Guzzi Like or Like Guzzi?

Sinds het ontstaan van de eerste tweewieler is er heel wat geëxperimenteerd met de opstelling van de cilnder(s) en het motorblok in een frame. Nadat het blok een plekje had gevonden ter hoogte van de trapas was het wachten op een verdere uitbreiding. Met een ééncilinder was de motoropstelling nog niet zo moeilijk. Toen er eenmaal een cilinder bijgezet werd om het vermogen te verhogen kreeg die een plekje naast de andere cilinder, of eigenlijk er achter. De V-twin was geboren. Veel fabrikanten plaatsten de cilinders achter elkaar, in de lengte van het frame. Zo bleef de motor net zo smal als een ééncilinder en het was niet zo'n grote technische en relatief goedkope ingreep. Groot nadeel was de koeling van de achterste cilinder waardoor de cilinders ook vaak naast elkaar kwamen te zitten. Tegenwoordig lossen we dat meestal op met waterkoeling maar tot de jaren zeventig van de vorige eeuw werd daar niet veel aandacht aan besteed.

Voor de hand liggend was het V-blok negentig graden te draaien zodat beide cilinders in de rijwind kwamen te liggen. Hierdoor werd het ook mogelijk om gemakkelijk een cardan toe te passen zonder vermogensverlies door teveel haakse overbrengingen. Opvallend weinig constructeurs hebben gekozen voor deze oplossing. Veel ontwerpers kozen voor een dwars geplaatste liggende tweecilinder zoals bij BMW. Daar lagen de cilinders ook in de wind maar de blokken liepen veel rustiger en zonder trillingen. Nadeel was wel dat de cilinders nogal kwetsbaar waren opgesteld. Dit in tegenstelling tot de dwars geplaatste V-twin. Over die boxers heb ik ook een hele pagina gemaakt.

Toen ik in 2003 een Moto-Guzzi V50 in een groen jasje kocht ben ik eens gaan zoeken wie er nog meer voor dit motorconcept hebben gekozen. Na heel wat speurwerk in de boeken die ik heb en uren achter het scherm zoeken op internet, ben ik tot dit onderstaande lijstje gekomen. Een knappe vent die er nog één weet te vinden. Ben jij dat? Laat het weten dan zetten we die er ook bij. Blijft een vraag waarom moderne ontwerpers dit concept niet gebruiken. Zo blijft Guzzi nog steeds (op Honda na dan) de enige.

We moeten niet vergeten dat in 2003, toen ik deze pagina maakte, nog niet veel info zomaar op internet te vinden was. Hieronder de lijst van modellen.


Ben van Helden 2003-2020(c)
 
AJS


   
Ardi

 

 

 

   
Austri-Alpha

 
BSA
 
Duncan

 
Finzi
 
Honda


 

 

 

 

   
Indian   
Itar
 
Lambretta


 

 

Lavallois
 
Lilac
 
Moto-Guzzi
 
Panther


 

 

 

 

 

 

 

 


   
Puch
 
Shacklock


 

 

 

 

 

 

 

 

 


   
Super Moto(?)

foto: Hans van Dissel
Victoria

 
 

   
Walter


   
Het verzamelen van alle gegevens op deze pagina hebben mij veel moeite en tijd gekost. Als u iets van deze site wilt gebruiken is het de gewoonte om daar even toestemming voor te vragen en link (bron) te plaatsen. Collecting this information took me a long time and a lot of energy. When you want to use some, please ask. Always place the name and link of the Condorclub Holland.
 
This site is designed and made by  Ben van Helden copyright on all pages