Zwitserse legerfiets model ARMEE, merk NIBA

Tussen 1938 en 1941 werden er in Zwitserland, naast het model MO-05, ook nog gewone fietsen voor het leger gemaakt. Omdat de gerenommeerde fabrieken niet meer modellen konden leveren dan al besteld was werd aan de kleine fietsfabrieken gevraagd om fietsen te leveren. Het ging hierbij meestal altijd om kleine aantallen. Ze moesten wel aan een aantal eisen voldoen waardoort ze sterk op de MO-05 lijken. De MO werd alleen door de fietsbataljons (gevechtseenheden) gebruikt en de andere modellen gewoon op de kazerne en voor ander praktische klussen. Het model werd later gewoon de ARMEE genoemd.

Omdat ook de kleine leveranciers weinig onderdelen op voorraad hadden werd er flink ingekocht bij de grote fietsfabrieken. Daardoor zie je op de Armee ook onderdelen van de vele ander fietsmerken. Die grote fabrikanten konden niet complete fietsen leveren omdat ze daar de productiecapaciteit niet voor hadden. Ze hadden echter wel voldoende onderdelen.

Een eerste reactie kwam op 14 november 2006 op de site van de FAM:

NIBA-Fahrräder wurden in Basel bis ca. 1968 hergestellt. Der Name kommt von Niedergesäss/Basel. - Diese Fahrradfabrik war eine "grössere" der "kleinen." Leider gibt es überhaupt keine Informationen über Stückzahlen, Rahmennummern etc.) Ob die Rahmen selbst hergestellt wurden, ist auch nicht bewiesen. Möglicherweise stammten sie von der Firma Mondia/Balsthal. Die Tochter von Herrn Niedergesäss kann leider auch hierzu keine Angaben dazu machen. Urs Schuler
Het belangrijkste zichtbare verschil is het voorspatbord en het ontbreken van de achter trommelrem. Die trommelrem kwam pas in 1944 op de MO. De framebuizen zijn ook iets dikker dan dievan de MO-05
Ook een kettingkast zit nooit op een MO maar vaak wel op en Armee.

Het kettingwiel is duidelijk van ZESAR.

Omdat er een dynamo en aluminium achterlicht op zit kunnen we concluderen dat de fiets in ieder geval tot 1986 in dienst van het leger was. Toen kregen alle fietsen pas dynamo verlichting.  Deze is van het merk SILUMA.
Ook de achternaaf met terugtraprem is van TORPEDO, net als alle ander legerfietsen uit Zwitserland.
Dit kentekenplaatje is het registratienummer van het leger. Elk voertuig had zijn eigen nummer. Onder het achterlichtje hoort een belasting/verzekeringsplaatje te zitten. Goed te zien is het hoefijzervormige slot van COSMOS.

This site is designed and made by Ben van Helden
copyright on all pages