Chang-Jiang M1 1963
Zoals al eerder hier geschreven, het kan raar lopen. Einde 2014 besloot ik dat het voorlopig wel genoeg was met dat gesleutel en verzamel. Ik was wat motormoe geworden. Andere interesses hadden wat meer tijd nodig en de leeftijd gaat nu toch wel een rol spelen. Aldus besloten "alles" te verkopen op twee rijdbare motoren na. De verkoop verliep vlotje maar op een of andere manier kroop er een gele motor door de gaten van het net. Weer een Chang-Jiang.
Nu heb ik, geloof ik, wel alle typen een keer in huis gehad. Deze keer is het een 6 volt uitvoering zonder startmotor, een M1. De meest basic versie die nog gemaakt wordt in China maar wel met achteruit en zijspanrem. Zo te zien is het een motor van DONG TITAN die in 2004 naar Nederland is gehaald door een particulier. Kom ik nog wel achter wie dat was. De kilometerstand is een onbegrijpelijke 253 kilometer. Dat is niet veel. Moet dus iets aan de hand zijn geweest. Zoeken we nog uit.
De motor is uit 1963 maar nieuw opgebouwd met nieuwe onderdelen op het originele frame. Daarna naar Nederland gekomen. Tegenwoordig een hele industrie aan het worden in China. Hij ziet er uit als een voormalige PLA machine in een kleur die vaak wordt gebruikt voor BMW kopieën. Iets met Sahara geel. Niet mijn voorkeur maar hij valt zo wel op in het verkeer. Dat is wel handig als je niet harder gaat dan 80 kilometer per uur. Hij moet nog ingereden worden dus voorlopig gaat het nog langzamer.
Aan alles is te zien dat de motor sinds 2009 keurig binnen heeft gestaan. Hij ziet er uit als nieuw. Alles is zoals het hoort. Banden van beton om ovale wielen. Loszittende spaken na een ritje en remmen die het bij de volgende bocht goed doen. Maar toch, een Chang-Jiang, en dat vind ik nou mooi.
 
Eerst maar even een "walkaround" om de fiets. Links de stand bij aanschaf. De verkoper heeft er wat kilometers op gereden om te kijken of hij in orde was.

Rechts de prachtge afwerking van het achterframe. Een lascursus voor het productiepersoneel was te duur. Ook schuren en plamuren is een onbestaande term in de fabriek waar deze vandaan kwam.
Links het typeplaatje dat op het blok hoort te zitten. Zo te zien is het bloknummer 99. Interessant als je weet dat er meer dan een miljoen motoren gemaakt zijn. Maar ja, zo'n plaatje is snel gemaakt. Vooral als het los bij de motor wordt geleverd.

Rechts een prachtig plaatje op de versnellingsbak. Zou fijn zijn om te weten wat erop staat. Komen we wel achter.

Daaronder een plaatje op de cardan. Geen idee wat er staat. Zal op tijd de olie verversen.


Links de rem op het zijspanwiel. Eigenlijk gewoon dezelfde als in het voorwiel. Vertragers is eigenlijk een betere term voor de reminrichting op dit type motoren. Je moet erg anticiperen als je een bocht ziet aankomen.

Recht de splitsing op de remhevel waarmee achterwiel en zijpanwiel worden geremd. Het achterwiel met een stang en het zijspanwiel met een kabel.

Op mijn vorige Changs heb ik wat gexperimenteerd met andere voorremmen. Gaf niet echt veel voordeel. Uitkijken dus.

Onderste foto rechts is van Dong Tian, die nog steeds dit model in refurbished uitvoerng kan leveren.

Foto hiernaast is ook van Dong Tian. De officiële fabrieksfoto zal ik maar zeggen. Twee druppels water alleen is dit en M1M en geen M1. Is te herkennen aan het startknopje op het stuur. Verder identiek.

Waarschijnlijk is mijn exemplaar dus ook van Dong Tian. Wordt vaak gedacht dat dit een fabriek is maar dat klopt dus niet. Dong Tian is een groothandel. De laatste fabriek die tot 2008 nieuwe Changs produceerde wordt meestal "Nanchang" genoemd.

Veel meer over Chang-Jiang staat HIER te lezen.
 
 
 
 
 
Alles over Chang-Jiang staat te lezen op mijn andere site: >>>
 
This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages