Alle informatie op deze pagina is vanaf 2000 bijeen geschraapt van internet en folders van Condor. De informatie is nog lang niet compleet. Folders bevatten bijvoorbeeld nooit een jaartal waarin ze gedrukt zijn en niet alle modellen in de folder werden ook echt op de markt gebracht.

Er zijn een aantal ontbrekende jaartallen en sommige jaartallen lopen niet precies synchroon met de bouwjaren van  de vergelijkbare Puch modellen.

Laat het gerust weten als je een fout vind of andere informatie hebt.

Tekst is herschreven en aangevuld in april 2017.
 
Omdat er in voorgaande jaren veel informatie is verzameld over de motoren van Condor was het in november 2002 tijd om eens verder te kijken naar de "brommers" van Condor.

Al een tijdje was ik toen op zoek naar een Condor-Puch en ook op Vehikel had ik als eens rondgekeken naar zo'n brommert. Een paar dagen later hoorde ik dat er een had gestaan. Ik had er flink de pest in en ging op zoek op internet. Het resultaat wist ik al, niets.

Toen maar eens bij de Puch clubs in Nederland gekeken en een paar boodschappen achtergelaten. 
 
De eerste reactie in 2002 kwam van "Haagse Cor" die over een paar Zwitserse Puch's beschikte. Hij heeft (had?) een site met veel foto's.

Een andere reactie kreeg ik van Robert Berentzen. Die verwees mij weer door naar Hein Poeth.

Van Hein, die voorzitter is van de Puch club in Tegelen, kreeg ik wat foto's en gegevens over de Condor.

De mij, toen bekende Mopeds waren de "Dame", de "Moto Velo", de C50 en de scooterachtige CS 50, bij Puch bekend als DS50. Maar er waren er meer. Hieronder een overzichtje.
 
Dame uit 1951 met Nederlands Berini blokje
 
Moto Velo uit 1951
 
C 50 uit 1955
 
CS 50 1961
 
Wat ik al wist was dat Condor tussen pakweg 1950 en 1961 Puch brommers en een scooters in licentie heeft gemaakt. Dat klopte niet helemaal. De scooters werden maar één jaar gemaakt en de brommers helemaal niet. Er was overigens in het begin van de jaren vijftig ook een beriniblokje op een frame gezet door Condor, de "DAME".  Later kwam de bevestiging van de voormalige chef-constructeur R. Schaller dat de brommers uit Oostenrijk kwamen als kit en in de fabriek werden geassembleerd. Hieronder staat een kopie te lezen van een brief aan Hein Poeth. Die wil ik als startpunt van de inventarisatie gebruiken.
 
Lieber Hein! Vielen Dank für die beiden Briefe mit den wunderschönen und interessanten Unterlagen. Ich werde Ihnen dazu noch einen gesonderten Brief schreiben. Auf Ihre Anfrage bezüglich der Fa. Condor in der Schweiz konnte ich folgendes in Erfahrung bringen: Für die Schweiz gab es vier Puch Importeure:
Die Fa. Frey bei Zürich, sie heißt heute OFREY A.G., der Inhaber Otto Frey war seinerzeit Wertungsfahrer für Puch (vor 1950), er konnte einige Siege erringen. Er hat nach dem 2. Weltkrieg begonnen Puch zu importieren.
Die Fa. Condor mit Inhaber Gasser in Olten nahe Basel, er hat vor dem Krieg hochwertige Fahrräder hergestellt und später auch Mopeds in Assembly-Bauweise. Er war immer in starker Konkurrenz zu Frey, hat aber meist die gleichen Modelle verkauft. Die Typisierung der Fahrzeuge erfolgte meist gemeinsam. 
Dazu muss man wissen, dass die Schweiz in Verkaufregionen unterteilt war. Frey durfte im Verkaufsgebiet von Condor nichts verkaufen und umgekehrt.
Die Fa. Allegro in Neuchatel, die ebenfalls ähnliche Fahrzeuge verkaufte, genauere Angaben konnte ich in der Eile nicht auftreiben
Die Fa. Gränichen, hier weiß ich auch noch nichts genaueres.
Falls es erforderlich ist, könnte ich mit einem ehemaligen Kundendienst-Beratern Kontakt aufnehmen, um mehr zu erfahren. Bitte um Rückmeldung. Liebe Grüße Gernot Heigl 
 
