Project X(LCR), the making of...

Het plan om een Sportster Café Racer na te bouwen sluimerde al een paar jaar. Na foto's op internet dat iemand dat had gedaan groeide de interesse. De aankoop van een Sportster uit 1983, om op te knappen, maakte mij nieuwsgierig of ik daar een café racer van kon maken.

Natuurlijk is er eigenlijk maar één café racer van Harley en dat is dus de XLCR, die in 1977 en 78 is gemaakt. Zie foto boven. Niet meer dan 3000 zijn er uiteindelijk gebouwd voordat de stekker eruit werd getrokken.

 
Nu zijn het onbetaalbare verzamelaarsobjecten geworden. Originele onderdelen zijn schaars en duur maar vooral in de VS te koop wat ze nog eens extra duurder maakt door de verzendkosten. Ik en Harley inmiddels wel een beetje en weet dat Harley altijd onderdelen van verschillende modellen gebruikt voor iets nieuws.

De XLCR echter had veel nieuw ontwikkelde onderdelen. Dat betekende dat ze waarschijnlijk later onderdelen van de geflopte XLCR hadden gebruikt in andere modellen. Zo was het de eerste Sportster met schijfrem achter en aangepast gietwiel daarvoor.

Na wat speurwerk vond ik een geschikt frame voor weinig dat erg dicht bij het origineel kwam.
 
Het bleek dus dat het frame van de Café-Racer (77-78) in 1979, 1980 en 1981 werd gebruikt voor de verschillende modellen Sportster. Dat waren ook niet de best verkochte modellen. Het was te "Japans". Daarom kwam er in 1983 een nieuw frame waar een paar jaar later, in 86, ook de EVO in kwam te hangen.

Paar weken later, februari 2011, liep ik tegen een complete voorvork aan en toen ben ik maar begonnen met het project: REPRODUCTIE XLCR. Dit zal allemaal wel enige tijd gaan duren.

Eerst maar eens een inventarisatie gemaakt om te zien wat ik allemaal nodig heb en wat daar zo bij komt kijken.Ook een voorzichtige begroting gemaakt. Dat viel fors tegen.

Begonnen met alles wat ik nog had liggen provisories in elkaar te zetten om te kijken en wat te fantaseren.

De voorvork links gaat in de Sportster uit 1983 zodat ik de dubbele remschoenen van die motor kan gebruiken voor de racer. Onder dus wat platen van het begin van de opbouw.

Plan is eerst alles, stukje bij beetje te verzamelen op beurzen en via internet. Als alles er op zit gaat de boel weer uit elkaar om gespoten enzo te worden. Uitgangspunt is om zo dicht mogelijk bij het origineel uit 1977 te komen maar met wat aanpassingen die de eigenaren aangebracht zouden kunnen hebben.

Het wordt dus geen exacte kopie maar ik doe alsof hij al jaren in bezit is. In die tijd zullen er wel wat aanpassingen aan de motor zijn verricht. Zo liep ik tegen een verchroomde achtervork aan, die laat ik maar zo. Kortom, dit gaat een XLCR uit 1979 worden.
 
 
 
Mocht u zich ineens na het lezen van deze pagina herinneren dat u nog onderdelen heeft liggen dan hoor ik dat graag. Ook uw mening en adviezen worden zeer op prijs gesteld. Inmiddels ben ik flink bezig vanalles bij elkaar te schrapen.
 
We zijn weer een paar weken verder en er is al heel wat gevonden en opgescharreld. Nog niet op de foto staan het zeven spaaks voor- en achterwiel. Geen 18"maar een 16" achter. Moeten we het voorlopig mee doen. Het blok is leeg en wordt alleen gebruikt om de opbouw mogelijk te maken.
 
De belangrijkste vondsten zijn de uitlaatbochten, de schokbrekers, de steunen voor de duozit en het driehoekige zijkapje. Spannend worden de tank en het voorspatbord. Dan is alles wel zo'n beetje binnen om de opbouw te beginnen.
 
Al snel kwam ik er achter dat dit niet de juiste manier was om een replica te bouwen. Dit zou veel te duur worden. Dit project is dus overgegaan op de volgende motorfiets. Het bij elkaar harken van de onderdelen werd veel te duur en duurde te lang. Ik heb daarom maar een complete 79er gekocht om die om te bouwen tot café racer. De meeste onderdelen zijn gewoon weer verkocht of gebruikt bij het volgende project. Daar is het wel gelukt.