Xamaha XZ 550 1985

Al zoekende naar leuke motoren op Marktplaats, waar anders, kwam ik een mooie zwarte Yamaha XZ550 tegen.

Echt interesse had ik niet totdat ik hem een paar maanden later weer opnieuw op internet zag staan. Hij stond in de buurt dus aan het einde van de vakantie ben ik toch maar even gaan kijken.

De eigenaar had geen tijd en wilde hem kwijt. De prijs was leuk en aldus verhuisde hij naar mijn garage.

Zo te zien was er niet veel mis mee en een snelle controle leverde niet veel negatieve zaken op. De leeftijd was hem wel aan te zien maar het viel allemaal wel mee. De uitlaat lekte ergens en pruttelde wat. De toerenteller deed het niet en hij liep wat onregelmatig. Het uitlaatsysteem zag er perfect uit, remschijven waren nog lekker dik en de rubbers waren als nieuw.

De kilometerstand was tot 12.000 opgeklommen en dat met bouwjaar 1985. Met andere woorden een gezonde motor met wat aandachtspunten. De toekomst zal leren hoe de werkelijkheid is.

Het is een Yamaha die niet echt populair in Nederland is geweest en ook wel nooit zou worden. Waarom? Daar zijn wel wat oorzaken voor te noemen maar het komt er op neer dat hij eigenlijk te vroeg kwam. Volgens mij had hij wat meer succes gehad als hij 750cc had. Lees meer op de speciale XZ550 pagina op deze site.

Deze uitvoering is de laatste die in Nederland werd verkocht en is beter dan het eerste model uit 1982. Die moest het zonder kuip doen. Door de kuip heeft hij een wat zwaarder uitgevoerde voorvork en dat scheelt veel. Deze uitvoering kwam in twee kleuren, een zwarte met goudkleurige accenten en een witte met rode strepen. Deze, zwarte, vind ik wel chic.
Op deze foto is goed te zien hoe slank de motor is maar in zijn totaal is het toch een vrij forse motor. De vorige eigenaar had er nog nieuwe banden onder laten zetten en ook de accu is als nieuw. Goed te zien dat het roestduiveltje al flink bezig is geweest. Ik vraag mij wel af of het stroomlijnruitje origineel is.
De kuip heeft ter hoogte van de onderbenen een zeer eenvoudige constructie om tijdens koud weer de benen te verwarmen. Beetje knullig uitgevoerd maar het lijkt zeer praktisch.
De spitse styling van de kuip zie je bij de modellen van 2006 weer terug. Nog net te zien is de vooras die achter de vorkpoot zijn ontworpen om de motor niet te lang te maken.
Leuk aan dit soort motoren zijn die kleine vondsten. Deze heeft nog zijn originele gereedschapsset op de originele plek zitten. In de bak waar het achterlicht in zit past een ander bakje met daarin een rubber bandje om het gereedschap op zijn plek te houden. Uiteindelijk is hij na een paar jaar weer verkocht en heb ik er geen kilometer op gereden.