Wat ik er uit begrijp is dat er in ieder geval vier importeurs waren in Zwitserland. Omdat ik alleen in het Condor deel ben geïnteresseerd bekijk ik het alleen vanuit die hoek. Condor importeerde dus Puch volgens Zwitserse specificaties wat er op neerkwam dat het meestal om de laag PK uitvoeringen ging. Dit had te maken met Zwitserse wetgeving en verzekeringen. De scooter R(L) 125 (elders meer op de site) is onder licentie gebouwd in 1953. De brommers, type C50 zijn alleen maar geïmporteerd en nooit gebouwd. Importeren begon in december 1954. Ze kwamen als kit met gemonteerde blokken uit Oostenrijk en werden dus gedeeltelijk in elkaar gezet. Condor noemde de brommers C 50 en de scooters J 125. Het betekent wel dat niet elke Zwitserse Puch ook daadwerkelijk een Condor-Puch hoeft te zijn. Een Condor-Puch is oa te herkennen aan een andere tanksticker en het ontbreken van een typeplaatje. Ook zijn er kleurverschillen. Ook de Puch emblemen op de koplamp ontbreken of zijn vervangen door een sticker of Condor-Puch logo. Het framenummer van 5 cijfers staat altijd in de zadelpen klembeugel onder het zweefzadel. 
 
Reaktie van Ruud Schuitemaker: Het verschil in Puch en Condor is het logo onder de koplamp. Heeft wel de zelfde vorm maar er staat Condor in de cirkel. Kijk maar naar het tweede plaatje op deze pagina. Verder heeft de Condor een frame nummer op de zadelpen, en natuurlijk een andere stickering op de tank. De Zwitserse type's hebben altijd (was verboden) een halve buddy of een zweefzadel.   Verder heeft dit model een 3 bak voetversnelling met een knie koppeling overbrenging naar een hand 3 bak. Maar er zijn ook gewoon tweeversnelling typen bekend. Het R blok heeft een 17 mm carburateur aan de buitenzijde van het frame met daarover links en rechts van het frame beplating in niervorm, en natuurlijk een uitblaas kap van onderen. Lichtjes in de koplamp-nacelle en een schakelaar op deze lamp.
 
Hein Poeth stuurde mij een paar kopieën van folders van Jaap Terlouw uit Leusden.
C 50 Touriste 1955 (baby Puch)
Was eerst gedateerd als 1957. Is echter alleen in 1954 en 1955 gemaakt. Zo te zien het basis model ook wel bekend geworden als babypuch. Er ontbreken de gereedschapskistjes onder de bagagedrager en ook het luchtfilter (geruisdemper) van bakeliet (later van plastic) is niet te zien. Het luchtfilter zit rechts haaks op de carburateur. Verder zit er een kleine 3 liter tank op en de koplamp is ook eenvoudig uitgevoerd. Ook het stuur is kaal maar wel hoog. Het hele frame ziet er anders uit dan de andere framemodellen. Detail is de ophanging van het bovenste oog van de achterschokbreker. Deze wijkt af van de andere modellen. Boven op die achterschokbreker is een vetnippel gemonteerd. De wielen zijn voorzien van gewone, zwarte banden. De afdekplaat van het motorblok achter de linker pedaal ziet er anders uit dan de latere modellen. Uitlaat is een "potje". De babypuch is te herkennen aan het kuiltje in het frame net achter de zadelpen. In Nederland is dit model, om onbekende reden, de BABYPUCH gaan heten. het frame was zo zwak dat Puch al snel besloot een sterker te produceren. Dat werd de KLEUTERPUCH, alleen in Nederland dus.
 
C 50 Touren 1957 (kleuter Puch)
Verschil met het bovenstaande model is de kettingkast en het andere (plaat) frame. Ook nu zien we een plastic (of bakeliet) luchtfilterhuis. Dit model is gelijk aan de Puch MS50L.
Dit model heeft het nieuwe en verstevigde model dat afwijkt van het eerste. Alle hierop volgende modellen hebben een frame dat gelijk lijkt aan deze maar op zijn beurt nogmaals verstevigd is met ingelaste platen.
 
2 C 50 Luxe 1957
Bijna gelijk aan de bovenstaande Touren maar nu voorzien van gereedschapskistjes, gesloten kettingkast en lange uitlaat.
Ook dicht gemaakte spatborden zijn te zien. De aluminium afdekkap achter de trapper is ook groter dan bij de baby. Dit type had waarschijnlijk 2 versnellingen.
 
Een foto van de Condor-Puch van Hein Poeth, zo te zien een C 50 Luxe. Als er meer info gevonden wordt zal het hier te lezen zijn
 
3 C 50 Luxe 1957
In dit model zijn al wat meer verschillen te zien. De kleine koplamp is vervangen door een grote, aluminium nacelle. Ook wel de "kikkerbek" genoemd. Zo te zien is ook de inhoud van de tank groter en zijn er kastjes onder de bagagedrager gemonteerd. De kettingkast is van het gesloten type en de uitlaat is niet meer het zwarte potje maar een aan de rechterkant gemonteerde uitlaatpijp. Het stuur wordt verborgen onder een staten afdekplaat. Beide spatborden zijn groter gemaakt. In het achterspatbord zien we dat er losse stukken zijn ingepast in het stalen frame. Ook zijn de schokbrekers van en groter model. Dit model lijkt gelijk aan de Puch MS50V. Waarschijnlijk 3 versnellingen.
 
2 C 50 Sport 1957
Voorloper van de 3 C 50 Sport. Zo'n beetje de meest gezochte Puch van dit ogenblik. Ook wel "druppeltank" genoemd. Duidelijk te zien is de forse tank met daarin een ruimte voor het gereedschap. Dit model moet het zonder de twee gereedschaps kistjes stellen. Ook de kleine koplamp is goed te zien. De dichte kettingkast zit er ook nog niet op. Plaatje is uit een folder van (vermoedelijk) 1957.
 
3 C 50 Sport 1961
Wat meteen opvalt is de grote tank en de buddyseat. Ook het "gewone" stuurtje moet de indruk wekken dat we hier een echte Italiaanse sportbrommer zien. Het tanklogo is niet echt duidelijk te zien maar moet gelijk zijn aan het logo bovenaan deze pagina. Deze brommer is zeer zeldzaam.
 
Condor-Puch X 30 1967
Op dit moment (2004) is er nog niet echt veel bekend over deze budgetbrommer van Puch en Condor-Puch. De eerste gegevens stammen uit 1962. Dat model had geen voorvering noch achtervering. Je kon kiezen uit een tank op de gewone plek of één onder het zadel. De eerste modellen hadden een handgeschakeld 2 versnellingen blok (model A?). Later kwam er ook een automaat bij (model B?). Na 1966 (?) kwam er een telescoop voorvork. Ergens in het begin van de zeventiger jaren veranderde het model door gebruik te maken van het Maxi frame. Voor zover ik dat weet is dit model niet in Nederland verkocht. Meer foto's staan op de modelpagina. Iedereen met meer info over de X30 wordt uitgenodigd dit te melden zodat we ook dit model in het zonnetje kunnen zetten. Inmiddels is er toch wat informatie bij elkaar gescharreld en dat staat onder een knop links te lezen.
 
Condor-Puch CS50
Is het een brommer of is het een scooter? Mij maakt het niet uit. Er zit en 49 cc blok onder dus in Nederland noemen we dat een brommer. Alvast wat mooie prenten voor de voorpret. In Nederland is dit model niet zo populair geweest maar ik denk dat dat wel gaat komen. Hij is hier niet officieel verkocht omdat de kleine wielen verboden waren. Het model van Puch heet DS 50 maar Condor gebruikte de typeaanduiding CS 50. Het is geen probleem om er één op kenteken te krijgen in Nederland.
 
De DS50, in Duitsland en Oostenrijk "Moped" genoemd, heeft een geperst stalen plaatframe met twee persoons buddyseat. Het eerste bouwjaar was 1959. In verschillende variaties werd hij gemaakt tot 1981, totaal 283.554 stuks. Het drie versnelling blok van de betrouwbare VS50 werd gebruikt. Zowel in voetschakeling als met hand schakeling. Eind 1961 volgt de variant die DS60 werd genoemd en 4PK sterk was. Voor de exportmarkten waren er een paar varianten in verschillende kleuren. Bijvoorbeeld naar Zweden werd de DS50 rood met grijze beenschilden en de DS60 felblauw en voor Zwitserland een 2,5 PK versie in het grijs. In 1966 werd de productie van de DS60 na 27.549 stuks gestopt.

Condor heeft de DS alleen maar geïmporteerd en nooit zelf geassembleerd of gemaakt. Ze importeerden de versie met het handgeschakelde 2 en 3 versnellingenblok dat 2,4 PK leverde. Er werden een paar andere stickers geplakt en een mooier logo onder de tank gezet. Ook het Puch typeplaatje ontbreekt waardoor het framenummer ergens anders is ingeslagen. De latere types met horizontale tank zijn mij niet bekend en werden dus waarschijnlijk niet verkocht als Condor-Puch omdat de scootermarkt toen al was ingestort. De Puch DS50 werd na 1966 gemoderniseerd, andere horizontale tank en nog later de voorkant van de R50. Hij werd in die versie nog tot 1981 gebouwd. Het is niet waarschijnlijk dat die als Condor zijn verkocht. De 60cc versie is gemakkelijk te herkennen aan de grote kappen (nieren) om de carburateur.
 
Condor-Puch R 50 R ( Puch Roller 50 )
In augustus 2003 vond ik bij een motorzaak een Condor-Puch die ik nog nooit had gezien. Na speuren op internet blijkt het een R 50 te zijn. De R slaat op Roller oftewel scooter. De Puch heeft in ieder geval die aanduiding. In Nederland moet dit een zeer zeldzaam model zijn.

Later schreef fabrieks-constructeur dhr. Raymond Schaller mij dat Condor het model voerde als R 50 R.

In andere landen in Europa is hij wel verkocht met verschillende type aan-duidingen.
 
Hein Poeth stuurde de volgende informatie: Officieel is het een Puch R 50 (Roller-50) is. die je nog wel eens ziet in Oostenrijk en Duitsland. In Engeland is hij ook verkocht. In de Duitse folder (1964) staat hij vermeld als LR-50 (Leicht Roller -50) deze reed daar 75 km/h. Als Condor heb ik hem nog nooit gezien. Hier de tekst uit mijn Puch boekje:
"Puch Zomaar een vervoermiddel" Puch R-50 1965-1972. Puch scooter met 6,5 liter tank. In 1965 kwam een heel nieuw soort scooter op de markt. In Oostenrijk was deze als “Moped-Roller R 50” bekend en kon zonder rijbewijs worden bereden. Deze scooter bleek anders opgebouwd dan de DS-50 en het plaatframe was helemaal verdwenen. Dit om een vrije instap mogelijk te maken. Ook was aan deze elegante tweepersoons scooter veel kunststof verwerkt, o.a. de koplampbekleding, beenschermen, kettingkast en motordeksel waren uit thermoplastisch kunststof geperst. Het driegang motorblok was afkomstig van de DS-50 en had 2 of 2,4 PK. Op bestelling kon men een tweegang automaatmotorblok (type MSA 2,1 PK) laten inbouwen. In 1967 kwam de R 50 MN met vierversnellingen (voet) blok en 4, 8 PK. Volgens zeggen is hij ook nog met het zogenaamde S blok gemaakt maar voorbeelden ontbreken nog. Er is ook nog een R50L geweest maar gegevens daarover ontbreken. Tot nu toe zijn bekend: R50, alleen in Zwitserland de R50 R, verder de R50 N, R50 MN en de R50 L.
 
Dit is een pagina van de Condorclub Holland. Als u iets gebruikt dan graag bronvermelding.