Dnepr K750 1964
 
blog style
 


15-05-2017
. Deze prachtige machine vond eerder dan gedacht weer een nieuwe eigenaar.
 
07-05-2017
 
Stukkie gereden en flink gepoetst, Remlicht weer aan het werk gekregen.
 
15-03-2017:
 
De hele motor was gerestaureerd in Moldavië. Netjes gedaan maar sommige details waren nog erg door bezuinigingen gedreven. Zo was bijvoorbeeld de remslichtschakelaar totaal versleten en ook het zitje in het zijspan heeft betere tijden meegemaakt. Gelukkig is er nog genoeg te krijgen dus daar zit nu een nieuw geriefelijk zitje in.
 
04-03-2017:
Even wat plaatjes van de voorvork. Het is een schommelarm vork. Alleen het onderste deel beweegd. In tegenstelling tot veel van zijn soortgenoten is dit een werkend exemplaar. Onderdelen zijn lastig tot niet te vinden omdat hij maar kort is gemaakt. Maar toch in enorme hoeveelheden. Maar ja, we hebben het over een motor van meer dan vijftig jaar oud. Voor een zijspancombinatie is dit een heerlijke constructie omdat hij lekker stevig is. Ook de voorremtrommel is een interessante constructie. De hevel waarmee de remschoenen tegen de trommel worden getrokken zit binnen in de trommel. Normaal zitten ze aan de buitenkant en zijn ze zichtbaar.
 
03-03-2017:
De "beauty" is binnen. Vandaag werd keurig door RBMOTORHANDEL de K750 uit 1964 bezorgd. Een beauty uit de Oekraïne. Wordt vaak Rus tegen de Dnepr gezegd maar strikt genomen klopt dat niet. Hij staat er en nu moet er natuurlijk weer wat aangepast worden. Kleine dingen maar zo wordt de motor "eigen".
 
26-02-2017:
Kreeg een paar foto's binnen over de restauratie. De jongens in Moldavië hebben goed hun best gedaan. Vooral dit wrak hierboven laat je toch de moed in de schoenen zakken. Maar ze hebben het gedaan.
 
19-2-2017:
 
In de loop der jaren komen er motoren binnen die allemaal wel een verhaal hebben. Deze keer eigenlijk niet. Het is een Dnepr K750, de opvolger van de vermaarde (Ural) M72. In het begin van de jaren vijftig hebben de "Russen" erg hun best gedaan de M72 te verbeteren. Dit was het resultaat. Ander frame, nieuwe voorvork en dan hebben we het wel gehad. Was toch een hele revolutie. Dit model is in het Oostblok gerestaureerd dus veel werk heb ik er deze keer niet aan. Wel zo gemakkelijk.
 
 
Tekst van de verkoper: Dnepr k750 met zijspan. Zeer mooi gerestaureerde fiets. Volledig origineel. Kort Dnepr frame, swingarm, winterkoppen en stuur met oude type handels, originele achterlampen. Nieuwe banden, nieuwe lak enz enz. Blok gereviseerd, alles wat nodig was vervangen. Zuigers nieuw, cilinders gehoond en nieuwe kleppen. Natuurlijk is deze prachtige motor weer gekocht bij RBMOTORHANDEL in Genemuiden.
 
 
 
 
Even een stukje geschiedenis omdat ik dat niet laten kan. Sinds de Russen in 1939 de beschikking kregen over alle materialen, tekeningen en mallen om de BMW R71 na te maken, hadden ze veel lol van hun uitvoering. De M-72. Vaak ook Ural M-72 genoemd maar dat is niet juist. De merknaam Ural werd pas veel later gebruikt en toen was de M72 allang naar China verhuist waar hij Chang-Jiang werd genoemd.

Na 1951 werd de M-72 ook in een tweede fabriek gebouwd. In Kiev, dat in de Oekraïne ligt. In Kiev vonden ze de M-72 wat erg oud worden en er moest een nieuw model komen. Eerst kwam er een iets aangepaste versie, de M-72-M. Het duurde tot ongeveer 1956 dat er een echt "nieuw" model zou uitkomen. Hij werd trots de K-750 genoemd. De K waarschijnlijk omdat hij in Kiev werd gemaakt. Zo ging dat toen. 750cc was de cilinderinhoud.

Ondertussen werd de M-72 gewoon nog gebouwd en heette toen de M-72-N. Uit deze M-72-N werd dan weer het nieuwe model ontwikkeld, de K-750. Die op zijn beurt, na wat aanpassingen, weer K-750-M werd genoemd. Bent u er nog?
 
De belangrijkste vernieuwing aan de M-72-M was de voorvork. Een oerdegelijke schommelarm constructie. Alleen twee geduwde korte schommels, onderaan de vorkpoten bewogen op en neer om wat vering te krijgen. Een zeer solide constructie voor een zijspan maar wat complex om te bouwen en onderhouden.

Toen wat later het frame en de achtervering werden aangepast kreeg de motor zijn naam K-750. En dat is nu de prachtig gerestaureerde motor op de foto's.

Er was ook een militaire uitvoering. Die noemden ze K-750-W. Als extra had die een achteruitversnelling. Hadden de burgerfietsen niet.
 
 
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages