HARLEY SPORTSTER XLH 1000 1981
BLOG STYLE, het verhaal start dus onderaan de pagina.
 
4-7-2018
Uiteindelijk besloten dat ook deze motor het pand weer mag verlaten. Hij ging naar een liefhebber in Culemborg die hem meteen daarna weer op Marktplaats te koop aanbood. Uiteindelijk schreef ik er een verhaaltje over en werd dat in augustus 2018 in BigTwin gepubliceerd.
 
11-4-2018
Uiteindelijk toch gekozen voor het S&S filter omdat die gewoon beter op de carb past. Alleen het chroom van de deksel was gedeeltelijk losgelaten. Aluminium en chroom houden niet van elkaar. Het chroom laat vaak los. Ik heb dus de hele kap met een flex bewerkt om het chroom eraf te slijpen. Was wat werk, daarna fijn schuren en polijsten. Nu glimt hij weer als vanouds. De dempers die ik had gekocht waren toch wel wat erg luid. Zo kocht ik dus wat originele stille dempers via Marktplaats. Toen ze binnen waren bleek dat ze helemaal niet stil en gedempt waren. Er zit dan midden in de demper een plaatje die de pijp afsluit zodat de gassen eromheen moeten door wat gaaswerk. Met veel moeite kreeg ik er uiteindelijk weer een paar plaatjes ingeklemd en nu klinkt hij wat beter. Vinden de buren ook prettig. Als je op de foto tikt krijg je meer grote platen.
 
2-3-2018
Op een of andere manier heb ik een hekel aan die S&S druppel luchtfilters dus wil ik een originele plaatsen. Alleen past die helemaal niet op de S&S carburateur. Dan steekt hij veel teveel uit zodat je met je been helemaal naar buiten op de motor zit.
Met behulp van een tussenplaat heb ik de oorspronkelijke kap op de carb weten te krijgen. Nu nog een S&S luchtfilter ertussen en je ziet er niets meer van. Zo kan ik de "choke" knop van de S&S nog gewoon gebruiken en kan de volgende eigenaar altijd weer een ander filter terugplaatsen. Foto is een proefopstelling. Mijn nieuwe chromen afdekplaat voor de olietank is ook goed zichtbaar. Kost wat maar dan heb je ook glans. Tzt komen er nog wel mooie uitlaatbochten voorbij vliegen.
 
4-2-2018
Zo, voorlopig einde van dit project. De rest is het normale onderhoud. Olie verversen nadat hij wat gelopen heeft. Voorvorkolie ook nog. Ander luchtfilter en nog heel veel kleine dingen. We gaan door met het volgende project, een M72.
 
3-2-2018
Nog even de voorremmen bijvullen met DOT5 en dan door naar het volgende klusje. Maar de olie wilde niet doorgepompt worden. Toch maar de hele remhandel eraf kon ik meteen kijken waarom het remlicht het niet deed. De hele rempomp bleek dicht te zitten met dezelfde drap die in de remklauwen zat. Motor moet zeker twintig jaar geen onderhoud hebben gehad. Er zijn revisiesetjes te koop dus die maar gaan scoren in Den Dolder. Alleen lag daar een complete nieuwe remhandel. Tja, wat te doen? Werd dus de nieuwe. In één keer klaar. Het zit ook wel eens een beetje tegen. Bij het opruimen van het gereedschap en het wegbergen van de oude onderdelen kwam ik een complet remhandel tegen. Gewoon vergeten. Zal de ouderdom zijn.
 
1-2-2018
De achterrem in volle glorie. Ik heb met opzet de vork niet opnieuw gespoten om nog wat origineel patin te bewaren. Hij is tenslotte uit 1981.

Hij is vandaag van de sleutelbok af om nog wat kleine dingen te doen waar ik gemakkelijk bij kan. Komende dagen kijken of hij wil lopen. Tik op de foto om dat te zien.
 
31-1-2018
Alles is binnen en gemonteerd. Nog wat DOT5 er in en we kunnen rijden. Als je op de foto tikt kom je op de pagina met een grote foto van alle onderdelen die er in de remmen zit. Nog een nieuwe ketting er op en wat klein spul en dan hopen op mooi weer. Dan hem eens even lekker warm laten lopen en de olie weer verversen zodat alle drap er uit is. Een project is nooit helemaal klaar dus deze Sportster blijft ook een running project. Ik heb ineens haast gekregen omdat er een M72 op mij staat te wachten.
 
15-1-2018
Revisiesetjes zijn besteld maar het is even wachten. Verkoper is op vakantie. Dat zijn we tegenwoordig niet meer gewend met internet. Dus was er tijd om de remklauwen eens lekker te verwennen. Was wel nodig ook. Onder de rubber afdichtingsring had zich een laag geoxideerd aluminium gevormd die ook nog op de plek zat waar de zuiger heen en weer moet gaan. Dat ze ooit nog geremd hebben moet een wonder zijn geweest. Daarom gingen de zuigers er zo moeilijk uit. Alles met een zachte messing borstel weer gangbaar gemaakt tot op het blanke aluminium zodat de nieuwe zuiger echt lekker makkelijk zijn werk kan doen. De remmen van een Harley uit 1981 hebben nu eenmaal ook niet de naam een concurrent van Brembo te zijn maar nu zullen ze toch wel beter remmen. Overigens vind ik de remmen van een Harley prima omdat mijn rijstijl daar op aangepast is.
 
Omdat ze in de ultrasoon waren geweest was het aluminium nogal donker uitgeslagen. Was vergeten dat je aluminium niet in "bad" moet doen met zeep waarin ammonia zit. Daarom kreeg de buitenkant ook een grondige opknapbeurt. Lekker polijsten zodat ze weer glimen als nieuw. Is niet echt veel werk omdat het oppervlak al erg strak is. Ik gebruik wit vet en een lappenschijf. Je kunt nog een zachte schijf gebruiken om extra hoogglans te krijgen maar dat vind ik niet mooi. Ik probeer de motor een origineel uiterlijk te laten houden. Netjes maar niet overdreven en met gebruikssporen.
 
14-1-2018
Een dolle boel bij de achterrem. Om nieuwe remblokjes te monteren en om alles even te polijsten en alles schoon te maken moet de remklauw uit elkaar. Dat doe je met die grote bout. Om hem van zijn enorme steun af te halen moet je twee imbusbouten losdraaien. Ergens tijdens zijn onderhoudshistorie is daar wat misgegaan. Iemand had de bouten zo strak aangedraaid dat de ronddraaien in het aluminium. Die krijg je niet meer los. Helaas moest de flex erbij gehaald worden maar de remklauw is niet meer bruikbaar. Op naar Feelders of Ebay. Gelukig vond ik bij Motormechanica in Nieuwegein iets grotere moeren. Na het aanpassen van het gat zaten die nu moervast. Scheelt weer een andere remklauw. Mocht je dit lezen en een achterremklauw van een Sportster zoeken dan kun je gerust een voorrem van een FLT of FLHT uit die tijd gebruiken. Die zijn hetzelfde. Wel opletten met links of rechts. Dat komt bij Harley vaak voor maar je moet het even weten.
 
11-1-2018
Een motor uit 1981 waarvan je de onderhoudshistorie niet kent zal wat verborgen gebreken vertonen. Met de remmen neem ik geen enkel risico. Dit op de foto kwam uit een van de voorremmen na demontage. De andere was hetzelfde. De remzuigers zaten helemaal vast en moesten er met veel geweld uit getrokken worden. Hij heeft het overleefd maar ik ga toch op zoek naar een revisiesetje. Van het stilstaan heeft het afdichtingsrubber een hechte band gevormd met de aluminium zuiger. Het gebruikte rubber lijkt ook niet erg origineel. Alles in de ultrasoon en op zoek naar een revisieset.
 
5-1-2018
Eerste tegenvaller. De motor loopt maar de dynamo laad niet bij. Het ding is vrij eenvoudig van het blok los te schroeven. Na het verwijderen van een kap was het al meteen duidelijk: ROEST. Hij had tenslotte in het water gelegen. Zat niets anders op dan de hele dynamo te demonteren en dat is niet echt moeilijk. Alles overal zoveel mogelijk roestvrij gemaakt en strak gevijld en geschuurd. Daarna alles weer in elkaar gezet met hier en daar een snufje vet. Even geprobeerd om te kijken of hij wilde draaien met wat draadjes naar de accu. Deed hij niet. Hij liep wel soepel dus gewoon maar weer gemonteerd. Accu aangesloten en even een draadje van de + pool gezet en de pluspool van de dynamo aangetikt om hem te polariseren. Ooit eens op Youtroep gezien. Motor gestart en hoppa, laadstroomlampje ging meteen uit. Laden dus. Helaas was het batterijtje van mijn multimeter leeg dus kon niet zien hoeveel maar hij werkt in ieder geval. Kijk, daarom knap ik nu oude Harley's op.
 
 
31-12-2017
Op de valreep van het jaar de motor van de brug gehaald om even te passen en om hem te laten lopen. Omdat het wat veel grote foto's worden heb ik vanaf nu een fotopagina gemaakt. Als je op de kleine foto tikt kom je op een pagina met grote foto's.
 
 
We naderen het "bijna klaar en we schieten lekker op stadium". Moeten nog veel kleine dingen gebeuren maar de grote lijn is klaar. Flink wat poetsen aan het blok is nodig maar in principe kan ik er zo op wegrijden. Blijft een dramatisch rood controlelampje branden. Dynamo? Blok moet nog een paar keer gespoeld worden en dan kan er de nieuwe olie in. Bedrading is weer terug op het originele niveau met originele stekkertjes. Zijkapje nog even spuiten, die wordt zwart todat ik een chromen tegenkom. Paar leuk herriedempers zijn onderweg. Boven op de koplamp zit een afdekplaatje op het zogenaamde petje. Na poetsen kwam er een medaillon van de verkoper tevoorschijn. Althans dat lijkt er op. Had ik nog nooit gezien.
 
29-12-2017
Eerste sporen van een wateroverlast in de motor. Of misschien is dit gewoon slijtage. Dit vlottertje moet de benzinetoevoer afsluiten zodat de vlotterkamer niet overloopt. Het rubber was vergaan en het aluminium behoorlijk aangetast. Een nieuwe was snel gevonden maar het kost wel wat voor zo'n klein ding.
 
Nog zo'n prachtige reclame uit 1979. Goed te zien is de Siamese uitlaat die het jaar daarop alweer verdwenen was. Ook hier ontbreekt de louvre op het luchtfilter. De driehoekige afdekkap voor de olietank en accu  viel helemaal niet goed bij de liefhebbers, te "Japans". Jaar later was de accu dan ook weer gewoon zichtbaar. Niet dat dat nu zo mooi was maar vooruit, ze probeerden toch maar wat. Ook de remolie-reservoir van de achterrem verhuisde in 1980 naar beneden zodat er "gewone" uitlaten zonder gekke knik gemonteerd konden worden. Wat zou een "red-blooded amercan" zijn? Heb je ook blue-blooded?
 
21-12-2017
Deze uitvoering van de Sportster werd alleen gebouwd in 1979, 1980 en 1981. Jaar daarop kwam er een ander frame, ongeveer gelijk zoals we dat van de EVO kennen. Het verschil tussen die drie jaartallen is te zien aan de olietank en de zijkap aan de rechter kant want die waren toch steeds weer iets anders. De olie-aftapplug zat ook op een andere plek in 80 en 81. Hierboven een foto van de 79-er. Ook de uitlaten waren anders. De 79-er had nog "Siamese uitlaten". Rechtstreeks overgenomen van de Cafe Racer uit 77. De 80 en 81 hadden de meer traditionele twee dampers aan één kant. Opmerkelijk aan deze foto is het ontbreken van de kleine zwarte louvre op het luchtfilter. In 81 kwam er ook een andere startmotor. De 81er herken je aan zijn nieuwe startmotor die nu niet meer aan de rechter kant uitstak.
 
18-12-2017
Even een plaatje zonder extra verlichting zodat de kleur goed te zien is. Hij is dus echt oranje. Heel erg oranje. Maar het gekke is, hij wordt gewoon mooi als je er aan gewend bent.
 
16-12-2017
Even de klokken gemonteerd en de stuurklem bijgewerkt. Lekker veel chrome on top. Tenslotte kijk je daar op uit als je in het zadel zit. Even proefgezeten en dat moet gaan lukken zo. Komende week de carburateur nakijken en hem eens laten lopen en flink doorspoelen met dunne olie. Veel kleine dingen nog maar daar komen niet veel foto's van.
 
13-12-2017
 
Maar eens gaan zoeken naar de geschiedenis van deze brommert aan de hand van het VIN nummer. Kwam zowaar een foto bovendrijven van een sloperij waar hij stond. De trouwe lezer heeft al gezien dat er nogal wat water in de motor en olie zat. Nu weet ik waarom. In augustus waren er in Louisiana enorme overtromingen en daar kwam ons Sportsterretje nou net vandaan.  Op 12 oktober 2016 stond hij in Geismar, vlakbij New Orleans bij een veilingbedrijf annex sloperij te koop. Hoe hij naar Nederland is gekomen ontdekken we ook nog wel een keer. Je kunt op internet alles vinden dus heb ik zijn geschiedenis gevonden en weet ik nu dat er twee eigenaren zijn geweest.

In August 2016, prolonged rainfall in southern parts of the U.S. state of Louisiana resulted in catastrophic flooding that submerged thousands of houses and businesses. Louisiana's governor, John Bel Edwards, called the disaster a "historic, unprecedented flooding event" and declared a state of emergency. Many rivers and waterways, particularly the Amite and Comite rivers, reached record levels, and rainfall exceeded 20 inches (510 mm) in multiple parishes.

12 oktober: Bid and win 1981 Harley-davidson XLH 2 Cyl for sale at GEISMAR, LA by October 12, 2016. Bid and win clean and salvage titled cars on Salvagebid.com, at the lowest price.
 
12-12-2017
Glimmende voorspatborden, daar heb ik wat mee. Trouwens met chroom in het algemeen. Ben helemaal matzwartmoe geworden. De keuze was tussen het originele spatbord spuiten of een nette replica in chroom. Werd dus de laatste maar wel van het oude model. Made in India and sold in the UK. Wat een mooie wereld leven we toch in. Natuurlijk moest er hier en daar wat aangepast worden maar uiteindelijk zit hij er op. De brackets zijn geklonken en dat wilde ik eigenlijk niet maar met boutjes loopt de band tegen het spatbord. Toch maar geklonken dus. Nog meer om te poetsen.
 
07-12-2017
Horlogemakers nachtmerrie of sleutelvriendelijk projectje. Bleek gelukkig het laatste te zijn. Even lekker zitten stoeien met de twee klokken en wat chromen kapjes toegevoegd. De beugel was krom dus die ook maar even recht gezet met een paar subtiele klappen. Weer wat glans aan een foeilelijke brommer aangebracht. Nog even wachten op de juiste stekkertjes en dan kan het petje weer op de stekker aangesloten worden en hele zaakie op de motor gezet.
 
06-12-2017
Vanavond dacht ik "even" het petje te vernieuwen en de tellers van wat chroom te voorzien. In het petjes zit een scheur en dat is niet zo mooi. Nieuw petje was al in huis dus alles gedemonteerd. Alle draden komen uit in een plastic/rubber stekker die achter op de koplamp zit. De afzonderlijke draden kun je daar met een truukje uit halen zodat je alles weer snel in elkaar kunt zetten. Nou, dat heeft dan drie uur geduurd en lukte niet zonder de hele zaak te slopen. Komt allemaal wel weer goed maar wat een ongeloofelijk waardeloze constructie. Maar goed, nieuwe petje is klaar dus morgen maar de tellers.
 
05-12-2017
Zoals gezegd, fenderstruts helemaal gepolijst zonder zwart bovenkantje en gemonteerd. Iets andere, kleinere knippers erop gezet.

(fenderstruts zijn aluminium beugels aan de zijkant van het spatbord waarmee het spatbord op het frame wordt gemonteerd.)
 
04-12-2017
 
Veel werk om een motor bij de kleur van een knipperlicht te laten passen. Heb dus besloten voorlopig voor de oranje uitvoering te gaan maar laat de zwarte olietank wel zitten. Moet niet te gek worden en er komt een chromen voorspatbord op. Niet origineel maar wel mooi. Gekeken of alles gaat passen voordat de fenderstruts gepolijst worden. Ook die moeten glimmen. Twijfel nog of de bovenkant zwart moet blijven want dat is origineel. De sissybar past perfect en een chromen kentekenplaathouder is nooit lelijk. De lak heeft wat kleine krasjes en beschadigingen maar die vallen niet op en hij lijkt daardoor lekker origineel. Het luchtfilter blijkt tegenwoordig ineens onvindbaar en duur dus alles maar bij elkaar gesprokkeld. Maar hij is zo compleet alleen past hij niet op de S&S carburateur. Ga ik nog wat aan doen, is niet onmogelijk. Wordt overigens vaak broodtrommel genoemd.
 
30-11-2017
Eindelijk kwamen dan de te duur aangeschafte US paintset binnen. Even snel gemonteerd om te kijken of het wat is. Vreselijk, wat een rotkleur, dat gaat hem niet worden. Zal het toch nog even laten zitten misschien went het nog. Ga hem de komende week even helemaal optuigen met chroom om te kijken of dat beter wordt. Anders gaat het oude setje er toch weer op of de spuitbus erover.
 
19-11-2017
De spullen druppelen één voor één binnen. Wordt tijd om eens aan de slag te gaan. Volgende week misschien. De driehoekig afdekplaat is eigenlijk voor de 79 uitvoering dus later bsloot ik die niet te monteren.
 
12-11-2017
Eigenlijk gebruik ik nooit een Sissybar op mijn motoren maar bij deze vind ik dat hij er ophoort. Maar niet degene die er op zat. Wekenlang internet bekeken en gezocht. Uiteindelijk vond ik een nieuwe in Engeland. Een speciale Sissybar voor 1981 en nog een prettige prijs ook. Alleen gemaakt voor de Sportster van 1979 tot en met 1981. Hij hoort eigenlijk op de ROADSTER uitvoering maar ach ik vind hem vele malen mooier dan die met de zijplaten. Misschien nu nog een minimaal kussentje er op maar die vinden we nog wel.
 
08-11-2017
De eerste weken worden gevuld met het afgrazen van internet op zoek naar de juiste onderdelen of iets dat daar op lijkt. Veel chroom en een enkel zeldzaam onderdeel. Hopelijk wordt het weer een mooi samenspel van glans en zwart. De uitlaat heb ik weer doorverkocht naar Italië. Daar zijn ze gek op originele onderdelen.
 
01-11-2017
 
Gewoon een mooi plaatje, omdat het kan en omdat het mooi is. Deze keer laat ik het hoge stuur een keer zitten en komen er juist van die dikke knipperlichten op. Meestal gebruik ik de kleiner uitvoeringen van de latere modellen.
 
Stukje Harley broddelwerk. Zo verander je een XLCR frame in een XLH frame. Dan heb je ook weer van die enorme aluminium afdekplaten nodig om dit niet te laten zien. Een noodgreep want in 1982 kwam er gelukkig een mooier en beter frame.
 
