Chang-Jiang 750GII 1987

 
De eerste foto's stonden op Marktplaats. Het is een Chang-Jiang CJ750G-II. Mondvol voor een oerlelijke BMW kopie. Maar dat maakt hem weer bijzonder. Op de folder hiernaast te zien bestaan er dus ook nog de J-I, G, G-I en dus de G-II. De kopklepper heet de 750FY. Wie het verschil weet mag het zeggen. Het logo op de folder is niet hetzelfde als op de motor maar dat vinden ze in China niet zo erg.
 
"As found on Marktplaats"
Op zaterdag 23 juni werd de motor keurig thuisbezorgd door de verkoper. Hier dus de "zoals hij aankwam" foto's. Nadat ik de foto's naar China had gestuurd kwam er meer informatie binnendruppelen. 
 
Eerste indruk is bepaald geen slechte. Ik heb de motor zo ongezien gekocht via MP. Alleen wat foto's gezien. In de praktijk valt het allemaal erg mee. Bouwjaar volgens de site van de RDW 1990. Op de teller 11.862. Of dat klopt? Weet je nooit.
 
Zo, op het oog een niet veel gebruikte motor die vooral veel gestaan heeft. De (1e?) Chinese banden zitten er nog op maar zijn wel aan vervanging toe. Alles ruikt naar budget zal ik maar zeggen. Het zitje van de zijspan is niet meer helemaal heel maar is inmiddels in China besteld.
 
Oppervlakkig gezien is het gewoon een kopie van een BMW uit de 80er jaren, een BMNee dus. Beter goed gepikt dan slecht bedacht was het motto. Alleen zul je nooit een BMW uit 1990 zien met een motorblok waarvan de oorsprong ligt in 1938 of eerder. BMW stapte in 1940 over op kopkleppers en dit is een zijklepper. Deze blokken zijn nog steeds (2012) nieuw te koop in China.
 
Mijn Chinees is niet zo goed. Eigenlijk helemaal niet zo goed. Ik weet niet wat hier staat. Misschien wel: "Het is ons gelukt een idioot lelijke en slechte motor te verkopen aan een westerling die er ook nog blij mee is". In werkelijkheid staat er gewoon: Nanchang Aircraft Manufacturing Company.
 
 
Drie dezelfde tekens. Politie? Waarschijnlijk niet, die hadden blauwe motoren. Het antwoord is de eenvoud zelve. Twee woorden en twee tekens. Niets meer of minder maar er staat gewoon Chang Jiang. Had het kunnen weten.
 
Nou, dat is wel duidelijk. De motorfabrikant, ehhh ? Wel mooi logo. Het goede antwoord moest uit China komen. Dat kwam lekker snel: Ministry of Aviation Industry, South Engine Machinery Factory. Op het balhoofdplaatje vond ik wat later het juiste bouwjaar: maart 1987. Weten we dat ook weer. Gelukkig stond op dit zelfde plaatje een nummer dat gelijk is aan het motornummer waardoor het zeker is dat de originele motor er in zit. Pffff, nummergelijk dus D8604117. Het type is dus CJ750G. De rode ster op het plaatje laat ons weten dat hij is gebouwd in de (Staatbedrijf) Hongdu Machinery Factory. Blok en de rest van de motor komen dus van verschillende fabrieken.
 
Het motornummer en zie het prachtige fijnzinnige en technisch perfecte gietwerk........
 
Aanschouw een motorblok uit 1987 met de techniek van 1938. Zo kwam een BMW naar Rusland en vandaar naar China maar nu met startmotor. Merknaam zit er op gespoten, wat een armoe.
 
De schokbrekers veren alleen nog maar een beetje. Worden vervangen voor goede BMW klonen. Lakwerk is eigenlijk nog wel prima maar moet wat gepoetst en aangetipt worden.
 
Als de uitlaat niet past, de cardan zat in de weg, zet je hem gewoon iets naar buiten, toch? Oo, oeps zit de zijspan aansluiting in de weg. Dan maar een flinke deuk erin. Zit.
 
Ongeremd zijspanwiel. Gaan we nog veranderen. Alle wielen zijn uitwisselbaar met het reservewiel. Handig. Waarom het spatbord zo gek zit moet ik nog even uitzoeken. Typevermelding op de zijkant is verwarrend: Chang Jiang 750 G II terwijl op het balhoofdplaatje 750G staat. Waarschijnlijk staat die II voor de zijklepuitvoering.
 
Vorkrubbers zijn netjes en hij heeft wel erg op BMW gelijkende onderpoten. Bouten en moeren zijn niet geroest. Een spatbord maak je gewoon passend ook al heeft hij de verkeerde radius. Wel een two leading voorrem. Niet dat hij remt maar het smoelt goed.
 
Weer dat prachtige logo, meegegoten in de carterbescherming en is van: Ministry of Aviation Industry, South Engine Machinery Factory.
 
Wel eens gezien? Chinese zekeringen. Je hoeft geen doos mee te nemen want als hij doorgebrand is vervang je gewoon het draadje. Dat zit er  al op. Ik sleutel al 40 jaar maar had ze nog nooit gezien.

Voorlopige conclusie:
In de Nanchang fabriek werden tot 2002 nieuwe motoren gebouwd uit de enorme voorraad onderdelen die gemaakt waren voor het leger (De PLA). Nog steeds kun je refurbished legermotoren kopen die door vele onderdelenproducenten worden gemaakt. Dit is dus een van de vele varianten die werden gemaakt om de oude techniek nog even te verkopen tot de onderdelen op waren. Wel al een model dat voor de kopklepper werd ontwikkeld. Meestal werden de motoren afgeleverd met kopklepmotoren maar waarom hier een zijklep in zit is mij niet bekend. Kan met de typeaanduiding te maken hebben. Het blok komt in ieder geval van CJS (Ministry of Aviation Industry, South Engine Machinery Factory). Waarschijnlijk om de verkoopprijs laag te houden in 1987. Bij de ontwikkeling van dit model is erg goed naar BMW gekeken. Hoe de motor naar Nederland is gekomen weet ik nog niet. Veel meer geschiedenis van CJ op onderstaande link.
Preliminary conclusion:
In the Nanchang factory new engines were built until 2002. They dit it from the vast stock of parts that were made for the Army (the PLA). Still you can buy refurbished military engines used by many manufacturers and parts are made. This CJ750G-II is one of the many variants that were made with the old technique. This model was developed for OHV. Usually this model was delivered with OHV engines but why here a sidevalve is used I do not know. The engine is in any case of CJS (Ministry of Aviation Industry, South Engine Machinery Factory). Probably to keep the price low in 1987. Developing this model there was a very good look at BMW. How the engine came to the Netherlands I do not know. Much more history in Dutch of CJ on the link down below.
 
Bij de motor zit wat papierwerk. Vooral mooi door de Chinese tekens. Geen idee wat er staat. Tik maar op de foto hiernast. Hit the "certificate" for more Chines paperwork.
 
Dat spatbord zat al een beetje vreemd vastgemaakt. Geen wonder want het kan, als je twee moeren losdraaid, gewoon omhooggeklapt worden. Heerlijk hè, die oude techniek. Hier ga ik een rem van een Dnepr monteren. Zal niet zo heel moeilijk zijn. De aansluiting op het rempedaal zal echter wat moeilijker worden. We zien wel. Rem moet eerst nog binnenkomen.
 
 
Bij het zoeken naar het verleden kwam ik de motor drie keer tegen bij de Kadijkerrun op videos van Youtube. Wie is de eigenaar geweest? Informeren bij de Kadijkerrun leverde niets op. Eerste foto uit 2007, dan 2008, tot slot 2009.
 
Foto gevonden op internet uit 2008. Als u hier informatie over heeft dan hoor ik dat graag. Contactbutton staat boven aan de pagina.
 
Na het plaatsen van de juiste accu van 32 amp werd het tijd om de startmotor eens te proberen. Die komt maar heel langzaam op toeren. De tank was eenvoudig te verwijderen en de startmotor ook. Zit met een eenvoudige klemconstructie gewoon bovenop het blok gemonteerd. Overigens zat die accu nog niet zo snel op zijn plek.
 
Kijk maar, twee bouten en wat rukken en hopla, de startmotor. Bleek echter niks mis mee dus maar weer teruggezet. Achteraf bleek dat er een slim systeem voor op de startmotor zit met daarin sateliettandwielen. Waarschijnlijk zijn die vervuilt. Eerst maar eens een flink stuk rijden zodat de olie en vet warm wordt en dan kijken of het blijft.
 
De schokbreker bij het zijspanwiel veerde goed in maar kwam langzaam terug. Die dus maar even gedemonteerd en van nieuwe olie voorzien. Misschien helpt het anders wordt het een andere. Dat zijn de kosten nu eenmaal niet. Later toch maar vervangen door een andere die nog ergens rondhing.
 
Bij het vervangen van de achterband, overigens een hele klus als je dat ouderwets met de hand doet, kwam ik er achter dat er nogal wat metaalslijpsel binnen de remtrommel zat. Overal gekeken waar dat nu vandaan is gekomen maar kon niets anders vinden dan het wiel. Nou, dat is nu wel afgesleten zo te zien. Natuurlijk alles even goed schoon gemaakt voor dat het wiel er weer op ging. Zo te zien was dit nog nooit open geweest. Zat hopelijk ergens een flinke braam. Die is er nu af.
 
Sneller dan verwacht liep ik tegen een andere motor met zijspan op die wat beter bij mijn verzamelijng past. Hup, daar ging hij weer in september 2012 naar de volgende eigenaar.
 
Januari 2015: Dat heeft toch niet zo heel lang geduurt. Hij is weer terug. Vanaf nu heet hij "Jojo".
 
Na een paar maanden verdween hij toch weer naar een nieuwe liefhebber en kwam er een Chang-Jiang M1 voor terug.
 
Meer over Chang-Jiang staat hier te lezen >>>
This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages