Harley FLT 1980

 
In de zomer van 2013 besloot ik om een paar motoren te verkopen. De Condor A250, 12 jaar in bezit, en een Chang-Jiang gingen naar een andere eigenaar. Die stonden toch maar stof te vangen en motoren zijn om op te rijden. Maar ik moet wel wat te doen hebben dus kocht ik een project voor de komende maanden. De oude liefde, een Harley FLT. Misschien wel de lelijkste Harley ooit gebouwd. We gaan het allemaal weer volgen op deze pagina. Hieronder staan de foto's zoals de motor gevonden is.
 
Hieronder is te volgen hoe hij weer helemaal origineel gemaakt wordt. Gaat niet zo snel, ik neem de tijd er voor. De vorige eigenaar heeft het voor elkaar gekregen de FLT nog lelijker te maken dan hij al is. Gaat er allemaal af naar origineel.
 
Boven mijn "oude" FLT vermoedelijk rond 1995. Hier staan meer platen.
 
En zo moet hij dan gaan worden.
 
14 augustus: De motor opgehaald. Er moet wel wat aan gebeuren, dat wist ik bij aankoop. Wat? dat bleef nog even een verrassing. Dezelfde dag maar eens voorzichtig begonnen om al het plastic van de motor te halen. Ook meer dan 10 meter goudkleurige biezen er afgetrokken. Een aantal overbodige zaken zoals drie antennes in het schap gelegd voor een nieuwe eigenaar. Plan is de motor weer helemaal origineel te krijgen naar 1980, zijn geboortejaar. Inmiddels zijn bijna alle Tourglides wel omgebouwd dus wordt het tijd weer een originele te gaan maken. De lak bleek nog prima te gebruiken en dat scheelt weer een spuiter.
 
Zo ziet een bijna gestripte Tourglide er uit. De kuip bleek alleen maar "even" op de motor vast te zitten. Alle draden waren doorgeknipt. Lastig om alles weer op de goede plek te krijgen. Meteen ook de radio eraf gesloopt met alle bedrading. Die komt er niet meer op. Wat moet je nou met een radio op een motor? Maar je weet het nooit natuurlijk.
 
De onstekingmodule hangt er nog wat los bij. Eerst dus maar eens begonnen met de hele bedrading op te schonen en op de goede plek weer op te hangen. In 33 jaar is er heel wat afgesleuteld aan een motor. Na even een accu te hebben aangesloten wilde het blok gelukkig wel draaien. Lopen komt later wel. Geen idee hoe lang maar de motor heeft een tijdje ergens gestaan. Zat geen olie meer in.
 
Van oorsprong is het een Belgische motor. Er zat een sticker van een Harley zaak op dus die meteen gemaild. Kwam een leuk antwoord terug. De vorige eigenaar heeft de motor gehad van 1988 tot 2000. Toen verkocht aan een vriend die er nauwelijks op gereden heeft. Niet veel info maar toch weer wat. Die vriend verkocht hem weer aan CCR in Hasselt. Heb gevraagd of de vorige eigenaar contact wil opnemen.
 
Geen wonder dat de module los hing. Hij werd niet meer gebruikt. Vorige eigenaar had er weer een contactpuntje ingezet. Dat deden veel mensen in die tijd. De electronische onsteking werd niet vertrouwd. Na flink wat draden nagelopen te hebben en alles goed schoon geschuurd liep de startmotor lekker rond en vonken de bougies. Dat geeft de burger moed. Eerst nog even de carburateur ultrasone reinigen en dan ga ik proberen of jij loopt. Olieciculatie was in ieder geval al goed. De kuip gestript en weer gemonteerd zonder alle franjes.
 
Na twintig uur poetsen, vele meters gouden plakbandjes verwijderen en een halve liter stickerverwijderaar ziet hij er weer een beetje gewoon uit. Hij heeft zelfs al zijn eerste klappen gegeven. Hij loopt dus in ieder geval. Klonk erg gezond. Maar moet eerst nog even de carburateur goed schoonmaken en verder wat service verlenen voordat hij weer klaar is. Daar neem ik nog even de tijd voor.
 
De originele koppelingsdeksel, Derby Cover in goed Frans, was lastig te vinden maar gelukkig vond ik er een. Deze er even opgezet voor de looks. Mooi. Origineel was de primaire kettingkast niet verchroomd. Komt tzt wel weer een originele.
 
