Harley-Davidson Sportster de Luxe 1987

 
Er was weer een motor verkocht dus was er weer geld voor wat anders. Al een paar maanden stond er een zeer stoffige Sportster die binnen het budget zat te koop op Marktplaats. Er werd niet op geboden. Na vier weken maar eens gaan kijken.
 
Liefde op het eerste gezicht was het zeker niet maar een goede basis om weer eens wat mee te doen. Waarom weet ik dus niet maar de motor stond mij wel aan. Zat een goed verhaal bij en het zijn oordegelijke machines. We zien wel.
 
Hij is er nog niet maar als hij er is volgen vanzelf de foto's. Hij is uit 1987 dus het tweede jaar van de EVO Sportster. Het jaar erop werden flink wat veranderingen aangebracht waardoor dit model in deze uitvoering dus alleen in 1986 en 1987 werd gemaakt. Volgens de verkoper was hij al opgeboord naar 1200cc. Meevallertje dus. De special paint moet je van houden maar de kleur valt niet tegen.
 
De kilometerstand, in mijlen is een goed begin om een project met vertrouwen tegemoet te zien. De motor liep niet toen ik hem kocht en dat is wel een flinke gok. 21069 km kom ik op. Volgens de RDW is hij in 1993 in Nederland gekomen.
 
De motor was tijdelijk in een container gestald. Daarvoor had hij bijna twee jaar in ee werkplaats wat stof staan te verzamelen. Waarom dat was werd pas veel later duidelijk tijdens de eerste proefrit. Er ontbrak een tand van een tandwiel in de bak.
 
Eenzaam en verlaten tot dat hij weer wat frisse lucht krijgt.

 

De rechter kant, zo uit de container. Het vele stof is niet goed te zien.

 

Linker kant. Motor is hartstikke vuil en al het aluminium is behoorlijk aangetast onder de vernislaag.

 

Thema: Indianen, je moet er van houden. Het is goed te zien dat deze voorstelling met de kwast is opgebracht.

Verder is de motor behangen met Live to Ride rommel. Dat gaat er zeker vanaf.

 

De eerste keer starten. Ander stuurtje en een paar dagen poetsen en schuren maakt een brommertje al snel weer toonbaar.

Op zoek naar een manier om te bepalen of het inderdaad een 1200 is heb ik het ontstekingsdekseltje eraf gehaald. Daar werd ik ook niet veel wijzer van. Wie het weet mag het zeggen.
 

Vandaag toch maar een ander stuur er op gezet. Past wat beter bij de motor. De spaghetti van kabels wordt nog anders, gewoon zwart. Ook een nieuw, zwart spiegeltje kon er op.
 

Gelukkig zijn er mensen die weer een andere smaak hebben waardoor ik weer een setje op de kop kon tikken. Welliswaar flink wat roest maar hopelijk ziet de spuiter er nog brood in.
 

Zo hoort hij er oorspronkelijk uit te zien. De bruine tank is dus duidelijk een groter model.
 

Bij de voorrem heb ik een nieuw soort remleiding gebruikt. Ben benieuwd hoe dat remt. Nou, dat bleek dus echt goed te remmen ontdekte ik toen de motor klaar was.
 

Dit gaat ongeveer het idee worden voor de kleur van mijn motor.
 

Omdat de nieuwe remleiding flink lekte was de lak nogal aangetast. De motor krijgt toch een uiterlijk van grijze lak en gematteerd aluminium dus meteen maar alle lak eraf gehaald en een mooie matte finish.
 

De chromen kettingrand was toch wel wat aangeroest en door een van de vorige eigenaren met staalwol weer opgeleukt. Was geen gezicht. Daarom maar een mooie matte en zwarte laklaag erop. Meteen maar het model aangepast door een flink stuk staal eraf te zagen. De Schokbreker kon er even af om goed op te meten want er komen twee zwarte schokbrekers uit de US waardoor de motor iets lager komt te liggen. Nergens voor nodig maar mooi om te zien. Alle buiten en moeren die ik in handen krijg worden meteen met een staalbortsel behandeld voor een frisse look. Die knipperballen staan binnenkort ook op MP.
 

Een leuk klusje voor de vrijdagavond. Er ligt sneeuw buiten, de kachel staat lekker aan en de TV is toch maar verloren tijd. De primaire kettingkast was door het lange staan van de motor voor een groot deel gaan oxyderen, onder de laklaag. Als dat eenmaal begint is er geen houden meer aan. Oplossing is resoluut verwijderen en opnieuw lakken. Deze keer wil ik echter eens niet alles polijsten maar juist mat maken. Alle onderdelen die van de motor af komen krijgen dus een straalkast van binnen te zien. Dit zie je als je de kettingkast verwijderd.
 

Zo zag hij er dus uit. In het echt zag het er nog beroerder uit dan op de foto te zien is.Tijd voor de verfafbijt. Gaat lekker snel maar altijd uitkijken met het aluminium. Daarna spoelen met lekker warm water en dan drogen. Daarna stralen met een fijne grit.
 

En zo ziet het er dan weer uit. Ik kon hem er niet opzetten omdat ik de pakking had verpruts. Zo wie zo beter om altijd een nieuwe te nemen. De reden van al dit gedoe: een andere koppelingskabel.
 

Deze kant is bijna weer helemaal netjes. Mooie nieuwe look: Mat aluminium, beetje chroom en zwart
 

Ook aan deze kant schiet het lekker op. Lijkt niet veel werk maar er zitten al weer aardig wat uurtjes in.
 

De fenderstruts van de Sportster zijn nu niet echt de mooiste die er zijn. Op de foto hierboven is te zien dat ik het geprobeerd om ze iets mooier te maken dan dat ze origineel op de motor worden geschroefd. Toevoeging van een knipperlicht van wat later bouwjaar maakt het wel een aangenaam geheel.
 

Zo, de onderpoten van de voorvork ook maar eens mooi egaal geschuurd omdat deze ook flink waren aangetast door steenslag en het weer. Meteen die vreselijke oranje reflectoren eraf gevijld. Voor degene die niet van Japanse motoren houden en daarom een Harley hebben: kijk eens naar de binnenkant van de vork. Daar staat made in Japan.
 

Eindelijk was het spuitwerk klaar. Nog mooier dan ik had gedacht en precies passend in de hele kleurstelling van de motor, perfect.
 

Moest natuurlijk even kijken hoe het er uit kwam te zien. Zijn nog wel wat kleine dingen te doen maar nog even en de motor is klaar.
 

Toen ik toch weer aan het kijken was ook maar meteen de nieuwe knipperballen er op gezet om te zien of ze mooi staan
 

Om de voorkant wat voller te maken heb ik twee balgen over de vorkpoten gezet. Nu het voorwiel er nog in en het wordt tijd voor de statiefoto's want hij is bijna klaar.
 

 

Vrijdag 31 december 2010, 20:17. Vlak voor de champagne, hij is voorlopig klaar. Een paar maanden later vond hij weer een nieuwe eigenaar.