BMW R50/2 met R69s blok 1963, part 2  
In augustus 2021 vond ik een BMW die wat zorg nodig had. Op de VORIGE pagina kun je lezen en zien hoe de motor gedemonteerd werd en hoe veel losse onderdelen langzaam maar zeker weer een normaal uiterlijk kregen. Op deze pagina gaan we verder met de montage en opbouw van dit toch wel flinke project. De pagina begint onderaan.
 
BACK TO PART 1 >>>
 
8-3-22: Naschrift, een lege brug. Weg is de BMW. Wat overwegingen. De motor was eigenlijk grotendeels klaar. Hij moest nog naar de spuiter en de bedrading, dat was eigenlijk alles. Dan zou hij kunnen lopen en kan er op gereden worden. Tegen de stroom van "kenners" in heb ik demotor weer op zijn wielen gezet. Ik denk daarin geslaagd te zijn en in maar 7 maanden heb ik met veel plezier gesleuteld en veel nieuwe dingen geleerd. Maar nu zat ik op een kantelpunt. Laten spuiten ging meer dan 5000 euro kosten en er zat eigenlijk al te veel geld in. Verder gaan zou een inbreuk op het budget gaan worden. Inmiddels was de motor welbekend in de kringen geworden en er was snel een opvolger gevonden. Toen ik een andere motor spotte was de beslissing snel genomen........
 
 
 
4-3-22: Als je een solozadel gebruikt hoort daar natuurlijk een klein rekje bij. Dat zit maar net goed en niet helemaal vast. Ook het achterlicht was nog wel even een meetklus want hij moet in het midden tenslotte. Hij werd samengesteld uit onderdelen van drie verschillende maar is nu compleet. Het hele zaakje moet nog een keer uit elkaar voor het spuitwerk maar dan ga ik alle geboorde gaten iets ruimer boren want nu zit alles precies, te precies. Komt goed, als het spatbord gespoten is kan ik alles goed uitlijnen.
 
3-3-22: Eindelijk dan is het nieuwe achterspatbord binnen. BMW kenners adviseerde mij om het niet te doen maar ik ben wat eigenwijs en originele zijn niet te vinden. De kenners waren bang dat het niet goed gaat passen zo'n product dat niet uit Duitsland komt. Helaas voor hen maar hij past prima. Is even uitzoeken waar de gaten moeten komen maar die kan ik zo overnemen van het originele spatbord.
 
24-2-22: Achter de computer gedoken en het hele schema in de juiste kleurtjes gezet. Hopelijk het goede schema want er staan er verschillende op het wereldwijde web. De oude draadboom heeft natuurlijk weer andere kleuren dan de nieuwe. Nu draadje voor even doormeten en dan de accu er op..........
 
18-2-22: Elke moer moet met een vaste kracht worden aangedraaid. Meestal doe ik maar wat onder het motto VAST IS VAST. Bij de cilinderkoppen wilde ik toch even netjes doen wat moet. Aandraaien met een momentsleutel. De juiste waarde was moeilijk te vinden maar na een belletje met de kenner Jan Beck was dat snel opgelost. Ook een uitlaatwartel moet je met een speciale sleutel vast zetten, die had ik liggen.
 
 
17-2-22: Tussendoor klusje. Het luchtfilter even in de lak gezet. Had liever een chromen exemplaar maar die kosten inmiddels 225 euro.
 
16-2-2022: Sommige pakjes laat ik lang niet geopend omdat ik weet wat er in zit. Ik zie er dan tegenop om ze open te maken want dan moet ik aan de bedrading beginnen. Eigenlijk het einde van een klus, de laatste grote klus. Elke keer is het weer een raadsel hoe dat nu weer moet en toch lukt het altijd wel. Bijna altijd. Wel draadje hoort waar te zitten? Een hele puzzel. Gelukkig zijn er ook pakjes die ik meteen open maakt. De nieuwe dempers bijvoorbeeld.
 
 
 
15-2-22: Elke dag een uurtje is het plan. Worden er meestal twee of meer. Maar vandaag waren de uitlaatbochten aan de beurt. Voor 50 euro van Ebay geplukt was het wel nodig om er wat soldeerwerk aan te verrichten. Voorlopig kan het zo totdat het budget toelaat om nog 300 euro uit te geven. Waarmee maar gezegd dat het budget al met flinke stappen omhoog is geschoten.
 
14-2-22: Nu de cilinders er weer op zitten kunnen de carburateurs er ook weer op. Ze wel eerst even goed schoongemaakt en wat kleine onderdelen uitgewisseld die ik over had van de oude exemplaren. De nieuw vernikkelde aanzuigbuizen mogen ook weer meedoen met nieuwe rubbers aan twee kanten.
 
13-2-22: Vandaag even zitten stoeien met de bovenste motorophanging. Was een beetje improviseren maar hij zit nu lekker in het rubber. De koppen lagen er ook nog dus die mochten meedoen in het feest dat motor heet. Kon ik meteen even controleren of ik nog onderdelen nodig had.
 
12-2-22: Dat blok moest natuurlijk in het frame hangen en zie daar een blok in het frame. Begint een beetje op een BMW te lijken nu.
 
10-2-22: Vanavond nog even de bak achter het blok gehangen en wat RVS moertjes gebruikt, staat wat netter dan de aangeroeste originele. Kickstarter en versnellingpedaal waren al mooi gepolijst dus nu kan hij weer in het frame gehangen worden. Daar hoort hij tenslotte thuis.
 
9-2-22: Nog maar even een uurtje in het sleutelhok. De cilinders en zuigers gemonteerd zodat het blok in het frame gehangen kan worden. De koppen komen dan later wel. Lekker overal nieuwe rubbers en pakkingen, heerlijk.
 
8-2-22: Er daar was hij dan, topinvestering helemaal uit Griekenland maar origineel. Gaan we de andere weer verkopen.
 
7-2-22: De moed bij elkaar geschraapt en maar eens aan de bak en het blok begonnen. De bak was zo klaar. Schoongemaakt en gespoeld dan kan hij er weer op. Het blok ook goed schoongemaakt, alle bloemkool aanslag is nu verdwenen en hij heeft een mooie oude look gekregen. Alle oliekanalen goed doorgeblazen maar er zit geen rommel in het blok dus we gaan hem er gewoon zo inzetten. Bij de eerste start, het is nog lang niet zo ver, gaat er een dunne olie in met een speciaal reinigingsmiddel. Daarover later. Zo krijg je het blok niet vaak meer te zien:
 
 
 
1-2-22: Het lijkt even stil maar dat komt omdat er weer twee onderdelen deze kant opkomen. Liep een originele R50/2 tank in Griekenland tegen het lijf en vond eindelijk een vervangend spatbord dat wat meer lijkt op het huidige exemplaar. We gaan het zien.
 
26-1-22: Zo, dat was werk. Viel behoorlijk tegen om ze weer netjes te krijgen. Het voorwiel is wat minder dan het achterwiel maar het blijven de originele onderdelen.
 
 
23-1-22: Elk boutje, moertje, ringetje en onderdeeltje moet eerst nagekeken en opgeknapt worden. Of vervangen als het origineel niet meer te redden is. In dit geval zoiets onbenulligs als de remlichtschakelaar. En nu maar hopen dat het de juiste is. Ik heb eenvoudiger constructies gezien.........
 
22-1-22: Natuurlijk pasten de originele badges niet op de tank uit India. De montagegaten zaten vier milimeter te dicht op elkaar. Wat gerommel met de gaatjes, ze waren toch al niet meer zo mooi, en een plaatje rubber maakte het allemaal weer netjes. Toch een soort van emotioneel moment altijd weer om die badges te monteren. Dan lijkt hij weer te gaan leven.
 
20-1-22: Tijd om de gerevitaliseerde cardan maar eens aan de vork te hangen.
 
 
18-1-22: De snelste verbinding tussen A en B is meestal een rechte lijn. Bij BMW weten ze dat beter dus moet je via veel kronkels van A naar B. Ze zullen het wel weten. Dit is de verbinding tussen het rempedaal en de remhevel van de achterrem.
 
16-1-22: Dit, mijn lieve kijkertjes heet roest. Roest is het roodbruine materiaal dat ontstaat wanneer ijzer reageert met zuurstof in de aanwezigheid van water. Het is een mengeling van ijzeroxide en hydroxylgroepen. Dat zegt Wikipedia nu eenmaal. Voor mij betekend het investeren in een ander spatbord. Een heel duur spatbord. Maar goed, soms zit het tegen maar meestal mee.
 
14-1-22: Zelf spaken en balanceren is niet mijn favoriete bezigheid maar om een motor af te krijgen mag ik het zelf doen. Eerste wiel is klaar.
 
12-1-22: Er kwam weer wat spul binnen via Ebay dus dat moest er even op. Deze keer was de koplamp aan de beurt. Rand even zo mooi mogelijk gemaakt met de polijstmachine en een nieuwe spiegel erin gezet. De rand is wat pokdalig maar netjes genoeg. Is alles weer keurig. Wel leuk dat het originele glas er nog in zit.
 
11-1-22: Het originele spatbord heeft de roestaanval nog redelijk weerstaan dus die gemonteerd. Ik volg de oude route. Eerst de hele motor in elkaar zetten met opgeknapte onderdelen. Dan voor een deel weer demonteren, laten spuiten en het hele zaakje afmonteren. De kleur ben ik nog niet helemaal uit. Zwart is zo saai. Meestal doe ik de bedrading als laatste of vlak voor het monteren van het spuitwerk.
 
8-1-22: Het zit hem soms in de kleine dingen, ook bij het opknappen van een oud stuk roest. De klembout in de achtervork van een BMW is een speciale bout. Kosten zo rond de 25 euro. Das niks natuurlijk. Maar hem zelf maken is echt veel leuker. Klein karweitje en veel voldoening.
 
8-1-22: Even de koplamp passen. Groot respect gekregen voor degene die vaker een schakelaar in de koplamp weten te monteren. Was even een klusje. Spuitwerk is niet perfect maar ik probeer budget te sparen voor het motorblok.
 
7-1-22: Tijd voor het kleine spul en de kleppendeksels. De inhoud van de koplamp heb ik met een roterende messingborsteltje allemaal ontroest en schoongemaakt. De kleppendeksel gezandstraald maar had geen zin meer in de andere. Eerst moet de straalbak schoongemaakt worden. Komt nog wel.
 
 
6-1-22: De tank uit India bleek wat minder goed te passen dan bij de koop werd afgesproken. De montagebeugel van de claxon op het frame zit behoorlijk in de weg en ik wil hem er niet af slijpen. Voorlopig heb ik even voor deze contructie gekozen. Maakt in het totaalplaatje niet zoveel uit.
 
 
5-1-22: De koplamp moet er ook aan geloven en moet eerst maar eens uit elkaar. Nog nooit gedaan dus het leek een beetje op IndustriŽle archeologie. Wel veel foto's gemaakt van de bedrading want er komt een nieuwe set op.
 
 
 
 
4-1-22: Ik zat zo lekker de spullen op te knappen dat ik vergat dat het een BMW was en geen Harley. Bij een BMW moet alles origineel dus de armaturen moeten weer zwart. Dat ging aanvankelijk goed tot dat ik de verf van het afdekkapje wilde schuren. Daar ging ik door de buitenlaag heen. Dacht het op te knappen door het kapje te zandstralen. Toen bedacht ik dat het misschien wel mooi zou zijn als ik alles ging stralen. Daarna het zinkbad er overheen en hoppa........
 
 
 
3-1-22: Tijd om de achtervork er in te hangen. Meteen maar de tank en zadel gemonteerd om te kijken wat er nog gedaan moet worden.
 
 
2-1-22: Om het stuur op de voorvork te plaatsen heb je stuurklemmen nodig. Die waren echt niet zo mooi meer. Toen ik opzocht wat nieuwe gingen kosten besloot ik de oude dan maar op te knappen. Na een uurtje polijsten en vernikkelen zagen ze er weer goed genoeg uit. Niet perfect maar dat hoeft ook niet.
 
 
 
1-1-22: Weer een dagje later de achtervering gemonteerd.
 
31-12-21: Dagje later de beide schokbrekers gemonteerd en de vork met veel moeite op zijn plek gekregen. Zat wat verf in het schroefdraad en dat wilde maar niet weg. Uiteindelijk de onderste bouten toch maar vervangen door RVS exemplaren. Die vallen wat minder op.
 
30-12-21: De voorschokbrekers zijn klaar. Origineel zijn de bovenste bussen zwart maar bij het monteren werd de lak zodanig beschadigd dat ik geen zin had om ze weer zwart te spuiten. Mat geschuurd vind ik ze ook wel goed en ze kunnen altijd nog zwart gemaakt worden. Het polijstwerk is niet perfect omdat het materiaal zo beschadigd was dat er eigenlijk nieuwe op moeten. Maar dat is niet mijn doel. Zoveel origineel als mogelijk is, dat wel.
 
 
27-12-21: Eindelijk lukte het om een nette laag Nikkel op de buizen te krijgen. Die dingen kosten 120 euro per stuk om te vervangen dus ik ben tevreden over dit resultaat. We doen het er mee tot ik mooiere exemplaren tegenkom.
 
 
24-12-21: Daar staat hij dan in volle glorie en het feest kan beginnen. Ben begonnen met de middenbok want nu kan ik daar nog makkelijk bij en staat hij meteen stevig.
 
23-12-21: Het frame was klaar en stond te wachten bij de poederjongens. Ik wilde het eerst zelf doen maar het zien van dit eindresultaat maakt mij blij dat te hebben uitbesteed. De mannen van BG Coating in Genemuiden hebben een meesterwerk afgeleverd. Na vijf maanden afbraak gaat dan nu de opbouw beginnen..........
 
 
 
  
23-12-21: We beginnen deze pagina met een foto van de vorige eigenaar en plaatsgenoot Ton met de motor in de originele staat ergens in de jaren zestig.
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages