Harley-Davidson Sportster XLH 1978
 
Ik hou van hopeloze gevallen. Daar heb ik al heel wat van gehad. Dit is er weer één. Geen idee wat ik er mee ga doen. Wel duidelijk is dat hij wat aandacht nodig heeft. Het is een jubileum model. Harley bestond toen 75 jaar. In 1979 kwam er een nieuw frame maar dit is nog het oude frame. Wel mooier en zeker de moeite waard om weer helemaal origineel te maken hoewel sommigen onder ons dit ook mooi vinden. Misschien wel een idee om deze nou eens niet mooi te maken maar zo te houden. Mmmm. Gaan we nog even over nadenken.
 
Er is nog wel wat aan te doen. Volgens de diverse verkopers, hij is dit jaar al twee keer in andere handen gekomen, heeft hij "ergens" een tijdje gestaan. Aan de roest en oxide op het aluminium is dat zeker vijf jaar geweest. Daar wordt een motor niet beter van. De vorige echte eigenaar heeft er wel zijn best op gedaan. Grote DellOrto carburateur en een bigtwin achterkantje. Samen met gepaste franjes, maakt hem tot een echte seventies brommer. Dat gaat er dus allemaal weer af. Terug naar origineel maar ik ga hem niet restaureren.
 
De kilometerteller staat op 8166. Dat lijkt mij wat weinig voor de motor. Het zijn niet de originele tellers dus komen we nooit meer te weten wat de echte stand is.
 
 
 
 
 
Na een uurtje rommelen bleek het roestige monster dan toch te willen lopen. Het avontuur is weer begonnen
 
 
Er is dus nog heel wat te doen. Na het scoren van een passend achterspatbordje bleek dat er fenderstruts van een bigtwin op zaten. Was mij nog niet opgevallen. Eerst dan maar op zoek naar een paar passende
.
Tweede vangst van Marktplaats is een passend voorspatbord. Deze keer heb ik er voor gekozen alles zo goedkoop mogelijk weer een beetje fatsoenlijk te maken. Het wordt mijn boodschappenbrommer, geen showfiets. Geen franjes en zo origineel mogelijk. Niet teveel poetsen maar wel alle roest weg.
 
.
Het stuur moest snel vervangen worden. Ik irriteerde me rot aan dat ding. Dus even een plat exemplaar gescoord bij FEELDERS en hoppa, een heel ander gezicht. In grote lijnen is te zien hoe hij er uit gaat zien. Nog even wachten op de Cobra seat en dan het hele zaakje even netjes in elkaar zetten. Nog andere knippers en de fenderstruts vervangen
 
Fenderstruts van het originele model geplaatst. Samen met een Cobra seat. Mmmm, vind het niet echt mooi zo. Moet ik nog even over nadenken. Ik heb in Engeland een paintset gekocht van een 2002 Sportster en ga kijken of die er op past. Het achterspatbord daarvan is wat breder.
 
Na flink wat poetsen en een spuitbusje zwart voor de startmotor begint het weer op een Ironhead te lijken. Dacht hem eerst roestig te laten maar dat kan ik niet Moet poetsen en netjes maken. Dus gaan we er weer een nette Sportster van maken.
 
Vandaag de remmen aangepakt. Was wel nodig. De motor heeft ergens een tijd gestaan. Alle remvloeistof was ingedikt tot een zwarte brei. Hoe lang moet een motor hebben gestaan voordat dit gebeurt? Ik weet het niet maar denk dat het meer dan tien jaar is. Morgen komt hopelijk het revisiesetje en gaan we de zaak weer monteren.
 
.
Een spatbord uit 2003 past niet tussen de fenderstruts van een Ironhead uit 1978. Alle fenderstruts die ik had waren niet aan te passen. Blijft over, zelf maken. Hier is een pasmodel te zien om te kijken of de lijnen van het spatbord mooi doorlopen en of de buddy daar mooi op aansluit. De strut wordt aan de achterkant nog smaller en later verschroomd of ik ga RVS struts maken
 
Voorremmen gereviseerd met nieuwe blokken en rubbertjes er in. Alles goed geschuurd en gangbaar gemaakt. Beetje polijstwerk en hoppa, weer als nieuw. Ook de rempomp op het stuur werd voorzien van een revisiesetje en alles weer goed gangbaar gemaakt. Remschijven moeten nog geschuurd worden als ik het daar mee red. Anders nieuwe. Hoewel Brembo ook altjd roest.
 
Voorspatbord gemonteerd van een 2003 Sportster. Net als het achterspatbord en de tank. Maar die is nog niet binnen. De radius van het spatbord is iets groter dan die van de Ironhead. Het kan maar net maar ik vind de kleur zo mooi en het scheelt mij spuitwerk. De kleur heet smaakvol Gun Metal Blue. De remmen zijn weer bijgevuld met remvloeistof dus dat is ook weer klaar
 
Zover zijn we nu. Lijkt al heel wat maar er is nog genoeg te doen. Het wachten is op de tank, die is nog ergens tussen Engeland en Nederland aan het zwerven.
 
December 2014. Toen was de tank er eindelijk om te passen. Er hoeft maar heel weinig aangepast te worden om dit te realiseren. Weer eens wat anders. Een Ironhead Sportster uit 1978 met een spuitset uit 2003. Ik vind het mooooi. Nu gaat de serieuze opbouw beginnen. daar neem ik wat meer tijd voor. Moeten nog heel wat kleine dingen gebeuren maar de grote lijn is duidelijk.
 
4 januari 2015:

De tank gemonteerd. Viel eigenlijk wel mee om een "moderne" tank uit 2003 op een oud frame uit 1978 te krijgen. Twee strips, wat bouten en moeren en wat vulbussen waren nodig. Ook een "haakse" benzinekraan was nodig omdat een steuntje in de weg zat. Zie de eerste foto hierboven. De achterkant van de tank werd op de oude montagegat door het frame gezet en de tank werd aan de voorkant vastgezet op de plek waar de bobine vastzat. Twee vulbussen maakten de zaak stevig. Heb wel alle rubber ringen kunnen behouden om de trillingen wat op te vangen. Hopelijk heb ik nu wat meer benzine bij mij dan met het oude model.
 
5 januari 2015: De eerste pas-sessie om te kijken of de zelfgemaakte fenderstrut de juiste maat heeft
 
13 januari 2015: Vandaag een dashboardje gemaakt om de kleine klokken te huisvesten. Ben er niet tevreden mee. Ziet er erg caferacer uit. Ga nog een andere maken waarbij ze wat lager en dichter bij elkaar zitten. Had gehoopt het contactslot er nog tussen te krijgen dan zit alles lekker bij elkaar. Of misschien één klok onder en één klok boven de stuurklem. Misschien toch een andere stuurklem en een iets hoger stuur zoeken.
 
14 januari 2015: Tweede poging om een mooi dashboard te krijgen. Dit gaat hem dus worden
 
14 januari 2015: Derde poging. Zo zitten ze goed. Lekker in lijn met de benzinedop. Voorlopig laat ik het dus even zo zitten
 
18 januari 2015: Er moest een nieuwe koppelingkabel opgezet worden. Daarvoor moet de primaire kettingkast er af. Kon ik meteen even alles controleren. Prima, alles zag er puik uit
 
18 januari 2015: Voordat de kast weer teruggezet werd heb ik natuurlijk de polijstmachine overuren laten draaien. Weer een klusje gedaan. (komt nog een nieuw rubbertje op de schakelpedaal)
 
23 januari 2015: Vader en zoon gebroederlijk naast elkaar. Gewoon voor het leuk.
18-maart 2015: Besloten de motor te verkopen om een ander project op te starten
 
This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages