BMW R71 1946 kopie.

 
De restauratie in blogstyle. Laatste nieuws staat meteen hieronder.
 
 
13-07-2016:
Met sommige motoren heb je wat en met ander heb je niks. Dat kan ook veranderen als je hem hebt. Dat had ik nu met dit project. Ineens had ik er genoeg van. Voor mij was hij klaar. Alleen de electra moest nog aangelegd worden maar daar kwam ik maar niet aantoe. Heb hem toen maar ingeruild voor een Chang-Jiang.
 
13-07-2016: Na maanden stilstand besloten om hem te ruilen voor een mooie
   
20-04-2016:

In de jaren zeventig heb ik geleerd uit de Amerikaanse Chopperbladen dat alles draait om detail. Vandaar een mooie chromen kickstarter en waar mogelijk nieuwe RVS imbusboutjes. Geprobeerd om de schakelpedaal om te ruilen voor een BMW pedaal maar dat paste niet. Ga ik nog wat aan doen.

Wonderbaarlijk hoe onderdelen blijven passen. De kickstarter is van een Chang-Jiang en past dus op een Ural versnellingsbak hoewel de bocht iets anders is waardoor de slag wat langer wordt.
   
 
11-04-2016:

Langzaam maar zeker gaat het een motor worden. Het juiste schema is gevonden dus ik kan gaan beginnen aan de bedrading. Maar eerst zijn er nog wat klussen aan de andere motoren om die voor de zomer klaar te maken zodat we zorgeloos kunnen rondtuffen.

Ik moet er erg aan wennen om niet meteen dit project af te maken want dan moet ik weer wat anders gaan zoeken.
 
21-03-2016:

Het bagagerekje wil ik uiteindelijk laten verchromen maar ik ga de motor eerst afbouwen om het resultaat te zien. Komende dagen eens gaan kijken naar een goed schema en de draadjes aan gaan leggen. Jammer dat ik de draden ben vergeten door de tunnel in het spatbord te voeren. Moet alles er nog een keer vanaf.

Als het er eenmaal op zit zie je niet meer hoeveel werk het eigenlijk is geweest. Rekje kwam als bouwpakket uit Polen. Spatbordsteun zelf gemaakt. Spatbord ingekort omdat de bok anders niet paste. Spatbord kwam dus uit India. Achterlicht kwam als reproductie uit Duitsland en de nummerplaatbevestiging uit BelgiŽ. Dempers zijn Chinees en de uitlaatbochten uit Rusland. En we zijn er nog lang niet.

Ik kreeg de laatste weken wat commentaar omdat ik een "gebakkie" aan het bouwen ben. Klopt helemaal. Ik geef niet om origineel bij dit soort projecten. Het wordt geen replica of nep BMW. Het wordt gewoon een prachtige motor die op een BMW R71 gaat lijken omdat ik dat nu eenmaal een erg mooie motor vind. Als ik er ťťn wil kopen ben ik € 15000,- kwijt. Dat vind ik teveel. Bouw er nu zelf een voor een kwart van die prijs.

 
13-03-2016:

Eindelijk de nieuwe gashandel op het stuur gemonteerd. Nieuwe koppelingskabel en beide carburateurs gingen meteen mee. Alles beweegt en lijkt goed te werken.

De carburateurs zijn van een later model Rus maar misstaan niet en ik doe aan budgetbewaking. Mooie kopieŽn kosten een flinke bak geld en originele zijn onvindbaar en kosten goud. Voorlopig dus maar even met deze werken. Eerst maar afwachten of en hoe hij loopt maar dat duurt nog even.
 
20-02-2016:

Vandaag eens even doorgezet en alle onderdelen gemonteerd. Moeten nog veel kleine dingen worden gedaan maar daar is tijd genoeg voor.

Grote volgende stap is de bedrading, dan de carburateurs en kijken of hij ook wil lopen.

 
17-02-2016:

Andere voorspatbordbeugel gemonteerd. Staat iets meer BMW. Onderste beugel laat ik nog verchromen voor een evenwichtig beeld.

Koplamp en stuurplaat monteren dan kan het stuur er op en dan gaan we langzaam naar de achterkant toe werken.
 
11-02-2016:

Poging twee voor een nette voorvork. Deze keer dus een echte BMW.  Wonderlijk hoe al die onderdelen gewoon op elkaar passen. Maar ook weer niet. Sommige delen zijn net wat anders. Beetje vijlen en schuren en dan is het weer passend.

De BMW vork is te herkennen aan het aluminium deel halverwege het plaatwerk. Bij de Ural en chang zijn die van gietijzer en meestal in de kleur meegespoten.

Enige dat ik niet mooi vind is de voorste spatbordbeugel. Ik ga op zoek naar een later type die zijn verchroomd en lopen buiten het spatbord om.
   
6-2-2016

Deze keer eens geprobeeerd om de vork "omgekeerd" in elkaar te zetten. Dacht dat het handiger was. Meestal bouw ik eerst de poten helemaal op en plaats ze dan in de balhoofdplaten. Dat is een heel geworstel met de kappen en lamporen. De nieuwe methode is niet veel simpeler maar wel overzichtelijker en de veren zijn dan beter af te stellen.

Tijdens dit werk bleek dat de onderste glijbussen toch wat teveel speling hadden. Eerst dus maar eens op jacht naar nieuwe.
   
31-01-2016:

Even de hele voorvork gedemonteerd. Mmmmm, ziet er redelijk uit. Eerst ga ik kijken wat een revisieset gaat kosten. Als er een BMW prijs aan hangt dan moet ik er nog even over nadenken. Hele spul gaat eerst gezandstraald worden. Daarna wat uitdeuken en spuiten.
   
30-01-2016:

Vandaag een duurbetaalde maar originele voorvork van een BMW gevonden en gekocht. Zit nog wat werk aan maar dan kan deze de Chang-Jiang vork weer vervangen. Die mag dan weer in een ander project van mij komen. Zo blijven we ruilen.

Ik ga hem eerst helemaal uit elkaar halen, zandstralen en kijken wat er nodig is. Hoop dat alle lagers enzo nog te vinden zijn. Plaatwerk moet hier en daar wat uitgedeukt worden maar dat is leuk en geen probleem.

Het was niet echt nodig maar hoe meer originele BMW onderdelen, des te mooier het eindresultaat gaat worden.

Budgetair zit de motor nu echt wel op eenzame BMW hoogte.
   
17-12-2015:

Dat krijg je dan als je een grote mond hebt tegen de redactie van PROMOTOR. Ik gaf commentaar op een stukje over mijn Chang-Jiang. De schrijver, een bekende keurder van motorfietsen, was niet zo blij met het Chinese wonder. De reactie van het blad was meteen een interview met Olivier. De rest komt nog wel hier op de site te staan. Eerst maar een promotor kopen dan kunt u het hele verhaal lezen.
.
07-12-2015

Een kleinere voorband maakt het allemaal wat sierlijker dan die vette die er eerst op zat. Dit gaat steeds meer op een motor lijken uit de jaren veertig, vijftig.
   
06-12-2015

Dit weekend maar eens even doorgezet en de hele vork in de verf gezet en gemonteerd. Rem gepolijst en diverse zaken afgesteld.

Moet alleen nog een smalle band om het wiel en wat spelingen hier en daar weggewerkt worden.

Voorlopig prima zo en nu aan het stuur beginnen.
   
04-12-2015

Balhoofd is wat meer werk dan verwacht. Ik wil er conische lagers in hebben. Omdat te doen moeten de oude lagers er uit. Dat gaat niet altijd zonder wat geweld. Veel geweld. Deze keer erg veel. Maar goed, ze zijn er uit. Blijkt dat onze Poolse vrienden onderin het balhoofd twee lagers hadden verstopt.

Het bovenste lager wilde er echt niet uit. Uiteindelijk heb ik hem er met veel geweld en met behulp van een passende dop van onderaf er uit gemept.

Paste het nieuwe lager niet. Te klein. Zelf maar een messing pasbus van 0,03 mm dik gemaakt en het hele zaakje subtiel vastgetikt.

O ja, ook maar meteen een repro typeplaatje vastgezet. Mooi en origineel hŤ.

Heb inmiddels ook een originele BMW bovenste bahoofdplaat gescoord in Griekenland voor (te) veel geld. Maar nu kan er een stuurslot in.
   
03-12-2015

Voorlopig spuit ik even de kleine dingen om er een geheel van te maken. Later, als ik er zin in heb, gaat hij weer helemaal uit elkaar om naar de poedercoater gaan. Eerst maar eens even kijken of hij wil lopen en een kenteken krijgt. Daarna zien we wel weer.
   
21-11-2015:

De Chinese uitlaatbochten moesten passend gemaakt worden op een Russische cilinder en op een Duits frame. De demper is van onbekende herkomst.

Er is een bekend Duitstalig boek dat gaat over sleutelen aan de Russen en dat heet vrij vertaald: "Met hamer en Sleutel". De schrijver is de haakse slijper in de titel vergeten.

Ze zitten er op maar niet helemaal spanningsvrij. Nou ja, pech dan, ze zitten er op.
   
5-11-2015:

Vanavond het bagagerekje en het achterlicht gemonteerd. Het bagagerekje is anders dan die van na 1945. Voor die tijd zaten de twee strips dwars op de motor, later in de lengte. Ural en Chang-Jiang hebben ze ook in de lengte zitten Slecht een detail maar wel in het zicht, dus belangrijk voor mij.

Het achterlicht is een reproductie Bosch van voor 1940. De originele zijn onbetaalbaar geworden. Overigens zijn de prijzen van de reproducties ook niet mis.

Bagagerek en lampje kwamen uit polen en de kentekenplaathouder uit BelgiŽ.
   
28-10-2015:

Afgelopen dagen het plaatwerk en de voorvork (proef) gemonteerd. De les die ik geleerd heb, natuurlijk wist ik dat wel, is dat je beter eerst alles kunt monteren voor dat je het laat spuiten. Er komt toch heel wat montage en aanpassingswerk bij voordat iets op een motorfiets vastzit. Vooral als je een mix gaat maken van onderdelen die overal vandaan komen en eigenlijk voor andere modellen bedoelt zijn.
.

20-10-2015:

Spullen uit Inda kwamen binnen en heb natuurlijk eerst even de tank op het frame geplaatst om te kijken. Veel slanker model dan de Chang en Dnepr modellen, dus meer BMW. Spatborden zien er ook prachtig uit.

Liep ook tegen een BMW luchtfilter op dus die er ook maar meteen op. Of het blok loopt weet ik eigenlijk niet maar dat kan niet zo moeilijk zijn.
   
7-10-2015:

Langzaam maar zeker beginnen de spullen binnen te druppelen. Koplamp uit China, Rubbers uit Griekenland, Stuur uit Genemuiden, Kentekenplaathouder uit BelgiŽ en de rest uit Polen.

Komt nog van alles uit Duitsland en India. Dit wordt echt een internationale motorfiets.
   
23-9-2015:

Tja, zo gaat dat. Even wat plaatwerk eraf sleutelen. Voor dat je het weet is de hele motor ontmanteld. Eerst dan maar een flinke waslijst gemaakt van de nodige onderdelen. Al vast wat besteld maar we gaan eerst eens op jacht op Ebay om wat te scoren voor nette prijzen. Het buget is vastgesteld en daar wil ik bij deze motor gewoon onder blijven om bij verkoop geen verlies te leiden.
   
18-09-2015:

Vandaag in het diepe gesprongen en voor veel geld twee spatborden en een benzinetank besteld in India. Als dat maar goed gaat. We wachten maar gewoon af. Moge duidelijk zijn dat ik besloten heb er een BMW R71 kopie van te maken. Originele doen zo'n 10.000 tot 14.000 euro. Ga ik er niet voor uitgeven. Dit wordt een zeer internationale BMW-kloon. Frame uit Duitsland, vork uit China (later weer BMW), spatborden en tank uit India, wielen uit Engeland en de rest uit Rusland.
   
14-09-2015:

Na een uitgebreide inspectie en discussie met Titus Nietsch van Alltimers zijn we tot de conclusie gekomen dat het frame inderdaad BMW is. Hij lijkt het meest op het frame van een R51 of R51/2.

De tank is voor 90% zeker een Rus. Waarschijnlijk van na 1955 toen de Russen ook op de tank reclame gingen maken voor hun merk. Zo snel kunnen we dus mijn mening aanpassen :-)

Volgens Russenkenner Richard is het een tank van de Dnepr K750. Evenals de vork en cilinderkoppen. Daar houden we het dan maar op.
   
13-09-2015:

Meer bewijs dat het een BMW tank is heb ik niet nodig. Het BMW tankplaatje van mijn R60/5 uit 1972 past naadloos in de montagegaten. De Ural M72 heeft, voor zover ik weet, nooit merknamen met schroefjes op de tank gevoerd. Voor 90% dus zeker dat het een BMW tank is.

Het frame blijft nog een raadsel maar lijkt tot nu toe nog het meest op een R71 frame maar zou ook een vooroorlogse R51 frame kunnen zijn. Alleen wijken de pomphoudertjes daarvan af. Ook de zadelveer montageplek is iets anders.

Opvallend detail is het verschil bij de voorste zijspanbal aan het frame. Die is niet gelast maar het uiteinde van de bout die door het blok loopt. Moer zit dus aan de andere kant. Hierdoor moet het frame te determineren zijn.
   
12-09-2015:
Elke restauratie begint met een inventarisatie. Dat is hier wel nodig want de motor is een vreemde mix van merken en onderdelen.

Wat weten we bij aanschaf:
Blok is Ural en oud want de olievulplug zit laag.
Cilinderkoppen zijn van Dnepr en later datum.
Voorvork is van een Dnepr uit 1956/57.
Tank moeten we nog bekijken.
Frame is zeer waarschijnlijk BMW omdat er een pomp op kan. Hoewel er ook M72 modellen zijn met die constructie.
Velgen zijn Engels: "CWC England".

Algemene indruk is dat de motor helemaal opgeknapt is (geweest). Een oudere restauratie noemen we dat. Aan de papieren te zien in Polen.
   

Onder het zadel zit een framebuis die een beetje een kromming heeft en loopt van de zadelpen naar een frampijp waar de middenbok aan zit. Hoort eigenlijk niet op een oud BMW frame maar kan er gemakkelijk later opgelast zijn.

Op het balhoofd, waar meestal een typeplaatje zit, is duidelijk een constructie te zien waar een stuurslot op past. Voor zover mij bekend had alleen BMW dat. Later ontdekte ik dat de eerste serie M72 dat ook had met een iets afwijkende bovendste balhoofdplaat.
   
Carburateurs zijn van een veel later type en voldoen beter dan de originele. Blijven voorlopig dan ook gewoon zitten.

Goed te zien is dat het hele blok gepolijst geweest is. Door het jarenlang staan is er wat bloemkoolvorming ontstaan. Is er gelukkig zo weer af.

Nog net is de onderkant van een nieuwe dynamo te zien. Compressie is erg hoog voor een oude motor dus het vermoeden is dat het blok nog ingereden moet worden. Staat op de papieren 800cc.
   
Nadat de hogedrukspuit er overheen ging kwam er een aardige motorfiets onderuit.

Het is een vreemd geval. Lijkt op een BMW R71, staat ook op de papieren, maar is duidelijk een Ural M72 blok met latere koppen er op. De voorvork is van een Dnepr uit 1956. Mooie vork maar niet op deze fiets.

Het geheel maakt duidelijk indruk dat er flink aan gewerkt is. De motor is een keer weggezet en waarom dat zullen we niet snel achterhalen.

Plan was om hem eerst maar eens aan het lopen te brengen en in orde maken voor een kenteken. Dat ging ik toch maar niet doen, besloot ik later.
10-09-2015: Sommige mensen bewaren hun schatten jaren lang op een stille plek. Daar worden ze wat stoffig totdat iemand ze weer ontdekt.

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages