Condor A580-I 1951

 
6 januari 2014. De telefoon ging. Of ik interesse heb in een Condor? Stond op Marktplaats, ik had hem niet gezien maar Richard wel. En die belde dus. Dit was de tekst:
CONDOR A580
Prachtige oldtimer maar heeft wel een beetje liefde nodig. Benzine moet vervangen worden en heeft een nieuwe accu nodig. 2 jaar geleden is er mee gereden maar sindsdien staat hij in de garage wegens tijdgebrek door drukke baan. Kickstart werkt wel maar moet met de voet terug gedraaid worden. Graag zou ik hem houden en weer rij klaar maken maar de garage waar hij nu staat wordt opgeheven en heb te weinig tijd om er energie in te steken. Het is een schitterende motor en een museum stuk voor in je huis ;-)
 
Ik al in 2009 besloten om mijn Condor verzameling te verkopen. Na de verkoop van mijn laatste Condor in de zomer van 2013 was er toch een lege plek in de schuur. Ik had mij nog voorgenomen even niets meer te kopen. Totdat deze dan op MP verscheen. Het was weer raak. Weer kwam er een "Einspuhr Tractor" in huis. We gaan hem de verlangde liefde schenken. Zoals gebruikelijk eerst maar eens de foto's gemaakt na zijn binnenkomst.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eerste probleempje. Gebroken kickstarter pedaal veer. Of hoort dat aan elkaar? In ieder geval die veer wel. Gelukkig zat er een reserve versnellingsbak bij dus daar zat een goede veer op. Snel gefixed. Dit is weer typisch Condor. Alles zwaar uitgevoerd en onnodig ingewikkeld. Ik heb toch heel wat eenvoudiger oplossingen gezien.
 
De nummers staan op het balhoofd. Deze info naar Zwitserland gestuurd om een antwoord te krijgen over de productiedatum. Soms is het een omgebouwde civiele uitvoering. Hij is overduidelijk uit 1951. Dat zou betekenen dat er een ander voorpatbord op hoort.
 
Het motornummer en het nummer op de versnallingsbak. Belangrijk voor de juiste datering. Kreeg al snel antwoord uit Zwitserland van vriend Reto: Your new A580. I can see the frame number 201261. This means this bike was delivered on 22. August 1952 to the Swiss army. The price was Fr. 3650.- It was sold as type “Condor A580”.
 
Maar weinig mensen weten dat onder de koplamp een schakelaar zit waarmee je de motor kunt starten met een lege accu. Dat is nu wel weer erg handig. Je kunt hem met een muntstuk omdraaien.
 
13 januari 2014: Iets te vroeg gejuicht Na het vermeende fixen van de kickstarter, een nieuwe spiegel en accu, kreeg ik hem aan het lopen maar heb hem meteen maar uitgezet. Er kwam een hevige ratel uit de versnellingsbak. Oeps. Die moet er dus eerst maar eens even onderuit. Dat gaat wel nog even duren want ik ben bezig met een andere motor. Die moet eerst weer op zijn pootjes worden gezet. Zal wel de zomer gaan worden. Geeft niks, hij staat lekker bij de verwarming te wachten op betere tijden.
 
Tja, wachten op een nieuwe veer uit Zwitserland kan lang duren. Na flink wat metingen gewoon de kapotte veer heet gemaakt en omgebogen. Na montage werkte dat weer. Ook weer gefixt. Alleen, het probleem is nog niet opgelost. Er is nog iets fout in de achterste deel van de versnellingsbak want het startertandwiel komt niet helemaal terug. Gaat misschien wel over als hij eens even goed warm is gelopen. Foto: rechts een kapotte veer en links een gerepareerde.
 
Kan het niet laten. Een paar originele tassen werden gevonden die de anderen gaan vervangen. De tassen die er op zaten waren voor een paard bedoelt. Moet je maar net weten.
 
Helaas was de liefde van korte duur. Ik kon een Harley WLC kopen en het schuurtje was weer vol dus moest er een motor uit. Het werd dus de Condor. Hieronder twee foto's van het vertrek. Hopelijk komt hij in goede handen terecht. Ik ga mijn energie richten op de restauratie van een Harley WLC.