DMF 175 cc 1951 (?)
 
In 1966 kon je nog voor fl 15,- een motor kopen. Ik had er toen nog nooit van gehoord maar het was een DMF. uit 1951 en voorzien van een 175cc tweetakt ILO motor. De platen hiernaast zijn de enige twee die ik heb. Toen maakten we nog niet zo veel foto's. De motor stond in Zeist in de Dorpsstraat en lopend heb ik hem naar een vriend in De Bilt gebracht omdat we daar plek hadden om te sleutelen. Dan kon ik vanuit Utrecht gemakkelijk naar De Bilt op mijn Tomos. Het blok zat muurvast. We losten dat toen eenvoudig op. Ik haalde de cilinderkop eraf, maakte een blok hout zo passend mogelijk. Kruipolie erop en een poosje laten staan. Plaatste dat stuk hout op de zuiger en met een paar ferme klappen was die vastloper ook weer opgelost. Olie erin, kop erop en rijden maar. Er zat geloof ik geen kenteken op. Wat ontbrekende onderdelen kocht ik bij een motorsloper in De Bilt.
 
Mijn motorrijbewijs moest ik nog halen en ik vond het maar niks zo'n tweetakt. Hoewel ik mij toen verplaatste op een Tomos, ook een tweetakt. De motor werd verkocht aan een vriend die hem wat jaren in de schuur heeft laten staan. Zijn moeder heeft hem later aan het grootvuil meegegeven. Nooit heb ik nog een tweetakt motor gehad totdat de Condor-Puch brommers rond 2000 naar binnen vlogen.
 

 

Jaren later, in 2006, kreeg ik een foto van een van mijn cursisten van een ongeveer gelijk model. Deze is uit 1948. Helaas was hij verkocht anders was het een leuke aanwinst geweest in mijn toenmalige collectie. 
 
Foto is een originele foto uit het archief van Hans van Dissel.
 
Ik kocht de motor dus in Zeist en daar stond ook een legergroene BMW éénpitter. Dat was mijn inspiratie. Snel daarna kwam mijn eerste viertakt. Een BMW R25.
 
copyright Ben van Helden (c) Alle rechten voorbehouden.