Royal Enfield  500 (570) cc model L 1935

 
 
19 augustus 2018: Na veel overleg en nadenken hebben we besloten om de Royal Enfield te verkopen. Hij is naar een liefhebber in Wijk bij Duurstede gegaan en die gaat hem helemaal afmaken. Ik hoop ooit foto's te krijgen van het eind resultaat.
 
6 Oktober 2014:

Na dertig jaar stond hij ineens weer in mijn werkplaats. Al die tijd had hij een wat stoffig leven gehad in Frankrijk maar het werd nu tijd om hem maar eens af te gaan maken. We gaan dat allemaal hier zien.
 
Het blijkt hier te gaan over een behoorlijk zeldzame machine.

Na wat uren op internet en een mail van de Royal Enfield club bleek het een model L te zijn.

Gemaakt in 1935 en 1936. 570cc zijklepper. Naar verluid speciaal voor zijspangebruik omdat de 350 en 500 te weinig power had.
 
 
 
Wat ging hier aan vooraf:
Zo zag mijn Royal Enfield eruit. Gekocht op 19 juli 1972, voor Fl. 750,- van Mevr. H.J.Dieperink te Austerlitz. In mijn geheugen was het Driebergen maar dat ligt erg dicht bij elkaar. De motor was van haar inmiddels overleden man en de 1e eigenaar.

Bouwjaar is 1935. Volgens zeggen, toen, de enige 500cc(?) in Nederland. Dit werd (weer) een project dat nooit helemaal af zou komen. Verder dan het frame en het blok opknappen lukte niet. Geen tijd.

Verkocht hem uiteindelijk na tien jaar aan een vriend omdat ik geld nodig had. Later bleek dat het een zeer zeldzaam exemplaar is waarvan er maar weinig zijn gemaakt. Dit model werd speciaal voor zijspanrijden geproduceerd. 

Sommige verhalen hebben een einde. Zo niet dit verhaal. Als ik terug reken heb ik de motor gekocht ergens in 1972. Hij bleef bij mij tot 1984 toen ik hem moest verkopen omdat ik geld nodig had.

Hierboven gaan we bijhouden wat er met hem gaat gebeuren en hieronder staan de foto's uit een grijs verleden. Genomen in 1973.
 

De foto boven en hiernaast zijn vermoedelijk gemaakt vlak na de vondst. Hij stond verstopt achter een broedmachine.

Elk jaar werd er wel wat aan de motor gedaan maar helemaal klaar werd hij nooit.

John, de nieuwe eigenaar, verkaste naar Frankrijk en de motor ging mee.

Nu, we spreken begin 2014, blijkt de motor nog steeds op mijn naam staat en hebben John en ik plannen gemaakt om de motor weer naar Nederland te halen en nu eindelijk eens af te maken.

Oktober 2014 kwam hij naar Zeist.

 

 

 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages