M-72 1950
info over de M-72 staat hier, dit verhaal begint onderaan de pagina
 
8-1-24: En weg was hij weer. Hij mocht twee maanden genieten van mijn gastvrijheid en onderdelen en heeft nu een andere liefhebber gevonden. Zo op de foto toch een prachtige fiets? De foto is overigens van mijn zoon Gideon die vaak de laatste vertrek foto's maakt.
 
Op 6 januari 2024 kreeg ik heel wat anders in mijn visier. Twee Donghai motoren. Dus ging deze M72 weer naar een volgende eigenaar.
 
27-12-23: Zoals gezegt, elk onderdeel gaat een keer door je vingers. Klein ding als een originele beugel om je kentekenplaat aan te bevestigen moest toch eerst even opgeknap worden.
Eerst maar even gestraald en toen er meteen het grijs er op gespoten. Drie lagen moet wel genoeg zijn. Hij zit nu achterop, onder de beugel, op het scheve achterspatbord maar niets is echt recht. Het achterlicht zit nog los omdat ik de bedrading nog moet doen maar zolang mogelijk uitstel.
 
21-12-23: Het voorwiel kreeg dezelfde behandeling. De remschoenen zijn aangepast om binnen de trommel en op de "oude" remplaat te passen. Hij remt nu zo goed dat hij bijna vast staat. De remschoenen moeten dus nog even wat afgeslepen worden.
 
20-12-23: Vandaag mij eens gebogen over de achterrem. Normaal zitten er op een M72 remmen met 25mm brede remschoenen in de smalle trommel. In de jaren 80 kwamen er nieuwe wielen met bredere remtrommels. De zogenaamde bloemkool naven. Daarin zitten remschoenen van 30mm breed. Een aanzienlijke verbetering..... Althans voor die tijd. De vorige eigenaar heeft bloemkoolwielen op deze motor gebruikt. Daarin horen dus brede schoenen maar die passen niet op de remhevel. Hij heeft toen de remschoenen flink afgeslepen waardoor ze ongeveer 28mm breed waren geworden. Foto hieronder zie je het verschil tussen de afgeslepen schoenen en de 30mm. Hij heeft gelijmde schoenen gebruik omdat hij anders de klinknagels zou wegslijpen.
Ik heb het anders aangepakt en het originele kantelpunt behouden. De remhevel kon ik 4mm naar buiten brengen. Foto hieronder zie je waar ik de remschoenen 4mm smaller heb gemaakt zodat ze op het kantelpunt passen zonder de remplaat/cardanhuis te raken. Zo past het precies in de trommel zodat je de volle remschoenen kunt gebruiken.
 
18-12-23: Spatbord zit er op en wacht nog even op nieuwe remschoenen voordat ik het wiel weer monteer. Ondertussen de kilometerteller gemonteerd. Tussendoor een andere remstang naar de achterrem gemaakt en er opgezet. Langzaam maar zeker komt alles op zijn plek. Maar er blijven nog wat losse draadjes.........
 
15-12-23: Nu we toch aan het spuiten zijn kan ik het weekend even gebruiken om het voorspatbord in de juiste kleur te zetten. De eerste twee lagen zitten er op en dan laat ik het 24 uur harden. Daarna de druipertjes en spettertjes met 600 wegschuren en nog twee keer de spuitbus er over. Moet goed genoeg zijn voorlopig. Het hoeft geen showmodel te worden.
 
12-12-23: Alle onderdelen, groot en klein, gaan door je handen bij zo'n project. Het randje van de kilometerteller was slordig en al een keer zwart geverfd. Die maar even in de juiste kleur gezet.
 
12-12-23: De juiste klinknagels had ik even niet in huis dus gebruikte ik een oude truuk. Van de passende M6 boutjes heb ik de kop rondgeslepen en gewoon met moertjes gemonteerd. Die heb ik aan de binnenkant geklonken zodat ik alles goed in hand had. Op deze manier hoef je niet te klungelen.
 
 
10-12-23: Wat je niet hebt kun je zelf maken is mijn motto. De verkoper van het spatbord is nog aan het nadenken en daar wil ik niet op wachten. De nieuwe, langere, spatbordbeugel zit nu met boutjes vast maar die worden nog vervangen door klinknagels en daarna mooi op kleur gebracht.
 
