Harley-Davidson Duo Glide 1965(1968?)

pictures from1973
 
De Liberator had zo zijn beperkingen. Meer motor werd gevonden in een opgeknapte "zwaan" van de Belgische politie. De firma Maaskant in Rotterdam was toen de importeur voor Nederland van Harley-Davidson. Om voldoende omzet te genereren verkochten ze ook tweedehands motoren. Ze kochten vaak oude politie motoren op in België. Die werden hier 'zwaantje' genoemd. Ze waren mooi blauw met zwart gespoten. Maaskant reviseerde de blokken en wat verder nog nodig was. De blokken werden met een spuitbus zilververf mooi egaal gespoten. Het leken wel bouwmodellen. Deze motor is na een aanrijding in Broek in Waterland verkocht aan de gebroeders Hilhorst die toen nog in Amersfoort een imperium aan het opbouwen waren en wat later de Motor Saloon zou worden.
 
Op deze pagina kwam de volgende reactie: Ik lees dat de groene Duo Glide van 1968 dateert. De Duo Glide werd gebouwd tot 1964 en vanaf 1965 werd door toevoeging van een elektrische starter de Duo Glide = Electra Glide!  Een "zwaantje" was niet de motorfiets maar wel de politieman bedoeld en dan nog wel een rijkswachter. In BelgiŽ reed de Rijkswacht van 1947 tot (de laatste) 1979 met Harley-Davidson. De eerste BMW's in vervanging van de H-D werden in 1976 geleverd en dan nog maar in de provincie Antwerpen. De Koninklijke Escorte gebruikte als laatste de H-D tot in 1979. Ik heb in 1993 een fotoboek gemaakt over "De Zwaantjes" en verscheidene boeken werden door Nederlanders aangeschaft. Zie ook Big Twin waar Frank van Oortmersen veel lof had betreffende het fotoboek. Alleen de Politie van Brussel reed eveneens met Harleys tussen 1947 en 1992. Onlangs (juni 2004) werd door de Politie van Brussel opnieuw 11 nieuwe Harleys Electra Glide 1450cc aangekocht. Hopende U hiermee van dienst te zijn geweest groet ik U hoogachtend.
VENS Bernard, Inspecteur van Politie, BelgiŽ.
 
Ik stuurde de volgende reactie terug: Hoi, Bedankt voor je inzending in het gastboek van de Condorclub. Hierop heb ik de volgende opmerkingen. Het genoemde bouwjaar wordt bepaald door het jaar waarin de motor op een Nederlands kenteken is gezet. Hij is toen waarschijnlijk via een openbare verkoop in Nederland terecht gekomen en pas in 1968 op kenteken gezet. Ze werden vaak verkocht door de firma Maaskant in Rotterdam en pas op kenteken gezet als ze verkocht werden. Het kan ook zijn dat ik inmiddels gewoon niet zeker meer weet van wanneer hij was. Mijn gegevens uit die tijd zijn niet helemaal compleet, de tekst heb ik op internet gezet in 2000. Toen, in het begin van de jaren zeventig, werden de blauwe Harley's uit BelgiŽ Zwaantjes genoemd, althans in Nederland. Pas later is dat in een historische context gezet. Toen wisten we niet beter. Over je boek had ik ook gelezen maar het kwam er niet van om het te bestellen. Het is hartstikke goed om dit soort gegevens te bewaren voor latere generaties. Met vriendelijke groet.
 
 
 
Vele jaren later dook er een foto op in een boek over de Utrechtse edelsmid Jan Noyons. En wat stond daar nonchalant voor de deur op zijn zijstandaard te leunen? Een prachtige Duo Glide. De foto moet uit 1974 of 1975 zijn want toen werkte ik daar. Toevallig staat er ook een "eend" op de plaat maar die had niets te doen met het verhaal elders op de site beschreven.
 
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages