HD Sportster XLX 1000 1983

 
Marktplaats, bron van ergernis en vermaak. Hij stond er al een paar weken op maar, foto bovenaan, was mij niet opgevallen. Totdat ik een nieuw plannetje bedacht en op zoek ging naar een Ironhead uit 1979-80-81. Die zijn haast niet te vinden. Dan dus deze maar uit 1983 omdat hij zeer betaalbaar was.
 
Eerste indruk: erg veel werk. De vorige eigenaar heeft er zeker veel werk in gestopt maar is op een gegeven moment gestopt. Aan de roest te zien heeft hij een tijdje buiten mogen slapen.
 
Aan de foto's is te zien dat het blok een nette indruk maakt dus die is hopelijk in orde. Hij staat een beetje "magertjes"op zijn achterwiel maar dat zal de bandenmaat wel zijn. Hier kun je goed zien dat een Harley best wel achterin een Fordje past.
 
Krijg je toch een brok van in je keel?
 
Het maakt allemaal een wat verwaarloosde indruk. Klopt.
 
Het ding moet een paar jaar ergens buiten hebben gewoond. Geeft niks, beetje Harley kan daar wel tegen.
 
Zo h, JB brakes.
 
Nog meer JB. Ben er niet echt van onder de indruk.
 
Oh, gelukkig wel een origineel tankje
 
Roest rust, maar niet voor lang.
 
Zo te zien krijg ik ook weinig rust.
 
Gevonden: Electric Frank (the late Electric Frank) sold a neat little cast alum. device to replace the endcap for your old H-D DC generator that served as an almost bulletproof electronic voltage regulator. Never heard of one failing. People who have them swear by them, generally.
Identifiable by the shape: the end has a curved, ribbed design and the name "Electric Frank," I believe, and the basically just one hot DC wire coming out of the edge to power your bike and two wires to the posts on your H-D generator, of course). 

Red-ARM (Gen Light); Green - FIELD; Black to + Battery Terminal or Battery position on switch.

NOTE - polarity must be correct for generator to charge. momentarily touch hot (+) wire to armature.
 
Er is weinig dat ik niet mooi vind op een Harley. Maar staalomvlochten kabels en slangen vind ik echt erg 1980.
 
De moed zakt meteen weer in de schoenen.
 
 
 
 
 
Nou, daar gaan we weer, slopen.
 
Hier krijg ik nu tranen van in de ogen, snik.
 
 
Wat doe je als je frame van de poedercoater terug is. Beginnen natuurlijk. Maar om nu in je eentje en blok in een frame te hangen? Doe we dus gewoon op zijn zijkant.
 
Frame en achterbrug kwamen van de poedercoater. Kon natuurlijk niet wachten met het blok.
 
Hele zaakje netjes afgemonteerd en OEPS, de bovendste motormount vergeten. dacht dat dat later kon. Nee dus. Zie de imbus net onder het frame. Op de carburateur zit een gek ding waarvan ik niet weet waarvoor hij dient. Interessant toch?
 
In afwachting van onderdelen uit de US heb ik even wat leuke dingen die over zijn van het vorige project op de motor geschroefd. Thema gaat worden: Zwart, chroom en allu. Glim en glans.
 
Maart 2010:

De opbouw gaat voorspoedig hoewel alles veel tijd kost. Elk klein klusje kan soms uren tijd vergen en je ziet er dan niets van. Bedacht mij deze week dat ik maar eens moest gaan kijken of er wat beweging in het blok zit. Heb inmiddels alle olieleidingen op de goede plek liggen. Hij heeft een flink aantal jaren ergens gelegen en aan de roest te zien was dat niet binnen. Het is dus niet in te schatten hoe ver de roestduivel in het blok heeft toegeslagen. Een gemakklijke methode is dan om het achterwiel er in te zetten, de bougies er uit te draaien, in de versnelling zetten en hupsakee. Met behulp van het achterwiel hoopte ik zo dus het blok weer wakker te maken. 
 
Helemaal niks huppakee. Geen bewegingin te krijgen zo snel, potver. Eerst dus maar wat WD40 in het blok gespoten. De volgende morgen kreeg ik door aan het wiel te trekken de boel weer aan het draaien.Kleine verrassingen zullen er altijd wel blijven. Zo is algemeen het idee dat elke uitlaat van een Ironhead wel past. Nee dus. Ik had nog een paar bochten liggen van een jaren zeventig model maar de achterste pijp zit niet lekker door het remreservoir. Laten we voorlopig maar even zitten.
 
Omdat ik weer eens teveel projecten aan het doen was is de motor uiteindelijk maar weer verkocht. Ik wilde eindelijk aan mijn caf racer gaan beginnen.

Achteraf gezien was het niet slim om hem zo snel weer te verkopen. Dit was echt een motor met veel mogelijkheden maar ach, zo gaat dat.