Harley-Davidson FXLR Low Rider Custom 1992

 
Er hebben al heel wat modellen van Harley in mij schuurtje gestaan. Een FXR had ik echter nog nooit gehad. Toen ze begin de jaren 80 op de markt kwamen was niet iedereen even blij met deze modellen. Te "Japans" was de algemene mening. In de VS is hij mateloos populair geweest maar hier in Europa wat minder. Nu kijken we er heel anders naar. Hij wordt overigens meestal Low Rider genoemd. Dit is dan weer de Custom uitvoering daarvan. Herkenbaar aan zijn stuur en diskwiel.
 
Dit is er een uit de laatste serie. Dit model kwam in 91 en 92 op de markt maar in 1994 stopte de productie. Toen werd het de FXDL (Dyna). Het stuur is origineel zo en de tellers op de tank ontbreken. Stuur is niet verstelbaar dus take it or leave it. Die twee klokken achter elkaar was toch wel het kenmerk van de FXR. Er moet nog wel wat aan gebeuren maar dat is bij mij nu eenmaal altijd zo. Hij gaat weer helemaal terug naar origineel.
 
Tot nu toe heb ik nog geen EVO gehad. Gaan we dan weer beleven. Alleen die handvatten haat ik. Tank heeft wat deuken en de midcontroles zijn weg. Dat vieze leren flappie moet er natuurlijk ook af. Komt allemaal goed.
 
 
Zo gaat dat altijd. Een eruit, een erin. Eenmaal thuis eerst wat foto's voor hij op de brug gaat. Zit een vreemd rempedaal op. Gaat weer terug naar midcontroles. Ook de uitlaten worden vervangen voor een wat stiller model. Deze zijn wel erg mooi om te horen. Motor ziet er op de foto's mooier uit dan in werkelijkheid. Veel van de zwarte verf op het blok is beschadigd. Ook heeft de motor een schuivertje gemaakt en is aan de linkerkant beschadigd. Niets dramatisch maar een mooie gelegenheid weer wat te sleutelen.
 
Nog wat sfeerplaatjes. Het is een FXLR Low Rider uit 1992, waarschijnlijk het laatste productiejaar. Datzelfde jaar kwam de FXD op de markt met als topper de Daytona. Deze kleur is absoluut zeldzaam. Ik ga hem weer helemaal standaard maken met andere knippers, dat wel. Spiegels zijn ook spuuglelijk. Wel apart zijn de klokken op het stuur. Eerst maar eens poetsen en op zoek naar onderdelen.
De forwardcontroles links weggehaald en bekeken hoe ik de originele voetbediening weer terug krijg. Mmmm. Dat valt tegen. De hele primaire kettingkast plus inhoud moet er vanaf. Ga ik even wat anders op verzinnen.
 
Rechts ziet het er wat eenvoudiger uit zo zonder de uitlaten. Andere rempedaal zit er hier zo op. Als hij tenminste te vinden is. Wel mooi dat er een S&S carburateur op zit. Heerlijk om zo'n prachtige machine weer terug te brengen naar hoe de fabriek hem bedacht heeft.
 
De beide bochten zijn net weer iets anders dan de meest gebruikte modellen. Vooral de voorste bocht loopt nogal ver door naar achteren. Was nog even zoeken om er een te vinden maar hofleverancier FEELDERS in Den Dolder is geduldig. In combinatie met wat open dempers en wat chromen hitteschildjes werd het weer een origineel geheel. Kijk maar foto onder. Meteen een beugeltje voor de rem ingekort om de rempedaal wat lager te krijgen.
 
 
Lang geleden heb ik geleerd dat het opknappen van een motor niet duur hoeft te zijn en dat het vooral zit in de details. Het zit hem in het beslissen of onderdelen zichtbaar zijn of niet. Daarom heb ik bijvoorbeeld weer originele handvatten gemonteerd in plaats van de opvallende die er op zaten. Op termijn vervang ik ook alle rvs buitenkanten van de kabels. Die moet je gewoon niet zien. Voetsteppies worden ook weer gewoon rubber.
 
Nieuwe knipperlichten, andere uitlaat, duoseat er af en flink wat poetsen. Nette brommer toch? Mooi hè. Moet nog wel een andere buddyseat op. Een mooie platte Corbin ofzo. Ga er toch geen lange ritten mee maken.
 
Eindelijk was het kentekenplaatje binnen zodat ik alles af kon maken en gaan rijden. Ik zet de nummerplaat er nooit zomaar op. Tussen de houder en de plaat zet ik altijd een licht gelpolijste plaat aluminium van 5 mm. Dan blijft het nummerplaatje lekker plat. De nieuwe knipperlampjes zijn van een later model en staan iets naar binnen. Jammer maar ik had geen zin om er wat aan te doen. Komt misschien nog wel een keer. Zo is het ook mooi.
 
De FXR heeft in de bovendste balhoofdplaat rubbers zitten waarin het stuur is gemonteerd. Omdat deze rubbers in de loop der jaren wat slordig worden doen ze hun werk niet echt meer. Het was een poging van Harley om de trillingen in het stuur te verminderen. De oude rubbers waren zo zacht geworden dat het stuur naar beneden was gezakt. Heb ze maar meteen vervangen door SOLIDS. Nu hebben we tenminste echt trillingen. Maar het stuurt een stuk trefzekerder. Links een oude (zwarte) rubber trillingsdemper en een nieuwe nylon Solid. Het stuur is meteen een stuk hoger komen te staan. Foto's hieronder. De bovendste is een foto van de montage en daaronder de oude en dan de nieuwe, hoge stand.
 
 
 
 
Ontdekte dat de zijkapjes ook omgekeerd zijn gemonteerd maar dat moet ik nog even uitzoeken. Zoals ze er nu op zitten hoort het dus te zijn.
 
Mooie, strakke buddy gescoord voor een nette prijs in Opmeer. Was even rijden maar dan heb je wat. Dingen kosten goud op Ebay. Meteen de zijpanelen ook maar goed gemonteerd.
 
Nou, deze staat er weer netjes bij. Voor de zekerheid nog even een toolroll achterop met wat gereedschap tot het vertrouwen er is. Blijft tenslotte een Harley uit 1992. Rondje om de kerk gedaan en hij brult als een leeuw. Heerlijke fiets met een prachtig geluid. Deze winter de tank nog even naar de spuiter en dan is hij weer helemaal 't heertje. En origineel, dat vind ik mooi. Het zijn maar weinig rondjes om de kerk geweest. Waar hij eigenlijk uiteindelijk naar toe is gegaan ben ik gewoon vergeten.
 
Hier staat nog wat verzamelde informatie over de FXR.
 
This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages