Condor-Puch J 125 1953 ?

 

Begin januari 2003 ontdekte ik twee Condor scooters en toevallig verzamelde ik die. Ze stonden bij een motorzaak in het noorden van ons land. Hoewel er "wat" aan gedaan moet worden kon ik de verleiding niet weerstaan. Wanneer ik ze ga opknappen is nu nog niet zeker. 

In 2007 verdween deze scooter richting Wim Nagel, de "huisrestaurateur". Helaas werd Wim aan het einde van 2009 ziek en zo kwam de bijna gerestaureerde scooter weer terug. Wim heeft het grootste deel al perfect opgeknapt dus deze winter staat in het teken van zijn werk af maken. We zullen dit dus regelmatig fotograferen en hier op deze pagina zetten.De scooter wordt momenteel in elkaar gezet met als doel een plekje in de verzameling te krijgen. Voorlopig zal er geen kenteken op komen.

 

De restauratie van een Condor-Puch J125Helaas werd Wim ziek en zo kwam de bijna scooter weer terug. Wim heeft het grootste deel al perfect opgeknapt dus deze winter gaan we hem af maken. Enige tijd later is Wim overleden.

 

De restauratie van een Condor-Puch J125Voorlopig maar even de wielen er onder gezet om alles een beetje te kunnen overzien en te plannen wat we gaan doen.

 

De restauratie van een Condor-Puch J125De eerste lijnen beginnen te komen. Wim heeft goed werk verricht en dat maakt het in elkaar zetten een stuk gemakkelijker.

 

50 jaar vuil zat nog lekker vast aan het motorblok. Het blok is los en alle versnellingen doen het nog dus laat ik het voorlopig maar in elkaar. Als straks blijkt dat er iets mee is kan hij er zo weer uit, hoop ik.

 

Zo, dat is na een uurtje poetsen ook weer als nieuw. Het aluminium moest hier en daar wat uitgedeukt worden maar niets ernstigs.

 

Om de ketting te spannen naar het achterwiel kan het hele blok naar voren worden geschoven. Hij zit met maar drie bouten aan het frame vast. Duidelijk is de wat eigenaardige achtervering te zien. Twee schroefveren met daarin verstopt een rubber blok. De meeste onderdelen zijn nog gewoon in Oostenrijk te koop.

 

Bij de RL125 zit aan deze kant de kickstarter. Hier ontbreekt hij omdat dit model een Dynastart heeft. Dit systeem heeft niet zo'n al te beste reputatie. Voorlopig gaat alles eerst maar eens in elkaar en we zien later wel hoe we het starten gaan oplossen.

 
Begin 2010 besloot ik de hele verzameling te verkopen en is deze scooter bij een liefhebber terecht gekomen. Nooit meer gehoord of hij ooit is afgemaakt.