URAL SOLO 1992
Deze blog start onderaan de pagina anders zie je steeds dezelfde foto
 
 
 
 
 
 
15-6-21: Bijna precies vijf maanden geleden kocht ik wat kratten onderdelen. Inmiddels begin ik de signalen al te herkennen. Foto's maken van het Ural-project betekend meestal dat er weer een andere motor komt. Maar, je weet het nooit. Misschien blijft hij wel wat langer. Hij is eigenlijk klaar. Paar kleine dingen zoals achterrem stellen en het balhoofd loopt wat stroef. Komt allemaal goed.
 
10-5-21: Eindelijk tijd om weer eens wat te sleutelen. Die cardan moet er nu toch echt in. Dat was toch weer wat klussen. Uiteindelijk vond ik de juiste combi tussen T-stuk en de cardanas en kon het spanningsvrij gemonteerd worden. Heb nu nog het idee dat de schokbrekers te lang zijn maar dat schuiven we door naar later.  Nog een bergje klein spul en maar eens benzine in de tank gaan gooien.
 
26-4-21: Weer die cardan. Eindelijk even tijd gevonden om hem er nu echt in te zetten maar dat lukte maar niet. Alles geprobeerd maar ik kwam gewoon een centimeter te kort. Of eigenlijk teveel. Rechts de oorspronkelijke en links de nieuwe. Gelukkig had ik die oude niet weggegooid zodat ik het verschil kan zien. Nu zien jullie het dus ook, hij is gewoon een stuk langer. Te lang dus.
 
17-4-21: Het was vrijdagavond, dus eindelijk weekend. Nog even wat prutsen aan de Ural. De nieuwe cardan moest er nog ff in. Paar uurtjes rommelen en hopsakee. Was toch weer een overwinning op  de materie. Tot dat ik de volgende ochtend nog even ging kijken en een ringetje zag zitten. Die hoort daar niet. Die hoort waar de witte pijl naar wijst. Dus gaan we dat maar weer overnieuw proberen.
 
15-4-21: Helemaal uit de Oekraïne, de juiste cardanas en hij is nog mooi ook. Hè hè eindelijk. Dit weekend de motor grotendeels afmaken.
 
12-4-21: Elbowgrease and BRASSO, das alles. Flink poetsen en het mooie chroom komt weer tevoorschijn.  Inmiddels zitten ze er op en komt het einde in zicht. Wordt tijd weer eens om te kijken of er nog wat moois in de wereld staat te wachten.
 
11-4-21: Tank goed gemonteerd met nieuwe slangen en klemmen. Bougiekabel op de goede lengte gemaakt en alles nagekeken en goed  vastgezet. Rubberblok op het frame gemonteerd zodat de kickstarter niet tegen het frame komt. Nog even wachten op de juiste cardan. Nog steeds. De derde is in aantocht. Daarna kan hij naar buiten en kunnen we gaan starten. Dat doe ik de eerste keer liever buiten.
 
10-4-21: Vandaag maar eens de nieuwe bobine gemonteerd in plaats van de oude klomp die uit Rusland kwam. Met wat freeswerk zat hij zo op zijn plek en wat geworstel met draadjes kwamen er overal weer de juiste vonkjes af. Op naar de tank en benzine en slangen dan.
 
24-3-21: Alle werkzaamheden zijn even doorgeschoven door drukte op het werk. Het wachten is op onderdelen. Ik dacht dat die zo gemakkelijk te koop waren maar de cardanas is toch wel een probleem. De rest wacht op montage. Meer dan vijf weken is die as onderweg uit de Oekraïne. De wielen zijn er even af om de banden te wisselen. Er zitten nu noppenbanden onder die leuk staan op een Scrambler maar niet op een gewone straatfiets.
 
5-3-21: Bijna alle onderdelen hebben nu hun plek gevonden. Het wachten is op de cardanas uit de Oekraïne, nieuwe benzineslangen en een verbeterde bobine. Dan gaan we eens kijken of er wat leven zit in het blok. Voorlopig blijft de motor even origineel maar in de loop van de tijd ga ik wel wat aanpassingen maken. Andere tank en solozadel misschien. Andere carburateurs zou beter zijn en dan hebben we een leuke veteraan staan om zo af en toe eens naar een veteranentreffen te ploffen.
 
28-2-21: Yesss, we hebben vonken. Een hele dag met draadjes zitten rommelen en ik snapte er helemaal niets meer van. Nachtje over slapen en uiteindelijk bleken er andere kleuren op het schema te staan. Verder besloten om deze carburateurs te monteren omdat de betere wat buiten budget zijn, wel meteen nieuwe kabels. En wat heb ik geleerd? Eerst de gaskabels aan de gashendel monteren en dan pas aan de carburateurs. PS: de bedrading wordt nog netjes weggewerkt.
 
27-2-21: Leuke ontdekking, een electronische onsteking. Had ik eerlijk gezegd niet verwacht op een Rus. Maar nu zit ik dan met twee draadjes die ik niet kwijt kan. Zoeken we nog op.
 
24-2-21: Vanavond even wat meters gemaakt. Nieuwe balhooflagers gemonteerd en de voorvork gevuld met olie en geplaatst. Alles spelingsvrij vastgezet met veel RVS bouten en moeren. Nieuwe binnenband in het voorwiel gezet en een paar leuke balgen om de vorkpoten voor een strakke look. Het is nog wachten op de cardanas en dan zijn we toe aan de bedrading. Er is al een glimp te zien van de accukast die ik gemaakt heb uit 1mm staalplaat. Geen RVS, hij wordt dus zwart.
 
Nieuwe konische balhoofdlagers. Simpele manier om ze te monteren.
 
22-2-21: In afwachtig van de juiste onderdelen en materiaal alvast een mal gemaakt voor een kistje waar de accu en de bedrading in gaat komen. Bij de meeste "Russen" zit dat allemaal los onder het zadel maar dat vind ik niks. Op dit model heeft URAL in zijn zucht naar modernisme een paar zijpanelen bedacht maar die lijken echt helemaal nergens op. Alsof ze voor een andere motor zijn bedacht. Die komen er dus voorlopig niet op. Zit nog te puzzelen of ik de accukast van RVS ga maken of gewoon plaatijzer en zwart spuit.
 
19-1-21: De cardan-as van mijn project is versleten. Geeft niks dan bestel je er gewoon één. Oeps, prijs valt behoorlijk tegen. Bestellen we er dan nog maar een. Oeps nog duurder. Allemaal geen probleem maar ze passen niet. Op de  foto hierboven, ter lering en vermaak, drie assen voor een Ural. Van boven naar beneden voor de M72, De 650 met grote versnellingsbak met achteruit en onderste is mijn versleten exemplaar. We zoeken verder.......
 
8-2-21: Beetje poetsen met Brasso, schoonmaken, aluminium polijsten en een spuitbus zwarte verf van de GAMMA en het gaat er allemaal een stuk beter uitzien. Inmiddels heb ik twee van de vier kratten onderdelen weggewerkt en lijkt het alweer een motor.
 
6-2-21: Als we dan toch een slechte weersverwachting krijgen dan kan ik maar beter eens flink doorpakken met de fiets. Dit lijkt allemaal snel te gaan maar het gepruts moet nog komen. Alle kabels en carburateurs afstellen. De hele bedrading en die aan het werk zien te krijgen. Een accubak maken en nog veel meer.
 
Rusian style paint. :-) Gewoon met de kwast en spuitbus. Lijkt het net origineel.
 
5-1-21: Je hebt cardanassen en cardanassen. De oude is drie centimeter korter dan de nieuwe. Gaat niet passen dus. We kruipen maar weer achter Ebay.de
 
2-2-21: Frame staat weer lekker in de zwarte but. Niet perfect maar wie is dat wel? Heb de achterkant vast in elkaar gezet omdat dat gemakkelijk is. De voorkant is wat meer werk. Wilde het blok weer in het frame hijsen maar ik kwam nog wat tegen aan de versnellingsbak dat eerst nog wat aandacht nodig heeft. Het blok is voor mij nieuw, ik ken alleen het Dnepr blok.
 
31-1-21: Even wat onderdelen gemonteerd. Die passen allemaal precies zoals ze dat in Rusland op vrijdagmiddag in elkaar zetten. De originele tank staat eigenlijk ook niet zo lelijk. De buddy moet ik nog even over nadenken.
 
30-1-21: Proefopstelling om te kijken of het past. Een Chang-Jiang tank en een Sportster buddy. Mmm, even aan wennen. Komt nog een zweefzadel om te kijken of dat mooier is.
 
27-1-21: Het frame wordt weer in de verse verf gezet op de goedkoopste manier. Doe het zelf dus. Wordt niet perfect maar om hem nu te laten poedercoaten gaat mij te ver. Die kosten wegen niet op tegen de waarde van de motor. Hij gaat in een dikke verflag met rolletjes en dat is goed genoeg.
 
26-1-21: Ook de kruiskoppeling heeft wat last van verval. iemand is hier bezig geweest maar heeft het opgegeven.
 
Sommige onderdelen van de motor zijn moe, erg moe. Eigenlijk veel te moe. Deze is moegestreden dus op zoek naar een andere.
 
24-1-21: Tja, in je eentje een blok uit een frame tillen gaat mij niet meer lukken dus het wachten was even op hulp. Die kwam snel. Kan ik gaan beginnen met het frame weer netjes te krijgen.
 
Gelukkig heb ik een motormaatje en vriend die beter kan lassen dan ik dus de uitlaatsteuntjes zaten er weer snel op. We maken het niet te mooi, de lassen passen goed bij het andere laswerk uit het voormalige paradijs in het oosten. Meteen een paar lippen aan het frame geknutseld om het spatbord aan vast te maken want die waren er afgeslepen.
 
21-1-21: Een mooie datum voor een nieuwe motor. Alles is binnen en dit moet een Ural Solo worden. Hebben we dan wat te doen in deze coronawinter. Eerst maar eens alles bekijken en ordenen,  dan aan de slag. De vorige eigenaar heeft er wat delen afgeslepen en die moeten er weer op gelast worden. Komt goed.
 
 
 
 
 
 
 
17-1-2021: Ja, dit is een motor. Althans, dit moet er een worden dan. Om de coronatijd wat te vullen werd het tijd voor een projectje. Vaste leverancier voor dat soort zaken is RBMOTORHANDEL in Genemuiden. Complete en originele Ural die alleen nog maar even in elkaar gezet moet worden. Alleen maar. Dat moet er ongeveer zo gaan uitzien, ter inspiratie:
 
 
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages