URAL M66 "SPORTIVE" 1973
 
07-04-25 de firma MOTIM / Motorhuis Henk Vink.
07-04-25 hoe het weer allemaal begon
12-04-25 nee hè, niet weer, verzucht de familie
14-4-25 tanklogo's
16-4-25 Peter Ballard
 
21-4-25: de tank
Weer die tank. Waarom al die drukte om een benzinetank. Nou, dat zit zo. De motor zelf is niet zo veel waard of interessant. Het is een "gewone" M66 gemaakt tussen 1971 en 1975 hoewel je dat nooit zeker weet. Verschil met zijn voorganger is eigenlijk alleen de toevoeging van een oliefilter in het blok en knipperlichten. Om de motor wat beter in de markt te zetten, met andere woorden, om hem beter te verkopen heeft de importeur MOTIM een fiberglas tank en spatbord laten maken. De verkoop liep echter niet echt vlotjes. Hoeveel weet voorlopig nog niemand. Maar ik wil graag weten wie die tank gemaakt heeft en er achter komen hoeveel dat er waren. Ik herinner mij nog uit die tijd dat "Jos Schurgers" ze maakten en "Eglass". Informatie bij Jos leverde op dat hij ze niet gemaakt had.
Na heel veel zoeken en zoeken kwam er toch nog, naast die van Richard en Dolf, een tank boven drijven. Aan de resten van de stickers is te zien dat dit ook een tank is uit Nederland van Motorhome Henk Vink. Moeilijk te zien maar als je het eenmaal weet dan zie je het. Dat maakt voorlopig het aantal op minstens vier bekende tanks. Nou nou, het is toch wat.
 
16-4-25: Peter Ballard
Voor meer info wat betreft mijn M66 schreef ik een mail naar Peter Ballard van de Cossackownersclub in Engeland. Hij weet erg veel over de geschiedenis van de Russische motoren en wordt gezien als autoriteit op dat gebied. Dit is een deel van zijn antwoord:
I have also seen the photo of the 'Cossack'  with the plastic tank and front mudguard in the Russian encyclopedia and always wondered who made it. It seems now that the modifications were done in NL, maybe on a bike from SATRA or direct from Russia? I have heard no rumours of SATRA ever being involved directly in the modifications, never saw one in the UK nor photos, I always assumed there was only one made by an individual not a few. Well that is a great bit of research, I had always wondered about the origins of the Dnepr with the plastic tank and front mudguard, now satisfied! So my interest has been satisfied but I can add nothing more.
 
14-4-25: tanklogo's
Bovenste foto zijn de restanten van "mijn" tanklogo. Foto daaronder van de tank die bij Richard in Genemuiden ligt. Overigens heeft die een andere vorm. Daarinder een print van een folder die ik op internet vond maar is duidelijk genoeg om hem tzt na te maken. Moet kunnen.
Ik blijf nog even doorzeuren over de tanklogo. Die was niet echt mooi te krijgen in een tekenprogramma. Mijn zoon stelde voor om hem aan te bieden in ChatGPT en zie hier, na een paar pogingen, het eindresultaat. Ik had hem wel eerst in een tekenprogramma van andere kleuren voorzien. Hij is niet helemaal perfect maar mooier zal het niet worden. Misschien kom ik nog wel eens originele tegen. Is wel gek dat de tanksticker al klaar is voor dat ik begin aan zijn opknapbeurt.
 
12-4-25: nee hè, niet weer, verzucht de familie
Vergeet bijna een foto te maken. Hij lag dus helemaal vol. De lichtere dingen liggen al binnen maar hier had ik even hulp bij nodig.
Even alles neergelegd voor een statieportret. Dan besef je meteen weer hoeveel werk het eigenlijk is. Maar alles ziet er zeker niet beroerd uit. Het kuipje lijkt een "Jos Schurgers" exemplaar. Veel gebruikt in die tijd en toen mooi. In de kisten rechtsboven zitten wat onderdelen.
Een schatkist voor een schatgraver.
Zelfs al heb je niks met boxermotoren uit het oosten dan nog kun je dit niet lelijk vinden.
Zo te zien is alles compleet. Nu nog ff in elkaar.
Complete draadboom en dat scheelt weer heel veel werk en zoeken. Was bij andere motoren wel eens anders.
Merkvreemde carburateurs. We gaan het allemaal meemaken.
 
07-04-25: hoe het weer allemaal begon
Het is april en ik doe het wat rustig aan met mijn motoren. Moet nog wat doen aan de olieproblemen met de Sportster en de WLC is klaar om te starten. De XZ550 heeft zich van zijn beste kant laten zien dus ik kan achterover leunen en nadenken over de zin van het motorleven. Tot dat Ural-goeroe Richard uit Genemuiden mij bovenstaande foto uit 1983 stuurde van een Ural met vreemde tank......
......en zo begint er weer een onverwachts avontuur. Na wat uurtjes zoeken bleek de motor uit 1973 te zijn met een wat buitenproportionele tank. Lijkt op een Hoske of Heinrich tank uit de jaren zestig die meestal op een BMW werd gezet. Maar dit is een Ural M66 en de tank is, evenals het spatbord, van polyester/fiberglas.
Na zoeken op het www, en de stikker op het voorspatbord, kwam de naam bovendrijven van een bekende Motorhandel in Vlaardingen: N.V.Motim ook wel Motorhuis (motorhome) Henk Vink genoemd. En daar is al veel over geschreven. Alleen is er niet zo veel op internet te vinden. Er is een Henk Vink sr. en een Henk jr.. De laatste is bekend geworden met zijn Kawasaki sprinters maar die hoort voorlopig niet bij dit verhaal. Maar even kort door de bocht, N.V.Motim importeerde Ural en Dnepr motoren naast veel andere merken. Om de Ural wat meer met BMW te laten concurreren werd die wat opgeleukt met een grote polyester tank en spatbord(en) om de verkoop te bevorderen. En daar begint de speurtocht......
Derk E was de eerste die een oorspronkelijke advertentie wist te vinden. Wat een vondst. Heel opmerkelijk en bijzonder dat er van dit model nog een compleet exemplaar bestaat. Er zullen er echt niet veel van verkocht zijn. Deze is van 22 mei 1973. Eigenlijk een gewone Ural M66 waar het voorspatbord en tank vervangen zijn door polyester/glasvezel exemplaren. De rubber zadels verdwenen en er kwam een echte buddyseat van Giuliari op. Alleen in de advertentie staat een foto van een Dnepr. Zo lijkt hij iets meer op een bekend product uit Duitsland met een boxermotor. Lees vooral de tekst maar eens door waar Henk sr. erg bekend mee is geworden.
Dit is dezelfde foto uit een Russische encyclopedie waarbij wordt vermeld dat het een Cossack-Dnepr is. De boxers werden in Engeland verkocht als Cossack en later als Neval. Maar ook naar Duitsland volgens een bron op internet. Het zou dus heel goed kunnen dat Motim de motoren uit Engeland haalde of Duitsland. Die werden daar door "Satra Belarus limited" in Surrey van 1973 tot ongeveer 1979 omgebouwd. Dat werd wat later door "Neval Motorcycles Ltd" gedaan. Overigens is de foto gemaakt in Nederland te zien aan de stoeptegels. Informatie uit Engeland die wat later binnenkwam bevestigde dat daar nooit motoren zijn omgebouwd en naar Nederland zijn gegaan. Een aanwijzing vond ik in één van de folders. "De motoren werden voor het transport goed in het vet zijn gezet". Ze werden verscheept uit Tallinn dat nu in Estland ligt. En via de Oostzeel kwamen ze vermoedelijk naar Rotterdam.
Dolf Peeters, wie kent hem niet, heeft ook even in zijn archief gezocht en daar kwam deze foto bovendrijven. Weer een Dnepr met een grote tank, voorspattert lijkt nog een stalen exemplaar. Het lijkt er op dat de sticker op de tank de bizon logo is van Motim, zie foto's hierboven.
Op ebay een foto gevonden en maar meteen gekocht. Zo te zien een foto uit Nederland. Misschien wel dezelfde motor? Het is in ieder geval dezelfde motor als in een folder van Motim. In de folder staat dat je kunt kiezen uit een witte of groene tank. Waarmee duidelijk is dat de kleur een originele is.
 
17-4-25: de firma MOTIM oftewel Motorhuis Henk Vink. Ik heb de verzamelde informatie even HIER op een aparte pagina gezet.
 
 
COSSACK
V/O Avtoexport (Russisch: Внешнеторговое Объединение «Автоэкспорт») was een handelsonderneming in de Sovjet-Unie (USSR) die was belast met de export van voertuigen. De in Moskou gevestigde organisatie werd opgericht in 1956 en heeft bestaan tot 1990. V/O (внешнеторговое объединение) kan vrij vertaald worden als “vereniging voor buitenlandse handel”. Satra Motors, een dochteronderneming van Satra Corporation (Soviet American Trade Association), importeerde en distribueerde de motorfietsen, samen met een grote voorraad reserveonderdelen en gereedschap. Tussen 1973 en  1979 kwamen ze via een samenwerking met V/O Avtoexport naar Engeland. Deze motoren werden dan als COSSACK verkocht maar wel met dezelfde typeaanduidingen. Hoofdzakelijk in Engeland en Australië. Misschien ook naar Nederland. Wie dat weet mag het laten horen?
This blue bike is prepared by Dave Cox of Cossack Owners Club in England.
 

This site is designed and made in 2025 by Ben van Helden

copyright on all pages