Harley-Davidson XLH 883 "Hugger" 1988

Wat is dat internet toch prachtig. Je kunt rustig thuis zitten, drankje erbij, muziekje op en surfen maar. Zo ben ik vaak op zoek naar laaggeprijsde motorfietsen in het "karakter" segment. In het rijtje van mijn komende en gaande bezittingen is wel te zien dat eigenlijk bijna al mijn motoren die ik de laatste jaren gekocht heb via internet zijn gegaan.
Al doende leer je allerlei trucjes waar en hoe je moet zoeken. Zoek je een laaggeprijsde Honda kijk dan bij de BMW dealer en natuurlijk andersom. Zoek je een leuke Harley zoek dan niet bij die dealers. Op Marktplaats en Speurders kun je vooronderzoek doen naar modellen en prijzen.

Zo kwam ik deze Sportster tegen. De prijs was laag, veel te laag. Er moest dus iets mee aan de hand zijn. Hij stond bij een BMW dealer waar ik al eens meer de koopjeshoek bezocht had. Eerlijke vent, ik heb hem tenminste nog niet kunnen betrappen op een leugentje. Eerst maar eens gaan kijken op een vrijdagmiddag en de volgende dag maar gekocht.

Zo te zien is hij helemaal compleet en bovenal origineel. Zo kom je er niet veel meer tegen.
Meestal zijn de oudere Harley's en vooral de Sportster door enthousiaste jongelingen naar eigen inzicht "verchopperd". (shoppen is boodschappen doen) Ik wil even niet het woord verpest gebruiken maar je ziet ze wel eens....

Deze niet.Wonderbaarlijk genoeg verkeert de machine in een prachtige, bijna showroom staat. Geen boutje of moertje versleuteld. De  teller staat op 3585. Dat kan haast niet kloppen. Ik ga dat allemaal nog eens uitzoeken want ik geloof niet in wonderen.

Wel weet ik inmiddels dat hij in 2003 in Nederland is gekomen en bij een dealer in Alkmaar is verkocht. Het is volgens mij ook een "de luxe" uitvoering. De dikke buddy wijst die kant op, ergens in zijn geschiedenis is er een 12 liter tank opgekomen wat hem iets  mooier maakt.
Het gekke met de Sportster van Harley is dat je er van houdt of helemaal niet. In Nederland wordt hij nog teveel gezien als meidenmotor. So be it. Ik zie het anders. Overigens is het vaak gezelliger met meiden te rijden dan met mannen "in de overgang". Voor mij is dit een perfecte motor om, met mooi weer, lekker op de motor naar mijn werk te gaan.
Twee keer per dag 22 kilometer heen en weer door druk stadsverkeer. Hij is smal, 50 PK is meer dan genoeg en je zit ook nog op een berg karakter. Bijkomend voordeel is dat als ik hem weer verkoop over 10 jaar ik hetzelfde bedrag ervoor terug krijg of meestal meer. Sleutelen is goed te doen zonder veel speciaal gereedschap. Tweedehands onderdelen zijn er bij de vleet.

Voorlopig blijft hij zo. Een geheel originele is veel exclusiever dan een verbouwde. Je ziet ze bijna niet meer.

 

Toch zullen er een paar aanpassingen plaatsvinden de komende tijd. Hij mag iets meer geluid maken en ik heb al voorzichtig ge´nformeerd naar de kostprijs van een 1200 conversion kit. Een wat grotere tank misschien?

Ik kon het weer niet laten. Had me nog zo voorgenomen om deze motor gewoon te laten zoals die was. Maar ja, die oranje knipperballen vond ik niet echt mooi. Toen maar besloten om van die mooie Hella stuurknippers te monteren en achter wilde ik ze zo klein mogelijk. Met het oog op mogelijke bagage meenemen vond ik ook een lage Sissybar. Die er ook maar meteen opgezet.

Het leuke van de Sportster is dat er veel goedkope onderdelen te vinden zijn. Zo liep ik ook nog tegen en paar herrie dempers op voor weinig maar ik wacht nog even met monteren.Een beetje bagage meenemen mag wel en, u raad het al, op internet kwam ik een leuk klein bagagerekje tegen en die er maar meteen opgezet.

De kentekenplaat moest iets aangepast worden. Hopelijk vinden de blauwe uniformen dat geen bezwaar.
Goed te zien is ook het nieuwe knipperlampie op de fenderstrud. Niet te groot en niet te klein en zit net in de weg. Ziedaar het minieme resultaat van een paar maanden niet rijden. Nu nog een klein schermpje en voorlopig is het weer genoeg. Ik ben een liefhebber van kaal en origineel maar dit is mijn "boodschappenfiets"dus een paar concessies moest ik wel maken.

 

De Sportster bleef maar kort. In december 2006 heb ik hem ingeruild en een Deuce gekocht. Later kwamen er nog genoeg andere Sportys.