Yamaha XZ 550 1982

 

Na de verkoop van mjn Sportster wilde ik wat anders. Die keer was het een Yamaha XZ550, een tussendoortje. Had net mijn Harely Sportster na elf jaar verkocht.

Dit ding kocht ik voor iets te veel "weinig" bij Piet Kruis als opknapper. Ik vond en vind eigenlijk nog steeds dat het een fantastische motor is/was.

Het is eigenlijke een halve V-Max maar zeer ondergewaardeerd door het koperspubliek. Het frame was niet bepaald zijn sterke kant maar het blok was het summum van techniek in het begin van de tachtiger jaren. Vier kleppen per cilinder, dubbele bovenliggende nokkenassen.

 
Het blok hangt echt onder het frame en hij had ook nog cardan aandrijving. De as van het voorwiel zat iets achter de vorkpoten. Dat heb ik bij geen enkele andere motor gezien. Het was één van de eerste V-twins uit Japan.

Natuurlijk zaten er ook nadelen aan. Zelf sleutelen aan het blok werd voor mij voor het eerst wat ingewikkeld. Je moest veel speciaal gereedschap hebben en het was een hoop gedonder met al die slangen aan de carburateur.
 
Het concept is later door enkele andere merken succesvol gejat. Kijk maar eens goed naar de Honda NTV650 en de Suzuki VX800. Ik weet alleen niet wanneer de eerste Honda VFR op de markt kwam.

Waarschijnlijk was de XZ beter verkocht als de cilinderinhoud wat groter was geweest. Met 550cc moet je wel veel schakelen en flink wat toeren maken. Ik vind de lijnen van de motor nu nog steeds prachtig. Kijk zelf maar.

Voor zover ik weet is er geen modelclub van de XZ550, jammer. Ondertussen kreeg ik een andere prachtige motor aangeboden. Een Harley Tour-Glide.