 
Diezelfde nacht nog een deal gemaakt met de Amerikaanse verkoper dus de set komt naar Nederland. Gaat wel even duren. Kleurverschil komt door de foto dacht ik toen nog maar hij bleek toch wel erg oranje te zijn..
 
31-10-2017
Het wereld wijde web afgezocht naar platen van een originele XLH uit 1981. Die zijn er niet zoveel. En ze waren bijna allemaal rood zoals op de foto hierboven. Op Ebay staat er in de US dit laksetje te koop maar die verzendkosten zijn hoger dan de aanschafprijs. Dus maar een oproep op Marktplaats gezet in de hoop dat er hier nog ergens een set rondslingerd. Dat werd dus niks.
 
30-10-2017
Ik woon vlakbij Harley sloperij FEELDERS in Den Dolder dus dat is altijd handig om een eerste bezoekje af te leggen, dan hebben we niet dat gedoe met Marktplaats. Daar liep ik tegen deze afschuwelijk lelijke buddyseat aan. Maar hij is dan wel origineel uit die tijd. Later hoorde ik dat hij camelback wordt genoemd. Ik laat hem even zitten, misschien raak ik er aan gewent. Verder was Feelders weer hofleverancier van klein spul om de motor aan de praat te krijgen en de roestige onderdelen te vervangen.
 
28-10-2017, een eerste verkenning.
Meestal ga ik voor origineel maar deze kans laat ik niet lopen. Een echte S&S Super Shorty. Geen idee waarom iemand die op een motor zet maar hij zal wel beter presteren dan origineel. Ontdekte verder dat de motor al electronische ontsteking heeft en geen contactpuntje. Puntje er bij voor de "Snorkel". Want zo heet hij dus in het vervolg. algemene indruk van de motor is eigenlijk wel goed. Wat roest hier en daar maar niets rot. Volgende week even een accu scoren en maar kijken of hij wat knallen wil geven dan laat ik het blok zo verder zitten. De hele bedrading ziet er nog behoorlijk origineel uit en de ontbrekende knippers heb ik nog ergens liggen.
 
Boter? Wel eens witte olie gezien? Dit kwam uit de olietank. Duidelijk dat de motor geen zwemdiploma heeft maar wel te water is gelaten. Of jaren in de regen heeft gestaan. Geen drama. Heb wel eens meer een motor gehad met die kleur olie maar dat was dan een Rus. Gewoon alles goed spoelen en de motor een paar keer laten lopen met goedkope olie. Die weer aftappen tot alles er uit is. Daarna hopen op het beste. Deze olietank is maar drie jaar gebruik en lijkt veel op die van de caferacer. Dat komt omdat deze Sportster eigenlijk een omgebouwde Caferacer is omdat die flopte in 1977. Is wel gemakkelijk aftappen met deze tank.
 
Ik ben blij een goedgevulde boekenkast te hebben. Leesvoer en studiemateriaal is al aanwezig. Vooral handig als je op internet een onderdeel wilt vinden. Ze zijn ook handig om te kijken of een onderdeel van een ander type gelijk is maar goedkoper. Komt vaak voor bij Harley.
 
28-10-2017, nieuwe winterklus 
Het wordt weer winter dus moest er een klusmotor komen. Na weken alle sites te hebben afgegraast maar eens een dag uitgetrokken om te shoppen. Bij Thijs in Hasselt stond deze vondeling op mij te wachten. Vers uit de Joenaaitet Steeds en zeer behoeftig. De motor heeft gelopen dus dat is het goede nieuws. Het was liefde op het eerste gezicht. Hij vroeg gewoon om hulp. "Laat mij weer stralen". Hij heeft inmiddels een bijnaam: De SNORKEL. Waarom? Tijdens het aan het lopen brengen door Thijs kwam er meer dan vier liter water uit de motor. Hij moet dus een keer kopje onder zijn gegaan of zoiets. Later werd wel duidelijk waarom. Lees boven maar verder. Wat ga ik er mee doen? Natuurlijk weer terug naar gans origineel. Wat anders? Of toch maar weer een Cafe Racer replica?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages