Harley-Davidson WLC 1943
 
Alle motoren hebben zo hun verhaal. dat maakt ze zo interessant. Daarom zijn veel nieuwe motoren zo saai. Dit is het begin van een verhaal dat al begon in 1971. Wanneer het eindigd? Wie zal het weten.

Ergens in 1971 kochten Hans en Loes een blauwe Liberator in Noord-Holland en ze hebben er al die tijd lief en leed mee gedeeld. Hij werd al snel legergroen gespoten.
 
Op een gegeven moment komt de motor in de garage te staan en werd er steeds minder op gereden. Zo gaat het zo vaak.

April 2014 werd het dan tijd om afscheid te gaan nemen en Loes nam contact met mij op met de vraag of ik nog tips had voor de verkoop. Op een mooie zonnige dag in maart ben ik maar eens gaan kijken wat het precies was. De bijgaande foto's waren inmiddels opgestuurd. Het is een WLC met een bouwjaar 1950. Helaas kan dat niet maar dat zie je wel vaker met oude motoren.
 
De motor was zoals op de foto's te zien. Hans vond hem zo prachtig maar er moet nog wat gedaan worden aan de motor. Het is een mengelmoes van verschillende onderdelen en vooral het uiterlijk heeft wat "aandacht" nodig. In de praktijk betekend dat een volledige revisie.
 
Daar staat hij dan, klaar om naar een ander adres te verhuizen. Na 43 jaar een andere eigenaar.
 
 
 
Zo, thuis, voor de gebruikelijke statiefoto's voor de deur. Altijd handig om te bewaren. We zien hier een Harley WLC uit 1942 of 43. Dat moet ik nog even uitzoeken.

Het type is een WLC, dus gebruikt door het Canadese of Engelse leger, en geen WLA. Herkenbaar aan de standaard onder het voorwiel.

Verder is het een mengelmoes van onderdelen die we nog moeten plaatsen.
 
Het blok is een nieuw blok zonder nummer. Dat is jammer want een "Liberator" is terug te brengen aan de hand van het bloknummer. Gelukkig heeft deze motor genoeg andere punten om hem te herkennen. We gaan nog even precies het boek van mijnheer Palmer lezen om te kijken of het een exemplaar uit 1942 of 1943 is. Dat zijn allemaal kleine dingen die meestal niet weg-gerestaureerd worden. Maar het blijft lastig na al die jaren.
 
De wielen zijn bij een WLC uitwisselbaar. Bij een WLA kan dat niet.
 
Goed te zien is dat de motor ooit klaar is gemaakt om een zijspan te bevestigen. Wat ontbreekt is de gereedschapskist. Lopen we wel weer tegenaan.

Uitlaatdemper is van een na-oorlogs model. De tassen zijn geen militaire maar uit de jaren vijftig.

Natuurlijk hoort de grote munitiekist niet achterop. De kist is handig maar een beetje groot. De tassen hebben helaas hun beste tijd gehad en zijn in de prullenbak terecht gekomen.Op het voorspatbord zit een schattig lampje maar niet origineel.
 
De ster en nummer horen ook niet op dit type thuis. De lange veer aan de kickstarter is er om deze weer terug te laten komen. We gaan de komende dagen eerst maar eens wat dingen verwijderen en schoonmaken.

Dan eens kijken of hij wilt lopen. Voorlopig plan is dat hij helemaal uit elkaar gaat en als nieuw wordt gerestaureerd. Gaat nog even duren want ik ben met een andere motor bezig. Voorlopig gaat hij even aan de kant.


Nou ja, straks dan. Eerst even alle niet originele onderdelen eraf gehaald om te kijken wat we in huis hebben gehaald. Alles wijst erop dat we hier te maken hebben met een WLC uit de tweede serie. Bouwjaar dus 1943. In 1942 hadden ze een hoge koplamp en kistje op het voorspatbord. Tijd genoeg om eens rond te kijken wat we er mee gaan doen.
 
De eerste nieuwe onderdelen zijn binnengekomen en gemonteerd. Goed bijpassend zadel, gereedschapskistje, een kickstarterveer en achterop een broodrooster of ook wel duivenplat genaamd. Voorlopig gaat hij nu even aan de kant om eerst een ander project af te maken. De FLT toerbak.
Na bestudering van de motor door een kenner is definitief vast te stellen dat we het hier hebben over een WLC uit 1943 van het type Export. De rest van de onderdelen daarvoor gaan we nog zoeken. Is nu niet zoveel meer nodig. Vooral de kleine lampjes zal moeilijk worden maar replica vind ik ook best. Daarna gaat hij helemaal uit elkaar.
 
Eerst maar eens een paar werkbanken neergezet voor dat ik ga beginnen aan de sloop. Wat ik ga doen weet ik nog niet. Misschien een totale restauratie of gewoon zo laten en hem lopend maken. We zien wel. Eerst moet de FXLR nog even van de brug. Voorlopig ga ik eerst inventariseren wat er op zit. Dan eens even met wat deskundigen praten wat het beste plan van aanpak is. Dan bepalen wat het gaat worden. In ieder geval een WLC. Het liefst wil ik een model met het kistje voor op het spatbord. Deze wordt de Domestic genoemd maar dit is een Export. Detail verschillen, maar toch.

Denken we nog even over na. Uit elkaar halen is een paar dagen werk. Maar weer in elkaar.......

Hoe dan ook, ik ga er de tijd voor nemen. Heb geen haast en genoeg om op te
rijden.
 
This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages