Sportster XLCH 1000 1979 van XLCH naar XLCR (CR=Caferacer)

 
 
In januari 2010 zocht ik een project om te gaan doen. Ik zag op Ebay een Caferacer verkocht worden voor $25.000,- en toen kreeg ik interesse in dit stiefkindje van Harley.

Een XLCR kopen zat er even niet in maar dat is ook niet leuk. Dus begon ik onderdelen te verzamelen en dook in de boeken. Bleek al snel dat dit erg lang zou gaan duren en veel zou gaan kosten. Ik kwam er achter dat de Sportster uit 1979 (80 en 81) eigenlijk een omgebouwde Caferacer was. Zo ontstond het plan om het dan anderom te doen. Ik vond een prachtig exemplaar en het was eigenlijk zonde om deze te gebruiken. Met wat aarzeling toch maar gaan afbreken en de onderdelen op Marktplaats gezet voor de eerste financiering.
 
De hele motor straalde verzorging uit. Hij is duidelijk vertroeteld. Veel duidelijke detail en de vorige eigenaar had een voorliefde voor chroom. Er zijn veel kleine dingen aan de motor aangepast. Het is helaas niet helemaal mijn smaak. De komende tijd eerst maar eens wat kleine details veranderen en weer origineel maken, dat vind ik nu eenmaal mooi. Er moet nog heel wat gebeuren. Het vakantiepakket achterop gaat er het eerst af en is op MP verkocht. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de achterrem maar in de praktijk remt hij niet beter dan mijn andere Sportster. Buitengewoon stevig gemaakte forwards controles. Die hebben echter toch een andere eigenaar gevonden.
 
Door het scoren van een originele tank in april kwam de hele bouw in een stroomversnelling. Een echte kopie moest het worden. Alleen deze komt dan uit 1979. Het is voorlopig niet de bedoeling om een exacte kopie te maken maar een uitvoering zoals hij in 1979 gemaakt zou kunnen zijn geweest en al die jaren in het bezit van n eigenaar. Er is dus van alles veranderd in de loop der jaren. Dit geeft mij wat meer vrijheid om er een mooie motor van te maken. Uitgangspunt wordt dus deze 79er. Na flink wat gepuzzel blijkt hij bijna gelijk te zijn aan de Caferacer. Dan hoef ik tenminste niets te vernielen aan de motor en kan ik hem altijd weer terugbouwen.
 
Vandaag maar even besteed aan het passen van de, voor veel geld, gekochte uitlaatset. De verkoper op Ebay vind dit "restoreble parts". De boef, blijkt dus gewoon rommel te zijn. BRONCO1530 is zijn naam op Ebay. Dont buy parts from him. Geen onderdelen kopen bij dit type. De pijpen zijn nog redelijk maar de dempers gewoon verrot. Dat enorme luchtfilter is een van de dingen die is verdwenen. Er achter zat een kolos van een Mikuni verstopt.
 
Kontje vereiste wat creatief buig en boorwerk. Zaakje moet nog gelast worden zodat die verwarmingsbuis klemmen vervallen. Ja, ja, kroonsteentjes kom je nog steeds tegen.
 
In juni kwamen er vanuit moederland VS flink wat onderdelen deze kant op om de voorkant origineel te maken. Weet nog niet helemaal wat precies. Ben dus maar begonnen met het aanpassen van het stuur en de klokken. Die zitten nog niet helemaal goed zo. Ook liep ik tegen een complete draadboom op, dat was ik helemaal niet van plan maar is wel erg handig om alles op de goede plek te monteren. Veel van de electra zit namelijk in het kuipje verstopt. Ga ik dus ook doen. De handels aan het stuur horen eigenlijk zwart en ik heb ze al liggen. Vind die gepolijste echter wel erg mooi maar besloot toch om ze zwart te maken. Trots staat de eerste en originele spiegel al op het stuur. Let op het knikje.
 
Laat ik dit maar weer als een uitdaging zien. Originele schakelaar en remhandel uit de koopjeshoek moeten weer als nieuw worden met een mooi bedradingssetje uit de VS. Het bedradingsschema stond gewoon op internet. Zal even puzzelen worden want veel electronica zit op een andere plek bij de XLCR.
 
Foto hiernaast is te zien dat de schakelaars weer als nieuw zijn geworden. Nieuw in de lak en nieuwe stickers er op. Ook de bedrading is nieuw en een gashandel bleek nog ergens te liggen. Meteen ook een revisiesetje voor voorem gemonteerd. De tweede originele spiegel rechts kwam uit Engeland.
 
Eindelijk gevonden en voor veel pegels uit the VS over laten komen. Gans origineel en perfect passend kontje. Verder zijn de originele schokdempers en achterrem inmiddels op hun plek gekomen. Grootste klus, het motorblok, laat ik voorlopig nog even liggen. Het gaat stukje bij beetje maar ik heb geen haast.
 
Restaureren blijft een spannende hobby. Zo was ik al maanden op zoek naar passende dempers. Uiteindelijk kocht ik voor veel geld een compleet systeem dat volgens de verkoper "BRONCO1530", al eerder genoemd, nog goed te restaureren was. Dan blijkt de US toch ineens erg ver te zijn en de veelgeroemde kopersbescherming van Ebay alleen voor Amerikanen te gelden. Vele mails later, geen geld terug. Motorcycle Storehouse had ze nieuw en chroom a € 480,- per stuk. Was iets te veel. Toen contact gezocht met "London" uitlaatfabriek. Al jaren aktief en bereidwillig om een paar mooie dempers voor mij te maken voor ongeveer € 200,- per stuk. Was van plan om een paar setjes te laten maken en die dan voor veel geld te verkopen aan de US als wraak voor hun hoge prijzen. Zit ik op een gegeven moment onderdelen te zoeken voor een andere motor van mij, loop ik gewoon tegen twee gloednieuwe dempers op. Bijna om de hoek, zal ik maar zeggen. Zo zie maar weer, geduld moet je hebben als je een project hebt lopen. Helemaal origineel lijken ze niet maar who cares?
 
Kleine onderdelen en grote problemen. Niet meer te vinden of onbetaalbaar geworden. Small parts and big problems. No longer be found or become priceless.
picture: ironheadmotors.com
 
Via, via en nog meer via kwam ik er achter dat er nog geen 10 kilometer van mij vandaan een originele XLCR stond. Natuurlijk meteen contact opgenomen en maar eens gaan kijken om wat foto's en maten te nemen. Volgens de eigenaar is de motor geheel origineel en niet versleuteld met het bouwjaar 1978. Hij was in een goede gebruikte staat met "mooi patin" zoals we dat noemen. Alles zit er op en op de goede plek. Ooit waren de richtingaanwijzers verwijderd. Daar houden Hollanders nu eenmaal niet van. Ik was blij om eindelijk eens een "echte" in het wild te zien en te voelen.
 
En opvallend kenmerk heeft de fiets. De bediening en voetsteunen zitten al op de plek waar ze pas in 1979 terecht zouden komen. Het frame heeft de afwijkende achterkant die niet te zien is en onder het kontje zit. Het opgelaste beugeltje bij de ketting ontbreekt. Volgens eigenaar is het blok het originele en dat klopte ook met de papieren. Wat nu? Zou Harley bij het bouwen van de laatste paar racers alvast zijn overgestapt op het blok van de XL uit 79? Als dit klopt zou dat voor mij betekenen dat ik heel wat minder werk heb aan het ombouwen en kan de kickstarter blijven zitten. Gaan we uitzoeken.
 
 


<<<
Prototype XLCR pictures 1975
 
Vandaag de originele voetsteppies maar weer gemonteerd. Komende dagen de bedrading eens gaan aanleggen. Het wachten is nog op de kuip, die is onderweg. Daar zit ook de voetbediening van de XLCR bij maar ik twijfel nog of ik die ga monteren. Als ik dat niet doe bespaar ik mij ontzettend veel werk. Ik hoef de versnellingsbak niet om te bouwen. Het hele remgedeelte blijft zo als die is. De kickstarter kan dan ook blijven zitten. Altijd handig als je een Harley hebt.
 
Het achterwiel wordt nog een beslissing. Origineel hoort er een smal 18 inch wiel in. De 16, die er nu in zit, vind ik echter wel veel mooier. Ik moet dus gaan beslissen of het een replica wordt dat zo dicht mogelijk bij het origineel staat. Of het wordt een replica die erg lijkt op een XLCR. Als het laatste het geval is denk ik er over om hem meteen een andere kleur te geven. Zag op internet een rode. Vind ik ook wel mooi.
 
Update 15 september : Zit al de hele zomer te wachten op wat belangrijke onderdelen uit de US. Ze zitten ergens in een container onderweg. Volgende keer betaal ik maar weer gewoon de hoge verzendkosten. Belangrijkse item is de kuip met wat onderdelen om deze op te hangen.
Vandaag maar begonnen aan een wel binnengekomen kettingrandje. Originele kettingrandjes kosten meer dan $140,- bij onze vrienden aan de overkant. Na wat speuren en boeken doorzoeken kwam ik er achter dat een rand van 1969 ook paste. Die gekocht maar bleek wel hetzelfde model maar te lang. Weken later ontdekte ik in de uithoeken van Ebay een kettingrand uit 1971, bingo. Is bijna precies gelijk aan 1977. Kosten $20,-. Kijk, daar houden wij van. Het was nog heel wat passen met het 16 inch wiel want er is weinig ruimte. Misschien moet ik de o-ringen ketting maar vervangen door een gewone, die is iets smaller en dat heb ik dus maar gedaan.
 
 
Was toch bezig dus ook maar de uitlaten een keer passend gemaakt en gemonteerd na heel wat buigwerk. Had wel twee originele uitlaatophangbeugels (scrabble?) gescoord maar passen ho maar. Na flink wat gecensureerde woorden en grof gereedsachap de steunen de goede richting in gekregen. Staat ongeloofelijk bezopen maar het hoort nu eenmaal zo. Ben benieuwd hoe het zit als je een bocht maakt. Het begint ergens op te lijken.
 
Eindelijk zijn de laatste onderdelen binnen. Nog wat klein werk maar in principe is alles er. De koplamp met ophanging voor de kuip, de kuip zelf en het rempedaal met ophangbeugel. Alles zo goed als onvindbaar.
 
 
Zo wordt de kuip en koplamp op de vork gemonteerd. Voorlopig gaat alles in elkaar om te kijken wat ik nog nodig heb. Dan de motor aan de praat brengen en eens even rijden. Daarna ga ik over naar STAGE II. Dan pak ik het blok aan en wordt de rempedaal gemonteerd.
 
Zo ziet hij er nu dus uit. Een echte replica maar wel met originele onderdelen. Ook een origineel zitje kwam mee met de spullen. Moet alleen nog de drukknoppen op het frame maken.
 
De kuip dus met originele knippers er op. Goed te zien waarom de spiegel een gekke knik hebben.
 
<Origineel($250)---kopie($20)>
Special: From Shifter to Shifter
Update december:
Onder het onstekingplaatje hoort een contactpunt te zitten. Na openen blijkt dit er onder te zitten. Geen idee wat ik er mee moet of hoe ik hem moet aansluiten. Gingen we op het forum gooien en al snel kwam er op internet een schema bovendrijven.
 
Het weerbericht was storm en regen. Tijd om meer dan veertig (40) kabelschoentjes te gaan monteren aan de bedrading. Alle draadjes van de motor komen samen in dit stekkerblok. Wel dan weer met speciale, smalle stekkertjes. De bedrading van het stuur moet nog geplaatst worden.
 
Nou, dat was dan weer een langdurig leerproces. Alle draadjes nalopen en uitpluizen waarom ze er zitten en waar ze voor dienen. Na flink wat uren meten en weten bleek alles te werken zonder een enkele zekering op te blazen. Dat stekkerblok is echt erg. Als je een draadje verkeerd aansluit willen de stekkertjes er niet meer zo gemakkelijk uit. Of alleen het draadje en het stekkertje bleef lekker zitten. Kon alles er weer af. Maar goed, gebeurde maar drie keer! Het zit nu en werkt voorlopig. Het startrelais doet het nog niet maar dat kan door een slechte aarding komen. Zoeken we nog uit. Zelf de bougies vonken maar er moet nog wat met de carburateur voor dat hij weer loopt. Het wordt vast een koude winter dus tijd genoeg.
 
Na heel wat uren worstellen met moeren die er niet op te krijgen waren, draadjes die uit hun stekkertjes schoten en niet passende onderdelen is het gelukt om de kuip te monteren. In die dagen waren er nog geen ergonomen die bepaalden hoe je een motor in elkaar moest zetten. Maar goed, alle lamjes branden, inclusief de controlelampjes. Kijk maar op de foto.
 
Dit 79-er frame is eigenlijk een aangepast caferacer frame. Daarom heb ik deze constructie gemaakt om dat te immiteren. Ik heb het zo gedaan dat er niets afgeslepen of gelast is om de motor altijd weer terug te kunnen bouwen. Je ziet er toch niets van omdat alles onder de polyester kont zit. Voor het gemak heb ik de bevestiging van de knipperlichten aangepast zodat ze nu blijven zitten. De originele zitten in het polyester kontje geschroefd dus die braken nogal eens af bij op- en afstappen.
 
30 december KLAAR:
De motor zit in elkaar en voorlopig vind ik het wel goed zo omdat ik eerst nog een ander project heb. Daarom noem ik hem Harley-Davidson XLCR Replica Stage1. Bij de volgende ronde, Stage 2, komen het blok en de wielen aan de beurt. De reden om het blok even zo te houden zit hem in het karakter van een Harley. Ik hanteer altijd het motto: Als het werkt: AFBLIJVEN. Wat moet er nog gebeuren: het motorblok moet matzwart (wrinkle) aan twee kanten.
 
Voor en achter moet er een 7 spaaks wiel in maar je ziet ze erg veel met andere wielen om de bandenkeuze wat gemakkelijker te maken. Misschien blijven ze dus gewoon zitten. Vooral het originele 18 inch achterwiel is moeilijk te vinden. Voorwiel (19 inch) is al in bezit. Remleiding achter zit er ook nog niet op.
 
De bediening van de rem en schakelpedaal moeten naar achteren. De originele beugel om dat te doen is al in huis maar er ontbreken nog wat kleine dingen. De versnellingsbak moet ook nog wat veranderen en dat wil ik dan gelijk doen. Ook de kickstarter zal het veld moeten ruimen.
 
Ik zoek ook nog twee AMF stickers die op de zijpanelen komen. De tank moet nog een keer mooi gespoten worden maar kan altijd nog.
 
I
Toch eigenlijk we erg mooi zo'n 16 inch achterwiel.

Nou, voorlopig is dit het dan. Ik kocht een Liberator. De Liberator kwam en ook nog wat andere motoren. Dus ging deze beauty naar een andere liefhebber in september 2012.