5-12-23: Was ik toch lekker met de onbegrijpelijke draadjes aan het stoeien kwam ik er achter dat alle draadje door het verkeerde gat in de koplamp zaten. Door dat gat hoort de kilometerkabel te lopen door een rubber. Ook ontbrak er een schakelaar die met behulp van een kabeltje het groot- en dimlicht bedient.
 
27-11-23: Eindelijk kwam het replica model voorspatbord binnen uit de Oekraïne. Past volgens de verkoper precies. Nou ja, de zijbeugels waren aan elke kant 3 cm te kort. Daar ga je toch niet over zeuren? Of toch maar wel? Of maar gewoon een nieuwe beugel maken?
 
 
 
20-11-23: Als je werkt met een gekochte draadboom kan het wel eens zijn dat die draadboom voor een andere motor is gemaakt. Ik hou dus wel wat draadjes over. Die ga ik één voor één nalopen en kijken waar ze naar toe gaan en waar ze voor bedoeld zijn.
 
17-11-23: Draadjesdag. Vandaag voorzichtig maar eens gaan kijken naar al die gekleurde draadjes in de koplamp. Gelukkig heeft de vorige eigenaar een complete draadboom gebruikt alleen is het niet te controleren of die ook voor deze motor is. Maar goed, aan de slag. Nu heb ik ongeveer vijf verschillende schema's en ze zijn bijna allemaal in het Russisch. Schiet lekker op.  Draadje voor draadje en het komt vast wel goed hoop ik.
 
12-11-23: Vandaag contact gehad met Florus, de vorige eigenaar. Hij had de motor in 2005 in onderdelen gekocht bij Fred in Lommel. Een bekende handelaar in België. In die tijd heeft hij het grootste deel al opgeknapt en aan mij om dat af te maken. Ik doe het rustig aan anders moet ik weer wat anders gaan zoeken.
 
 
 
11-11-2023: Hij werd weer keurig bezorgd door RB-motorhandel dus hij kon meteen op de brug voor een eerste inspectie. Er moet nog veel gebeuren maar wat er al aan gedaan is ziet er netjes uit.
 
 
29-10-23: De motor is nog niet binnen of ik liep tegen een beter/mooier voorspatbord aan op het eeuwige net. Prijs was fors maar gewoon doen en niet te lang over nadenken. Als ik het huidige spatbord weer verkoop dan was het niet duur. Dit model hoort op de motor.
 
oktober 2023: Een lange winter ligt in het verschiet. Wat doe je dan? Je zoekt een project. Dan kom ik vaak in Genemuiden terecht waar Richard soms motoren heeft waar weinig mensen aan willen beginnen maar ik soms wel.
 
Deze keer ziet het er niet zo hopeloos uit. Hij heeft een jaar of twintig droog opgeslagen gestaan en de vorige eigenaar heeft er al veel aan gedaan. Misschien hoor ik ooit eens wat precies. Voorlopig is het plan om hem aan het lopen te brengen. Het is een M72 uit de jaren vijftig en toen werden ze nog niet Ural of Dnepr genoemd. De fabriek werd KMZ genoemd. In 1950 kwamen er een aantal motoren uit Irbit om in Kiev een productielijn op te zetten wat zo rond 1951 ook daadwerkelijk gebeurde. Na 1953 werd voorzichtig begonnen met de export van motoren en de verkoop aan particulieren. Na 1954 kon "iedereen" er een kopen.
 
Het ziet er naar uit dat dit een M72 uit Kiev is met een mengelmoes aan onderdelen. Maar dat is gebruikelijk met deze motoren na al die jaren. Het kenteken dat er bij zit is uit 1950 wat het lage framenummer kan verklaren. Het blijft voorlopig een solomotor omdat ik geen plek meer heb voor een zijspan. Het blijft ook een legermotor. Grijs is niet zijn originele kleur maar populair op dit moment.
 
Tank en voorspatbord zijn van een Chang-Jiang. Ik vind dat niet zo mooi maar misschien laat ik het maar zitten of toch maar vervangen. De wielen zijn ook verbeterd maar daar merk je erg weinig van, ze worden bloemkoolwielen genoemd. Meer info komt hierboven te staan.
 
 
 
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages