Track 2009-2012

De Nederlandse motorbouwer Erik Vegt heeft tijdens de motorbeurs van Utrecht de eerste Nederlandse motorfiets voorgesteld die op diesel rijdt. Het gaat om de Track T-800CDI, een echte all rounder.

De Track T-800 CDI is aangekondigd als de eerste diesel motorfiets ter wereld. Die eer valt echter te beurt aan Royal Enfield, een Brits motormerk dat later overging in Indiase handen. In 2001 bracht de plaatselijke fabriek de Taurus Diesel uit. Een ééncilinder van 325 cc met amper 6,5 pk.

Bouwer Vegt weet dat het verbruik van zijn dieselmotor een flink stuk lager is dan dat van een traditionele benzinemotor met gelijke afmetingen. De motorfiets zou behoorlijk milieuvriendelijk zijn en zelfs een stuk minder co2 uitstoten dan de kleinste personenwagen. En betaal je bij auto's normaal meer motorrijtuigenbelasting als je op diesel rijdt, bij de motor is dat niet het geval want er bestaat geen afzonderlijke categorie motorrijtuigenbelasting en betaal je dus hetzelfde als voor een benzinemotor.

Vegt is drie jaar bezig geweest om het model te perfectioneren. Voor het design deed de bouwer een beroep op een ontwerper van Aprilia en Alfa Romeo en daar is een behoorlijk ontwerp uit voortgekomen. De motor verbruikt 2,5 liter diesel per 100 km en heeft een vermogen van 45 pk. De secundaire overbrenging gaat middels een cardan. Helaas is de ontwikkeling gestopt in 2012.

Dit is een pagina van de Bens Bikes site.