Royal Enfield  570 cc model L 1935

 
Het moet in 1971 zijn geweest dat een vriend zei dat hij nog ergens een motor te koop wist. Na maanden kreeg hij eindelijk een adres. We gingen kijken en in een schuurtje achter het huis stond een niet onaardige motorfiets. Hij zat verstopt achter een broedmachine. Het bleek een Royal Enfield te zijn. Uiteindelijk kocht ik hem op 19 juli 1972, voor Fl. 750,- van Mevr. H.J.Dieperink te Austerlitz. In mijn geheugen was het Driebergen maar dat ligt erg dicht bij elkaar. De motor was van haar  overleden man en die was 1e eigenaar. Hij had hem zelf in 1935 uit Engeland opgehaald.
 
Bouwjaar is dus 1935. Volgens zeggen, toen, de enige 570cc(?) in Nederland. Dit werd (weer) een project dat nooit helemaal af zou komen. Verder dan het frame en het blok opknappen lukte niet. Geen tijd, andere motoren, familie en huizen kopen, je kent het wel.
 
Later bleek dat het een zeer zeldzaam exemplaar te zijn waarvan er maar weinig zijn gemaakt. Dit model werd speciaal voor zijspanrijden geproduceerd. 
 
Sommige verhalen hebben een einde. Zo niet dit verhaal. Als ik terug reken heb ik de motor gekocht in 1972. Hij bleef bij mij tot 1984 toen ik hem moest verkopen omdat ik geld nodig had.
 
Hier staan de foto's uit een grijs verleden. Genomen in 1973.
 
Elk jaar werd er wel wat aan de motor gedaan maar helemaal klaar werd hij nooit.
 
Verkocht hem uiteindelijk na twaalf jaar aan een vriend omdat ik geld nodig had en hij had teveel. 

John, de nieuwe eigenaar, verkaste een paar jaar later naar Frankrijk en de motor ging mee en uit het zicht.

 

6 Oktober 2014: We kregen na jaren weer contact en we maakten plannen om de motor weer naar Nederland te halen en nu eindelijk eens af te maken. Na dertig jaar stond hij ineens weer in mijn werkplaats. Al die tijd had hij een wat stoffig leven gehad in Frankrijk maar het werd nu tijd om hem maar eens af te gaan maken. John had er al heel wat uurtjes en geld in gestopt en dat was wel te zien.

 
Na wat onderzoek van de papieren blijkt de motor nog steeds op mijn naam te staan.
 
Tegenwoordig is het gemakkelijker om wat onderzoek te doen naar een specifiek model, dat was dertig jaar geleden veel moeilijker. Het blijkt hier te gaan over een behoorlijk zeldzame machine. Na wat uren op internet en een mail van de Royal Enfield club bleek het een model L te zijn. Gemaakt in 1935 en 1936. 570cc zijklepper. Naar verluid speciaal voor zijspangebruik omdat de 350 en 500 te weinig power had.
 
 
 
 

9 augustus 2018:
Na veel overleg en lang nadenken hebben John en ik  uiteindelijk besloten om de Royal Enfield te verkopen. Hij is naar een liefhebber in Wijk bij Duurstede gegaan en die gaat hem helemaal afmaken. Ik hoop ooit foto's te krijgen van het eind resultaat. 

 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages