Fongers

Fongers was gevestigd aan de Hereweg in Groningen. Het bedrijf was pionier in de ontwikkeling van de klassieke Nederlandse toerfiets. De fietsen waren degelijk en zeer elegant.

Fongers legde zich vanaf 1884 toe op de fabricage van hoogwaardige rijwielen, die zeker in de jaren tot 1910 alleen waren weggelegd voor de koopkrachtige bovenlaag van de bevolking.

Fongers ontwikkelde een eigen productenlijn met een grote hoeveelheid specifieke details (zoals het eigen velgremstangensysteem, de stuurstrop etc.)

Geschiedenis

Op 1 oktober 1884 begon de smid Albert Fongers uit Warffum met de productie van fietsen in zijn smederij aan het Nieuwe Kerkhof in de stad Groningen. In 1897 zou de Fongers-fietsenfabriek aan de Hereweg in gebruik worden genomen. Na het overlijden van Albert Fongers werd zoon Ties in 1921 voorzitter van de directie. Ties overleed in 1944.

foto: 1909
In de periode na de Tweede Wereldorlog was vernieuwing niet de sterkste kant van Fongers; het vasthouden aan oude productiemethoden heeft uiteindelijk geleid tot de ondergang van het bedrijf. Paradoxaal is het bedrijf tenonder gegaan aan de kwaliteit van zijn product. In 1961 werd Fongers overgenomen door de Leeuwarder fabrikant 'Phoenix'. In 1963 trad ook het Meppeler bedrijf Germaan tot deze combinatie toe; vanaf dat moment heette het bedrijf PFG (Phoenix/Fongers/Germaan). Ook deze combinatie zou het, ondanks de vele nieuwe fietsmodellen die werden ontwikkeld, niet redden en werd in 1970 overgenomen door 'Batavus'. Eind 1970 werd de productie van fietsen in Groningen gesta

Gebouwen

Bij de fabriek in Groningen bevond zich een rijwielschool. Deze rijschool heeft tot 1940 dienst gedaan en was in 1933 toneel van een internationale kunsttentoonstelling ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van De Ploeg. Het hoofdgebouw aan de Hereweg is ontworpen in de Neorenaissancestijl en is karakteristiek voor de periode waarin het gebouwd is (1896). In 1985 is het fabriekscomplex voor het grootste deel afgebroken, alleen de monumentale voorgevel is gerestaureerd. Daarachter bevindt zich inmiddels een modern kantoorgebouw. Achter het kantorencomplex is een nieuw woonbuurtje gebouwd, met de naam Fongersstede.


Fongers besteedde veel aandacht aan reclame. Bekend zijn de posters van F.G. Schlette met militaire wielrijders.

Het Fongers-product is onder liefhebbers van oude fietsen op dit moment gewild. Er is een levendige handel in oude Fongers-fietsen en -parafernalia.
 

Tekst: Wikipedia.

Dit is een pagina van de Bens Bikes site.