URAL SOLO 1992
Deze blog start onderaan de pagina anders zie je steeds dezelfde foto
 
5-3-21: Bijna alle onderdelen hebben nu hun plek gevonden. Het wachten is op de cardanas uit de Oekraïne, nieuwe benzineslangen en een verbeterde bobine. Dan gaan we eens kijken of er wat leven zit in het blok. Voorlopig blijft de motor even origineel maar in de loop van de tijd ga ik wel wat aanpassingen maken. Andere tank en solozadel misschien. Andere carburateurs zou beter zijn en dan hebben we een leuke veteraan staan om zo af en toe eens naar een veteranentreffen te ploffen.
 
28-2-21: Yesss, we hebben vonken. Een hele dag met draadjes zitten rommelen en ik snapte er helemaal niets meer van. Nachtje over slapen en uiteindelijk bleken er andere kleuren op het schema te staan. Verder besloten om deze carburateurs te monteren omdat de betere wat buiten budget zijn, wel meteen nieuwe kabels. En wat heb ik geleerd? Eerst de gaskabels aan de gashendel monteren en dan pas aan de carburateurs. PS: de bedrading wordt nog netjes weggewerkt.
 
27-2-21: Leuke ontdekking, een electronische onsteking. Had ik eerlijk gezegd niet verwacht op een Rus. Maar nu zit ik dan met twee draadjes die ik niet kwijt kan. Zoeken we nog op.
 
24-2-21: Vanavond even wat meters gemaakt. Nieuwe balhooflagers gemonteerd en de voorvork gevuld met olie en geplaatst. Alles spelingsvrij vastgezet met veel RVS bouten en moeren. Nieuwe binnenband in het voorwiel gezet en een paar leuke balgen om de vorkpoten voor een strakke look. Het is nog wachten op de cardanas en dan zijn we toe aan de bedrading. Er is al een glimp te zien van de accukast die ik gemaakt heb uit 1mm staalplaat. Geen RVS, hij wordt dus zwart.
 
Nieuwe konische balhoofdlagers. Simpele manier om ze te monteren.
 
22-2-21: In afwachtig van de juiste onderdelen en materiaal alvast een mal gemaakt voor een kistje waar de accu en de bedrading in gaat komen. Bij de meeste "Russen" zit dat allemaal los onder het zadel maar dat vind ik niks. Op dit model heeft URAL in zijn zucht naar modernisme een paar zijpanelen bedacht maar die lijken echt helemaal nergens op. Alsof ze voor een andere motor zijn bedacht. Die komen er dus voorlopig niet op. Zit nog te puzzelen of ik de accukast van RVS ga maken of gewoon plaatijzer en zwart spuit.
 
19-1-21: De cardan-as van mijn project is versleten. Geeft niks dan bestel je er gewoon één. Oeps, prijs valt behoorlijk tegen. Bestellen we er dan nog maar een. Oeps nog duurder. Allemaal geen probleem maar ze passen niet. Op de  foto hierboven, ter lering en vermaak, drie assen voor een Ural. Van boven naar beneden voor de M72, De 650 met grote versnellingsbak met achteruit en onderste is mijn versleten exemplaar. We zoeken verder.......
 
8-2-21: Beetje poetsen met Brasso, schoonmaken, aluminium polijsten en een spuitbus zwarte verf van de GAMMA en het gaat er allemaal een stuk beter uitzien. Inmiddels heb ik twee van de vier kratten onderdelen weggewerkt en lijkt het alweer een motor.
 
6-2-21: Als we dan toch een slechte weersverwachting krijgen dan kan ik maar beter eens flink doorpakken met de fiets. Dit lijkt allemaal snel te gaan maar het gepruts moet nog komen. Alle kabels en carburateurs afstellen. De hele bedrading en die aan het werk zien te krijgen. Een accubak maken en nog veel meer.
 
Rusian style paint. :-) Gewoon met de kwast en spuitbus. Lijkt het net origineel.
 
5-1-21: Je hebt cardanassen en cardanassen. De oude is drie centimeter korter dan de nieuwe. Gaat niet passen dus. We kruipen maar weer achter Ebay.de
 
2-2-21: Frame staat weer lekker in de zwarte but. Niet perfect maar wie is dat wel? Heb de achterkant vast in elkaar gezet omdat dat gemakkelijk is. De voorkant is wat meer werk. Wilde het blok weer in het frame hijsen maar ik kwam nog wat tegen aan de versnellingsbak dat eerst nog wat aandacht nodig heeft. Het blok is voor mij nieuw, ik ken alleen het Dnepr blok.
 
31-1-21: Even wat onderdelen gemonteerd. Die passen allemaal precies zoals ze dat in Rusland op vrijdagmiddag in elkaar zetten. De originele tank staat eigenlijk ook niet zo lelijk. De buddy moet ik nog even over nadenken.
 
30-1-21: Proefopstelling om te kijken of het past. Een Chang-Jiang tank en een Sportster buddy. Mmm, even aan wennen. Komt nog een zweefzadel om te kijken of dat mooier is.
 
27-1-21: Het frame wordt weer in de verse verf gezet op de goedkoopste manier. Doe het zelf dus. Wordt niet perfect maar om hem nu te laten poedercoaten gaat mij te ver. Die kosten wegen niet op tegen de waarde van de motor. Hij gaat in een dikke verflag met rolletjes en dat is goed genoeg.
 
26-1-21: Ook de kruiskoppeling heeft wat last van verval. iemand is hier bezig geweest maar heeft het opgegeven.
 
Sommige onderdelen van de motor zijn moe, erg moe. Eigenlijk veel te moe. Deze is moegestreden dus op zoek naar een andere.
 
24-1-21: Tja, in je eentje een blok uit een frame tillen gaat mij niet meer lukken dus het wachten was even op hulp. Die kwam snel. Kan ik gaan beginnen met het frame weer netjes te krijgen.
 
Gelukkig heb ik een motormaatje en vriend die beter kan lassen dan ik dus de uitlaatsteuntjes zaten er weer snel op. We maken het niet te mooi, de lassen passen goed bij het andere laswerk uit het voormalige paradijs in het oosten. Meteen een paar lippen aan het frame geknutseld om het spatbord aan vast te maken want die waren er afgeslepen.
 
21-1-21: Een mooie datum voor een nieuwe motor. Alles is binnen en dit moet een Ural Solo worden. Hebben we dan wat te doen in deze coronawinter. Eerst maar eens alles bekijken en ordenen,  dan aan de slag. De vorige eigenaar heeft er wat delen afgeslepen en die moeten er weer op gelast worden. Komt goed.
 
 
 
 
 
 
 
17-1-2021: Ja, dit is een motor. Althans, dit moet er een worden dan. Om de coronatijd wat te vullen werd het tijd voor een projectje. Vaste leverancier voor dat soort zaken is RBMOTOREN in Genemuiden. Complete en originele Ural die alleen nog maar even in elkaar gezet moet worden. Alleen maar. Dat moet er ongeveer zo gaan uitzien, ter inspiratie:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages