HARLEY-DAVIDSON SOFTAIL HERITAGE 2004
 
 
Dit is het verhaal over de aankoop van een motor die niet doorging. Ik zat al drie maanden zonder Harley. Dat was mij niet vaak overkomen in meer dan vijftig jaar motorrijden. Maar ik kon mijn prachtige Deuce verkopen dus ging die naar een nieuwe liefhebber. Kwam er te laat achter dat ik daar niet gelukkig van werd. Dan maar weer een opknapper Sportster gekocht en die lekker in orde gemaakt. Maar ja, die dingen rijden niet echt lekker en ik was zo klaar. Dus op zoek naar een “echte brommert”. Een paar weken Markplaats en andere sites bekeken en prijzen vergeleken om de markt te verkennen. Nog even bij een dealer langs geweest want die wilde de Sporty wel inruilen maar de prijzen liggen daar aanmerkelijk hoger dan particulieren die hun motor verkopen. Het moest dus een motor van een particulier worden.

Een zaterdag uitgetrokken om een vijftal motoren te gaan bekijken onder de grote riolen. Plan gemaakt hoe te rijden. Natuurlijk verscheen er op de avond ervoor een prachtige motor op Marktplaats. Reisschema omgegooid en op pad gegaan de volgende dag. De eerste verkoper in Tilburg bleek een verkoper te zijn die motoren uit de US of Engeland haalde. Aan zijn huis te zien deed hij goede zaken. Hij zag mij keurig op de afgesproken tijd arriveren en keek mij wat verwonderlijk aan. Wat ik kwam doen? Was het mijn grijze haar? Mijn leeftijd? Wat zou ik nou komen doen? Ik vertelde hem vriendelijk dat ik met hem had afgesproken om op deze tijd naar een rode Softail te komen kijken. Och nee, was zijn reactie, die heb ik gisteren net verkocht.
 
 
Eigenlijk was ik blij dat hij dat gedaan had. Na wat excuses en smoesjes van zijn kant op weg gegaan naar de volgende in BelgiŽ. Het was nog een hele toer om daar te geraken maar het adres was in zo’n typische Belgische wijk waar Nederlanders graag een huis kopen of huren om verschillende redenen. Maar ach waarom wonen daar geen motorliefhebbers. Bij het huis aangekomen stond er een oude Mercedes op de oprit en verderop een flinke witte bus. De eigenaar kwam door de garage naar buiten en stelde zich voor. Ging te vlug om zijn naam te onthouden maar laten we hem maar Adje noemen. In de garage stond het onderwerp van mijn belangstelling naast een V-Rod zoals geen enkele Harley rijder er een wil hebben. Aan de andere kant een mint BMW R50 of 60. Goed gezelschap voor de Softail. Adje duwde de Softail naar buiten in het zonlicht alwaar de bike er nog mooier uitzag dan op de foto’s op Marktplaats. Ik ben er wat omheen gelopen. Hier en daar wat dingen gevoeld en bekeken en Adje gevraagd naar het verhaal achter de motor. Daar kwam niet veel uit.
 
 
Ik heb al veel motoren gekocht en vind het verhaal er achter belangrijk. Je kunt toch niet in ťťn oogopslag zien hoe goed een motor is. Er zitten teveel dingen aan die afleiden van zaken waar het over gaat. Het wordt alleen anders als het verhaal niet helemaal klopt. Adje startte de motor maar door de injectie kroop hij snel in de toeren waardoor het moeilijk was om bijgeluiden te horen. Wat was het verhaal bij de motor? De Softail was zijn eigen motor en hij had de zwarte V-Rod net gekocht. De BMW had hij al jaren staan en bleef “in de familie”. Het onderhoud van de Softail werd door een "vriend" gedaan. Ik was moe van de rit, het was de warmste dag van de maand, en moest nog anderhalf uur terug langs de hel van Eindhoven dus sprak met hem af dat ik er even over zou nadenken. Meestal zeg ik meteen ja of nee. Nog even wat info uitgewisseld over welke bank we beiden hadden en weg was ik. Na twee uur in de rijdende file van Nederland te hebben genoten van het uitzicht thuis nog even naar de foto’s gekeken en hem een SMS gestuurd met de mededeling dat we een deal hadden. Ik heb toen een deel van de koopsom naar zijn bankrekening overgemaakt.
 
 
Die avond kriebelde er iets in de onderbuik. Had ik te vlug geld overgemaakt? Te veel? Maar eens achter de computer gedoken om te kijken of de Adje ergens te vinden was. Opmerkelijk genoeg was er erg weinig over hem te vinden. Dat had ik beter eerder kunnen doen. Toen gezocht op zijn telefoonnummer waarmee hij mij gebeld had. Daar kwam wat info bovendrijven en daar werd ik niet blij van. Dit was het telefoonnummer van een motorbedrijf vlakbij de grens met BelgiŽ, gespecialiseerd in schademotoren. Op een site stond een zwarte V-Rod te koop met precies dezelfde kachelpijp uitlaat als die in de garage van Adje. Toeval? Dat bestaat niet. Wat deed die V-Rod in zijn garage in BelgiŽ terwijl die gewoon te koop stond.
 
 
Inmiddels was er al veel mail verkeer geweest waarin hij verzocht om het resterende bedrag snel over te maken. Hij kon de motor in Eindhoven afleveren. Ik zocht het adres op in Eindhoven en kwam terecht vlak bij de ingang van de milieu-straat aldaar. Vreemde plek om een motor af te leveren. Er waren wat bedrijfsgebouwen om een parkeerplaats. Geen bedrijf in motoren of iets met logistiek. Hij had gezegd daar te werken. Uiteindelijk moest ik in een zwart gebouw zijn. Maar daar zat een ander bedrijf in. Die gebeld en ze waren daar al een jaar weg. De foto's op Google zijn vaak een jaar of meer oud. Weer verder gezocht en een makelaar gevonden die dat pand te koop had. Makelaar vertelde dat hij het tijdelijk verhuurd had aan een handelaar. Later ontdekte ik dat daar een motorzaak had gezeten met een nogal slechte reputatie.
 
 
We spraken af dat ik de motor om 10 uur op zou komen halen in Eindhoven en de rest cash zal meenemen. Daar kreeg ik spijt van omdat dat nu niet bepaald veilig is als je de verhalen mag geloven over motorkopers die overvallen zijn. Inmiddels was duidelijk dat Adje niet verweten kan worden dat hij een soepel karakter heeft en van communiceren houd. De onderhandeling gingen nogal stroef. Zijn mailtjes waren kort, erg kort. Ik heb hem toen gemeld dat ik van de koop wil afzien maar dat wilde hij niet horen. Heb toen gemeld dat ik de motor kwam ophalen op de afgesproken tijd en het geld ter plekke over zal maken als de motor in mijn bus stond. Kenteken overschrijven kon daarna wel. Daar was Adje het helemaal niet mee eens. Schoorvoetend gaf hij toestemming dat ik een contract zal opmaken waarin stond dat ik de motor ga laten keuren, op mijn kosten, en dat hij die zou terugnemen als het om een schademotor zou gaan of als er iets niet klopte met de motor. Zag het niet gebeuren maar dan had ik tenminste nog iets. Maar ineens moest de afspraak een uur eerder want hij moest weg. Hij keurde het koopcontract min of meer goed maar geen wonder want hij gebruikte niet zijn echte naam. Adje was het niet eens met mijn voorstel om de motor bij een dealer te laten keuren maar bij de ANWB vond hij prima. Alleen die doen het al lang niet meer en dat wist hij heel goed. De nieuwe tijd kon niet door mij gehaald worden.
 
 
Met alle informatie die ik inmiddels had gevonden, ook veel wat hier niet beschreven staat, besloot ik wat later om de koop niet door te laten gaan. Het was alsof ik tegen een muur aan mailde. Heb hem meerdere keren een mail gestuurd met de boodschap dat ik afzag van de koop en dat hij het geld terug moest storten. De avond ervoor vroeg hij nog gewoon of ik de motor nog kwam halen. Volgende dag meldde Adje nog even dat hij twee weken op  vakantie ging.
 
 
We zijn nu zes maanden verder en inmiddels ben ik 1035 euro advocaatkosten kwijt en nog steeds geen geld terug gekregen. Veel brieven zijn door de advocaat naar hem verstuurd maar geen enkele reaktie daarop anders dan dat ik de motor moest kopen. Met de politie gebeld over aangifte maar die gaven mij weinig kans omdat het nog niet te bewijzen valt dat hij de motor in belgiŽ heeft verkocht. Want dan is het pas strafbaar. Dat deed hij dan ook wat later dus dat is duidelijk. Juridisch heet dat een "onverschuldigde betaling".
 
 
Advertentie gezet in BelgiŽ. Kreeg al snel antwoord. Tekst spreekt voor zich.

Ronny V:
goeie morgen, ik heb deze moto gekocht enkele weken terug , hoe kan ik u helpen ? 

Ben: Hoi Ronny, het is een heel verhaal. In het kort. Ik had de motor gekocht en aanbetaald. Hij weigerde aanvullende informatie te geven. Hij heeft hem toen in BelgiŽ verkocht en ik ben mijn geld kwijt. Ik ben benieuwd hoe de technische staat is.

Ronny: Goede morgen Ben, spijtig deze te horen da ge uw centjes kwijt bent. Heb deze idd gekocht van A zonder problemen, tot ik naar de douane hem ging inklaren, blijkbaar geen conformetybewijs, naar Harley gegaan om er ťťn aan te vragen ( 200€ ) mag er maandag al om gaan , gister op 70 km van mijn huis wou ie niet meer starten , dan maar met de trein en achter een aanhangwagen de moto opgehaald , blijkbaar laad de batterij niet, dus alternator stuk, alsook de batterij. Heb 8000€ betaald voor de fiets
 
 
De foto's stonden op Marktplaats.
 
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages