Harley-Davidson FLHT 1983

Nadat ik een wel erg gele FLH had ingeruild op mijn Harley Deuce was ik toch niet echt tevreden en zocht maar meteen een nieuwe baas voor dat bijtjesding. Die was snel gevonden, dus ging die naar Emmercompascum. Centen op zak dus maar weer op zoek. En na een paar dagen kwam ik deze tegen. Eerst maar eens gaan kijken. Hij is in ieder geval niet geel maar wel erg rood. Maar hij ging van tomaat naar roomsoes.
Marktplaats: Na 36 jaar motorplezier stop ik met motorrijden. Door werk en andere hobby rijd ik de laatste jaren steeds minder op mijn Harley. Vandaar ik op zoek ben naar een nieuwe baas voor mijn Harley Davidson FLHT Electra Glide uit 1983 met 59503 miles op de teller. Deze Harley is in 1990 vanuit Amerika / California ge´mporteerd en ik ben sinds 21 september 1990 de eerste eigenaar in Nederland. De motor heb ik altijd goed laten onderhouden door een Harley-specialist. De meeste onderhoudsrekeningen zijn nog aanwezig incl. 3 taxatie-rapporten uit 1994, 1998, 2002, de waarde van de Harley in het laatste taxatierapport is 11.400 euro. De motor is altijd rustig bereden, technisch 100% in orde en kan zeker nog vele jaren mee. Vorig jaar nog nieuwe banden gemonteerd. Deze Harley is wegenbelasting vrij en kan als old-timer worden verzekerd. Tevens nog heel veel accessoires die je met de koop mee krijgt.
 
Bovenstaande tekst bleek later niet helemaal waar te zijn. Eigenlijk helemaal niet. Grootste deel was uit verkopers duim gezogen. Vooral die 100%. Dit is een van de weinig motoren waar ik "ingestonken" ben door de verkoper. Staat allemaal hieronder beschreven.
 
Ik heb ongeveer twaalf jaar lang een FLT gehad en dit is zijn iets jongere variant in FLHT uitvoering. Enige verschil is eigenlijk de kuip die op de FLT aan het frame zit. Veel FLTers zijn omgeboouwd naar FLHT. Het is the good old Shovel 1340 maar eigenlijk zitten hier al de voorgangers van de EVO onder. De blokken zijn bijna identiek met de latere EVO's. Alleen de cilinderkoppen zijn nog van de oudere blokken.Toen ik de zwarte FLT in 2003 verkocht, om een Liberator te kopen, wist ik nog niet dat het 44 motoren en brommers zou duren voordat ik weer zo'n heerlijke toermachine zou bezitten. Vierenveertig stuks in acht jaar. dat is 5,5 motor/brommer per jaar. Dat is gemiddeld 66 dagen. Ik wist dat ze niet lang bleven, maar zo kort. Maar goed, ik denk nu dat ik het even voor gezien houd. Tijd om eens te rijden. Natuurlijk wordt deze rode weer ietsiepietsie anders gemaakt. Thuisgekomen eerst maar weer de foto's. Kan ik zo van genieten.
 

Eerste indruk? Hij is nogal rood. Ik begin er na een uurtje al aan te wennen. Ga wel wat zwarte accenten aanbrengen om het felle wat te temperen. 
 

Hij maakt wel een kolossale indruk. Onderweg naar huis zag ik ook veel leuke reacties van automobilisten. Dat is weer eens wat anders.
 Natuurlijk worden er nog wat dingetjes anders. De eerste die gaan sneuvelen zijn de wenkbrauwen op de lampen, dat vind ik echt niet mooi. Ook een andere schakelpedaal zal er op komen omdat ik dan mijn voet wat beter kan verplaatsen.
 

De tassen zijn speciaal gemaakt voor deze motor en, hoewel niet mijn smaak, die laat ik voorlopig lekker zitten.
 Kortom, het lijkt een prima motor met veel toermogelijkheden. Het zadel zit perfect maar waarschijnlijk ga ik er wel een iets smaller stuur op zetten om hem wat makkelijker binnen te kunnen zetten. Nou, dat stuur zat er zo op maar toen ging ik wat verder kijken. 
 

Om een of andere reden komen mijn motoren altijd op de brug terecht. Na de eerste rit bleek dat er wat mis te zijn met de motor. De bijnaam van deze buffels is "rubber-Glide". Hij maakte zijn naam waar. Met gezonde tegenzin dan maar begonnen aan de demontage. Natuurlijk werd het toen prachtig weer. Dat heb ik dus gemist.
 

Na 10 uur sleutelen had ik het hele zaakje dan uit elkaar en konden de onderdelen besteld worden. Alles origineel Harley want niemand heeft ooit de moeite genomen om ze na te maken. Zonder een fatsoenlijke pers is het haast niet te doen. Ik heb er dus geen een, dat werd weer flink improviseren met een grote bankschroef.
 
Na de hele motor maar eens lekker in de olie te hebben gezet en alles eens goed doorgesmeerd besloot ik tot de eerste modificatie. De ketting loopt door een oliebadkast maar je kunt er dan erg moeilijk bij. Besloten dus maar om hem helemaal weg te laten. net zo gemakkelijk. Maar ja, dan zie dat je een witte band hebt. Of had. Toen maar een ketting-randje van Marktplaats gescoord, aangepast en er op gezet. Staat lekker origineel en zo gaat het ook. Dan komt er nog een hele lijst met kleine dingen die we de komende weken een voor een gaan oplossen. Dingen als een nieuw slotje op de tankdop deksel. Maar daar gaan we geen ruimte op de site voor maken.
 
Het was even zoeken maar ik wist dat ze bestaan. Verchroomde koplamphuizen. Eerst van staal, later van plastic. In een advertentie ergens tussen verschillende onderdelen spotte ik hem en voor een grijpstuiver gescoord. Joeppie. Monteren was een makkie en hij ziet er meteen weer netjes, en minder rood, uit. Had er al meteen wat franjes van de motor gesloopt zoals de lamp wenkbrauwen en gekleurd plastic om de kabels. Ook de rode knipper lampjes moesten het veld ruimen voor gewone oranje. Vond ook nog een nieuwe zijstandaard dus die er ook meteen op gezet.
Nu nog op zoek naar een verlagingssetje voor de achterkant of kortere schokbrekers.
 
juli 2011: Eindelijk een setje betaalbare koffers gevonden. Deze kwamen bij een hele polyesterset van een FLT. Zo is er dus een begin gekomen aan de ombouw van de FLHT naar de FLT. Nog even wachten, eerst de Cafe Racer afmaken en als het deze winter weer rotweer is gaan we er aan werken. In ieder geval wel die tassen eraf gegooid. Vond ze nu eenmaal niet mooi. Plan is dus om er een Tour-Glide van te maken. Waarom? Omdat ik er ooit 1 gehad heb en omdat iedereen precies het omgekeerde doet. Ik ben nu eenmaal gek op origineel en de bijzondere modellen van Harley. Bijna alle Tour-Glide's zijn omgebouwd naar FLHT of FLHS, ook wel de Electra-Glide genoemd. Maar daar zijn er veel van. Deze van oorsprong FLHT is bijzonder geschikt om er een FLT van te maken omdat de verschillen minimaal zijn.
 
Dit is een plaatje van mijn oude FLT, ergens in de negentiger jaren geloof ik. Dit moet hem dus weer worden maar dan wordt hij waarschijnlijk metalic groen. Zwart ben ik wel een beetje op uitgekeken. 
 
Zo ziet de motor er uit in juli 2011. Moet dus nog wel wat aan gebeuren om er weer een toerbak van te maken. Met het veranderen van de koffers ook maar meteen de originele dempers er op gezet. Toch mooier. Maar voorlopig eerst maar eens wat rijden want daar zijn ze voor gemaakt.
 
Van het rijden is deze zomer niet veel terecht gekomen. Geen tijd en veel regen. Na eerst geprobeerd te hebben de motor te verkopen maar besloten om het niet te doen. Om een of andere reden had ik een hekel aan de kleur rood gekregen. Overspuiten is toch al snel weer zo'n 750 euro dus eerst maar eens op zoek naar een paintset. Al snel gevonden. Hij wordt nu dus beige in twee tinten. Paintset is de originele kleur uit 1984.
 
En kijk, na acht uur zweten zit alles er op. Moet nog wat draadjes aansluiten maar hij ziet er zo toch wel wat beter uit. Althans dat vind ik dan.
 
Prachtige roomsoes geworden.
 

Leo reageerde op deze foto's en vroeg of ik zijn Liberator wilde ruilen met dit prachtige soesje. Aldus geschiede en vertrok de motor in een gehuurde bus naar Delft om geruild te worden voor WLC uit 1943.
 
Daar ging die weer.