De beruchte oliedichte kettingkast voor de achterketting. "Even" het wiel eruit halen gaat niet lukken. Groot voordeel is dat de ketting door een oliebad loopt en dus veel minder slijt. Ik ga niks opknappen, alles blijft zo met het originele patien.
 
Nog even de andere kant van het wiel met reusachtige remtang. Hij remt als een echte Harley. Geeft niks, is toch een Harley? Nieuwe olie erin en een paar nieuwe remblokken. Wat is tie lelijk hè? Band is goed, scheelt weer wat pegels.
 
Carburateur ultrasoon schoongemaakt en van nieuwe pakkingen voorzien. Motor even laten lopen om de olie rond te pompen. Mooi geluid zo zonder dempers. Beetje poetsen hier en daar, zo wordt de motor weer helemaal netjes en origineel.
 
Eerste partijtje reserveonderdelen en wat spul dat ik nodig heb. Voordeel van dit model: alles voor een prikkie. Niemand wil het hebben. Nog zo'n origineel onderdeel dat een verchroomde gaat vervangen.
Eigenlijk wilde ik de radio er niet opzetten maar omdat het een originele uit die tijd is staat het wel leuk. En hij doet het nu ook.

Na wat maanden niets gedaan te hebben eindelijk weer wat activiteit. De kuip was van de motor af geweest en alle bedrading doorgeknipt. Dat is wat meer werk dan verwacht. Ik had eerst een kopie van de bedrading gemaakt uit de manual. Daarna de ingescande plaat ingekleurd met een tekenprogramma zodat is wist welk draadje waar naar toe liep. Even werk maar daarna gaat het snel
Die bedrading staat HIER. Misschien heb je er wat aan.

Bij het (op)nieuw aanleggen van de bedrading werk ik altijd eerst met ouderwetse kroonsteentjes, dat is lekker overzichtelijk. Als alles dan naar behoren werkt vervang ik dat door goede stekkers. Nog niet alle klokken in de kuip werken omdat ik daar geen schema voor heb. Alle verlichting doet het wel weer.
Het voorwiel moest er even uit om een nieuwe band te scoren. Kon ik gelijk nog wat afschuwelijk chroomwerk verwijderen. Ook de beide remschoenen moeten nagekeken en van nieuwe blokken worden voorzien.

Langzaam maar zeker wordt het weer een echte FLT, de lelijkse Harley ooit. Ik doe niet veel aan het uiterlijk. Meestal polijst ik alles wat van de motor komt maar deze krijgt een echte 1980 look.
Remmen doet een Harley als een Harley. Het is dus slim om dat beetje remvermogen ook te benutten. Beide remschoenen waren aan een grondige schoonmaak toe. Beide dus helemaal uit elkaar gehaald en opgeknapt. Aan de binnenkant waar de remzuiger zit kan zich nogal eens oxyde vormen. Dat was ook het geval. Alles dus goed met een messingborsteltje schoongemaakt en weer gemonteerd. Meteen maar een paar nieuwe remblokken en hoppa. klaar voor een nieuw seizoen. Zitten al goede RVS remleidingen op. Een stoppie zal niet snel gebeuren maar gewoon wat remvermogen is wel zo prettig. Maar zo eenvoudig was het niet.
Als je aan het sleutelen bent kom je nog wel eens wat tegen. Eerst had ik het helemaal niet door maar toen ik het bestelde revisiesetje wilde monteren bleek de linkerremklauw anders te zijn dan de rechter. Aan de buitenkant is niet veel te zien. Later kwam ik er achter dat de linkerklauw gelijk is aan de achterrem van de Sportster 79-81. Klopt maar is dus de verkeerde. De doorsnede van de ronde remzuigers is verschillend. Om lekker te kunnen remmen lijkt het mij belangrijk dat ze dezelfde doorsnede hebben. Op zoek dus naar een andere rechterklauw. Dat viel helemaal niet mee omdat Harley twee erschillende types door elkaar gebruikte. Hopelijk heb ik de juiste gevonden.
Februari 2014.
Eindelijk de juiste remklauwen kunnen vinden. Mooi verchroomde ook nog eens. Staan prachtig. Meteen maar voorzien van nieuwe remblokken. Kunnen die weer een tijdje mee.
Juli 2014. Besloten de motor te verkopen. Staat op Marktplaats en we zien wel wat er komen gaat. Voorwiel is nu in orde met een goede gebruikte band er op en nieuwe lagers. Samen met andere remmen en remblokken is dat weer puik in orde. Uiteindelijk ging de motor weer terug naar de verkoper.
More facts about the FLT >>>
Bedradigsschema 1980 >>>