Union 1904-?

Het bedrijf begon als rijwielhandel in 1904 en werd opgericht door de molenaarszoon B.J. van de Berg. Naast de rijwielhandel had men een bouwmaterialen- en houthandel. In 1911 begint men met de fabricage van fietsen, waarbij de eerste frames bij Gazelle te Dieren werden betrokken. Het bedrijf groeide al snel uit tot de grootste werkgever van Nieuwleusen. Sinds 1920 is het bedrijf een NV, en was in die tijd al een fietsenfabriek van landelijk formaat.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog ging men motorfietsen met 98- en 125 cc Villiers- en 129- en 125 cc ILO-blokjes maken. Gemotoriseerde bakfietsen hadden 125- en 150 cc ILO-blokken. Erg veel werd er nog niet geproduceerd doordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

In 1953 ging men bromfietsen maken. Men gebruikte de in Varsseveld geproduceerde GMF Boy-rolaandrijver, die echter van de letters URD (Union Rijwielfabriek Den Hulst) werd voorzien. Deze werd al snel vervangen door een 50 cc ILO-blokje. Vanaf 1956 kwamen er bromfietsen in het programma, die van Sachs- en Berini-blokken werden voorzien.

In 1966 ging men samenwerken met Kaptein, waardoor de Samenwerkende Rijwiel- en Motorindustrie Unikap N.V. ontstond. Dit betekende dat Union de bromfietsproductie inkromp en de Kaptein Mobylette het belangrijkste product werd. In 1973 werd de samenwerking weer ontbonden en verliet de laatste Van den Berg de directie van het bedrijf. Union was op dat moment de nummer drie onder de fietsfabrikanten van Nederland. Een fusie met Batavus ketste af en de bromfietsproductie werd beŽindigd. (Wikipedia)

Gerrit Kan stuurde twee foto's van zijn unieke UNION met Villiers motorblok:

Dit is een pagina van de Bens Bikes site.