Universal "Junior" 250cc 1956

Foto's / Pictures Information The Junior Register Folder Restoration
Ik ontdekte een nogal zeldzame motor bij een handelaar in het zuiden des lands. Komt uit de verzameling van een Groninger genaamd Hoekstra. Op deze pagina staan de foto's van het ophalen en de eerst ontmanteling. Hopelijk komen er later dan de restauratiefoto's. Tenzij de motor eerst een andere eigenaar vind. Je weet het maar nooit.
 
Goed vastgesjord op het karretje. Zo komt hij wel thuis. Hij lijkt wel erg klein zo op dat kleine aanhangertje.
 
Is het geen schatje. Slechts 120 van gemaakt. Volgens geruchten dan. Kleurtje is niet origineel. Roest wel.
Das nog eens een blok aluminium. En dat allemaal voor 250cc. Had te maken met de Zwitserse wegenbelasting en verzekering in die tijd.
 
.
Het motornummer en zelfde nummer op de bak. Weet nog niet wat ze betekenen maar daar komen we wel achter. Kilometerstand is 5780 km. Net ingereden Een paar dagen later vond ik onder de verf het framenummer. Dat is gelijk aan het motornummer. Bingo. Nu alleen nog achterhalen wat het betekent. Hieronder nog wat sfeer plaatjes.
Ooit heeft er een Nederlands kenteken op gezeten. Dat is toch wel uniek te noemen. Voor zover ik heb kunnen achterhalen is er nooit een andere Universal op kenteken gekomen op een paar Boxer modellen na dan. Tot nu toe is het niet gelukt om het oude kenteken helemaal te achterhalen. Wie het weet mag het zeggen.
   
 
 
De imposante cilinder met maar 250cc. Nog wat stoffig maar dat komt wel goed. Helaas was de zuiger niet aanwezig dus er was weinig compressie.
 
Volgens berichten op internet en de documentatie die ik heb zou de cilinderkop een speciale constructie zijn. Na het verwijderen van de kleppendeksel lijkt dat er niet echt op. Ziet er allemaal toch gewoon uit. Zou kunnen dat de tuimelaars met naaldlagers zijn gelagerd. Kom ik dan later wel achter.
 
Internetforum:
Ein Racerumbau (CH/NL/US-Junior Rennmeisterschaften) würde sich immer lohnen: ursprünglich schnelleres US-Exportmodell (siehe Lenker) ex. General Sutter zum Abfahren der Goldadern in Nordamerika
. Das Motorrad hat schon einen sehr schnellen italienischen Tank mit Ellbogenkehlen ähnlich Motobi Catria mit Renneinfüllstutzen. Bereits ist der der ganz seltene Square-Haed (Quadrat-alukopf mit grosser Kühlfläche) montiert Typ CDCO (Corsarita di casa-Oberried) robuster Doppelschleifenrahmen mit seltenen Dreiecksvertärkungen oft auch Baby-Federbett bezeichnet. Vermutlich wurden ganz wenige Universal mit so breit vertipptem Oelsumpf am Zürichsee ausgestattet (über alle Produktionsjahre betrachtet versteht sich). Grosse praktisch unverbeulte Seitenkästchen (rarest) eginen sich für die Rennummerbefestigung. beinahe rennbereit für die nächste Classic-Continental TT in seltenem Janis-Choplin rennblaumetallic...meine Empfehlen, nie weggeben oder eine Tour auf dem Highway No One und Seventeen Mile Drive einplanen in Monterey aber ohne Wohnmobil!
 
10 januari 2015 is de motor verkocht aan D-Classics in Groningen.
The Restoration >>>
This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages