HARLEY-DAVIDSON WLA 1942 "DeRus"
 
blog style
 
14-08-2016: En de volgende dag kwam het achterspatbord. Goed verpakt en geen extra BTW of belasting. Achterspatbord past iets minder mooi dan het voorspatbord maar niets om zorgen over te maken. Er moet wat buig en tikwerk aan te pas komen maar dan gaat het passen. Dingen gaan snel. We kochten een huisje in Frankrijk. Dan is er voorlopig even geen tijd voor motoren. Op Marktplaats en 8 uur later verkocht. Had ik er maar 10 staan zo.
 
11-08-2016: Spatbord maar even gepast om te kijken of het allemaal ging. Zit wat spanning op maar dat haal ik er af voor dat hij gespoten wordt. Het voorwiel oogt wat smal maar dat komt omdat er een te kleine band om zit.
 
11-08-2016:
Voorspattert is binnen, Goed verpakt. Links zie je hoe hij binnen kwam en na heel veel interessant bubbeltjesplastic en pakpapier van onbekende herkomst kwam er toch een aardig ogend spatbordje uit. Een gruwel voor de origineel freak maar daar heb ik niks mee te maken. Het wachten is op het achterspatbord. Ontdekte ook dat de hele rem nieuw was tot en met de schroefjes.
 
20-07-2016:
De eerste investering is in een paar nette spatborden. De prijs was gelijk aan een voorspatbord bij de landelijke onderdelen boeren. Vond ik dus nog meevallen. Maar, eerst even afwachten wat we binnen krijgen. Lang leve Ebay. Het zijn replica's maar daar zit ik helemaal niet mee. Straks is er niets meer van te zien.
 
13-07-2016: Maar een nachtje over geslapen en de documentatie doorgelezen. De conclusie is wel duidelijk. We hebben hier te doen met een voormalige Oostblokker die meer dan 12 jaar geleden in Nederland is gekomen. De vorige eigenaar weet ik nu maar of hij ook nog in andere handen is geweest? Renč heeft er enorm zijn best op gedaan sinds hij hem in 2004 in Goirle kocht. Zo te zien zijn alle onderdelen aanwezig en veelal nieuw of gespoten. Er zitten wat spullen bij die in de verkoop kunnen om alles binnen een redelijk budget te houden. Op de foto is een extra luchtfilter en een zeldzame sirene te zien. Het blok en de bak zijn gereviseerd bij een motorzaak in Zegge: Gerry Franken. Wat gaan we (ik) doen? Ik heb al verschillende militaire en burgeruitvoeringen gehad maar nog geen basic-bike. Ik ga er nu dus een hele kale legermachine van maken zonder alle militaire onderdelen. Die gaan in de opslag voor als ik weer van idee verander. Voorlopig ga ik hem voor een groot deel weer uit elkaar halen om te kijken of alles goed zit. Daarna bouw ik hem op met de aanwezige onderdelen. Maar dan zo kaal en basic als maar kan. Ook de 19" wielen blijven lekker zitten, die zijn mooi genoeg. Komen wel een paar echte Russische 400 banden om waardoor het beeld compleet wordt. Zijn naam wordt dan ook : "DeRus". Als ik nog eens tegen een originele Ural bak aanloop zetten we er een zijspan aan.
 
 
12-07-2016: Eerste analyse en foto's. Voor dat ik ga beginnen is het altijd leuk en verstandig om eerst de motor te verkennen en plaatjes te maken. Onderstaande foto's zijn een eerste indruk van deze motor met wat commentaar erbij. Morgen de conclusie en wat ik ga doen met de motor.
 
Het eerste dat mij opviel is de bandenmaat. Alle WLA's uit de US hebben bandenmaat 18 inch.

Op deze motor zitten 19 inch wielen. Dat geeft meteen een uitkomst over het land van herkomst: Rusland. Ongeveer 25.000 motoren kwamen in Rusland terecht. Meer dan het Amerikaanse leger zelf gebruikte. Omdat er in Rusland meestal een Ural zijspan aan werd gehangen kregen veel motoren de bandenmaat van de zijspannen, 19'. Dat was ook de maat die andere legermotoren hadden. Dat was handig.
 
Dit lijken de originele achterlichten en ze zitten op de juiste plek. Alleen aan het ontbreken van de naam "Guide" kun je zien dat het achterlichten van een Jeep kunnen zijn.
 
Duidelijk te zien dat het achterste deel van het achterspatbord niet het originele onderdeel is. Een mooie namaak maar het staat niet echt mooi. Ga ik nog uitzoeken waar dit vandaan komt.
 
Het hele achterspatbord zit er trouwens nogal gek op. De radius is veel te groot. Kan komen door de wielmaat maar het spatbord lijkt meer van een bigtwin af te komen dan van een WLA/WLC. Het voorspatbord is wel een originele die meestal op de "Russen" aantreft.
 
Hier is duidelijk sprake van een modificatie. Een origineel tandwiel is veel kleiner. Ik heb dat nog nooit gezien. Het zal waarschijnlijk gedaan zijn om de topsnelheid of het toerental bij kruissnelheid te veranderen. Zoeken we ook nog op. Lijkt mij wel een duur geintje om te vervangen. De ketting is overigens ook nieuw. Het kettingrandje lijkt ook breder dan het origineel.
 
De amobox. Hij ziet er zo mooi uit dat het haast geen origineel kan zijn. Wel erg netjes nagemaakt en het slotje ziet er mooi uit.
 
In deze beugel kan een leren foudraal worden vastgemaakt om de "Thommy gun" in te vervoeren. De onderkant is groter dan het origineel dus ook hier hebben we weer een nette namaak.
 
En zo ziet alles er uit. Flink aangeroest maar niet dramatisch. Gelukkig maar. Dit is het juiste model bobine op de juiste beugel. Het is maar een detail maar toch.
 
De bronzen carburateur is al aardig begonnen te oxideren. Geen enkel probleem. Een keertje in de ultrasone en ze worden weer als nieuw. Gelukkig heb ik het originele gereedschap om het spruitstuk los te draaien zodat we die ook weer kunnen opknappen.
 
De rechterzijde van het blok. Volgens de verkoper is het helemaal gereviseerd evenals de versnellingsbak. Dat ga ik nog controleren maar voorlopig ziet het er goed uit. De aluminium cilinderkoppen werden niet in alle bouwjaren zwart gespoten. Ik vind ze in aluminiumkleur toch wat mooier. Maar bij Harley geldt nog altijd de oude wet: Wat zit, dat zit. Niet aankomen dus. Onder het zwarte dopje zit gelukkig nog het contactpuntje. Die zijn redelijk eenvoudig af te stellen. Veel Liberators rijden tegenwoordig rond met een 12 volt instalatie en electronische ontsteking. Dat hoeft voor mij niet zo.
 
Een prachtige claxon. Kan niet anders zijn dan een nieuwe. Dus een nagemaakte. Geeft niets, een originele is onbetaalbaar geworden.
 
Hetzelfde verhaal voor de kilometerteller. Te nieuw om oud te zijn. Mooie replica en een origineel is ook onvindbaar en/of onbetaalbaar. Jammer van de roest op de bodemplaat maar dat is er zo weer af. De bronzen schakelaar zou wel eens aan vervanging toe kunnen zijn. Die heeft nogal wat oxide zo aan de buitenkant dus zal de binenkant ook niet zo best meer zijn. We gaan het allemaal zien.
 
De dynamo. De verroeste dynamo dan. Hopelijk is de schade aan binnenkant nog te overzien. Ze zijn vrij gemakkelijk uit elkaar te halen en weer schoon te maken
 
De zijdeksel van de versnellingsbak. Aan de roest is wel te zien dat die niet van aluminium maar van ijzer is. Geen werkelijk schade. Wel te hopen dat er olie in de bak zit. Goed te zien is hoe de vulopening vlak langs de uitlaat zit. Lastig gedoe altijd.
 
Het voorspatbordlampje. Vraag mij af of het een origineel motorlampje is. Waarschijnlijk is hij voor een Jeep gemaakt omdat het voetje tussen het lampje en spatbord ontbreekt.
 
Tot slot de accubak voor de grote 6 volt accu. Ziet er erg netjes uit. Dat wil ook weer zeggen dat hij nieuw is.
 
11-07-2016 : Vandaag de motor opgehaald. Hij ziet er uit als een echte "barnfind" met al dat stof en hij stond ook inderdaad in een schuur. De vorige eigenaar is er twaalf jaar mee bezig geweest maar strandde in het zicht van de haven. Alles is er en veel onderdelen zijn nieuw. Omdat de motor een tijd heeft gestaan is er veel roest. Eerste indruk is netjes maar waarschijnlijk ga ik hem helemaal uit elkaar halen en opnieuw opbouwen.
 
 
 
 
 
07-07-2016: Kreeg deze week een mailtje van Renč of ik iemand wist die een Liberator in onderdelen zocht. Zelf was ik niet op zoek omdat ik net weer een Chang-Jiang had gekocht. Sprak toch met hem af om even te komen kijken. We werden het snel eens over de prijs, zo gaan die dingen. Ik dacht dat ik de enige was die nogal eens een project niet af maakte. Nu kwam ik in bezit van een project dat iemand anders niet heeft afgemaakt. Maar, ik heb al vijf van die dingen gehad, we gaan er weer een nette motor van maken. Foto's hieronder zijn de eerste platen tijdens ons bezoekje.
 
.
 
 
 
 
 
 
 
Veel meer kun je lezen op www.liberators.eu

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages