Harley-Davidson Sportster 883 1987
 
blog style, het hele verhaal start dus onderaan de pagina...........
 
Op 3 maart 2017 was het weer eens zover, ik kreeg de kolder in mijn kop. De Sportster was klaar, leuk maar te klein. Ook de blauwe Road-King was me gewoon te zwaar geworden. Had er al een jaar niet op gereden. Dus beide ingeruild op een Deuce.
 
23-02-2017
Zo, weer een beauty klaar voor de zomer. Valt verder niet veel aan te doen. Om te kijken wat hij waard is heb ik hem vandaag op Marktplaats gezet. Mocht hij weg gaan dan is er weer plek voor een nieuw project. En anders blijft hij lekker hier staan om van te genieten.
 
21-01-2017
We gaan voor Chroom. Zwart met chroom. Voorspattert, kettingrand, kentekenplaathouder en olietank (komt nog). Allemaal chroom. Samen met gepolijst aluminium. Niks matzwart, alles moet glimmen.
 
06-01-2017:
Nog wat kleine dingen en dan is hij voorlopig mooi genoeg. Nu even wachten op het voorjaar.
 
05-01-2017:
Detailing noemden ze dat in het blad Easyriders in de jaren zeventig. Het zit hem in de kleine dingen. Nieuwe schakelpook met rubber. Nieuw rubber op de step en alle moeren en bouten weer op kleur gebracht met een messing borstel. Nog even de polijst machine erbij voor de restjes en het ziet er weer uit als nieuw. Kost geen drol en zo doen we elke dag wel wat.
 
04-01-2017:
En zo zijn we weer bij origineel met een tintje nieuw gekomen. Gewoon een lekkere Sportster voor korte stukkies. Solozadel vond ik niet echt mooi. Primaire kettingkast moet nog even gepolijst worden en nog wat details. Voor een nieuwe, betere, remleiding gemonteerd omdat er maar één schijf op het voorwiel zit. Bij een vorige Sportster was dat meer dan voldoende om op tijd te stoppen. Kleiner model knippers zitten nu goed en werken. Alle draadjes weggewerkt. Eigenlijk alleen nog eens goed poetsen zo hier en daar en dan hit the road.
 
29-12-2016:
Vandaag de fenderstruts gepolijst tot hoogglans. Aluminium wordt er niet mooier op na 29 jaar. Deze keer heb ik ze niet geschoren omdat het materiaal wat dun was om dat te doen. Blijkbaar zijn er verschillende modellen.

Ik heb er kleine knipperlichten op gezet met tussenstukken van een Deuce. Die zijn klein en gestroomlijnd waardoor de knippers dicht tegen de motor aanzitten en niet teveel uitsteken. Viel nog niet mee om spul van verschillende bouwjaren aan elkaar te krijgen.

Ze moeten er nu eenmaal op dus dan maar mooi. Misschien nog wat smoke-glaasjes er in en dan is dat netjes. Alles voorlopig aangesloten en het werkt. Gisteren een paar herriepijpen gemonteerd omdat de originele wel erg braaf zijn.
 
24-12-2016:
Terug naar origineel met een persoonlijke tint. Achterspatbord in de goede kleur, soloseat en stuur kwamen voor een habbekrats van Marktplaats. Zo heb ik weer een bruikbare boodschappenfiets. Verbouwen gaan we over nadenken. Voorlopig dus maar even zo. Moeten nog wat kleine dingen gedaan worden maar de winter is nog lang.
 
21-12-2016:
Alles weer terug gebouwd naar bijna origineel. Vond hem gewoon niet mooi worden. Gaan we anders doen. Eerst maar even over nadenken en de motor weer aan het lopen brengen met een iets hoger stuur en ander achterspatbord.
 
19-12-2016:
Na de hele dag lekker rommelen aan de motor kwam toch de twijfel. Hoe ik ook kijk, ik vind hem niet mooi worden. Vind er niets aan. Na een sessie proefzitten al helemaal niet. Toen alles nog maar eens even voorlopig op de motor gezet om te kijken. Vind het niks. Alleen de achterkant lijkt ergens op. De rest niet. Laat het project voorlopig maar even voor wat het is om na te denken wat ik eigenlijk wil. Ik denk dat ik hem weer terugbouw naar origineel. Is geen probleem, heb alleen een spatbord en petje kapot gemaakt. Eerst maar eesn goed over nadenken.
 
19-12-2016:
Om voor mijzelf duidelijk te maken wat ik nu mooi vind heb ik een mal gemaakt om te kijken wat er kan. Het model is een centimeter hoger dan de originele XLCR tank en de schuine hoek omhoog aan de achterkant ontbreekt om de horizantale lijn door te laten lopen. Ik ga nu kijken of ik een tank kan (laten) verbouwen of dat ik er zelf een ga maken. Nog nooit gedaan maar dat is geen probleem. Ga waarschijnlijk messing gebruiken omdat ik dat kan solderen. Met staal is goedkoper maar dat moet je lassen en daar ben ik niet goed in. Een andere oplossing is het verbouwen en aanpassen van de eerste tank, dat ga ik eerst even onderzoeken. Het verschil is niet al te groot.
 
18-12-2016:
Derde tank is binnen. Ook weer niet goed. Mooie tank maar niet voor een caferacer. Gaat dus weer op Marktplaats of in het magazijn. Op zoek naar de volgende tank in de hoop een originele XLCR tegen te komen.
 
14-12-2016: Tank nummer twee kwam uit India. Mooie tank maar niet voor dit project. Moet erg veel aangepast worden om als caferacer te gebruiken. Wel een mooi model maar niet wat ik in mijn hoofd heb.
 
05-12-2016: Sinterklaas kadoo uit India. Vind het helemaal niks. Die ga ik dus niet gebruiken. Hij is te groot en de lijnen van de Sportster lopen niet lekker mee. Wel lekker groot. Is weer eens wat anders voor een Sportster.
 
23-11-2016: Even de langere schokdempers gemonteerd waardoor het kontje een flink stuk omhoog is gekomen. Van 30 cm naar 34 cm. De motor komt nu wat meer omhoog aan de achterkant waardoor de zijstandaard moet worden aangepast. Ook is de zithoogte nu wat hoger. De voorvork komt nu iets steiler te staan. Meer caferacer. De uitlaatdemper komt nu wel tegen de achterasmoer. Passen we nog aan.
 
21-11-2016:

Wat beugeltjes gemaakt om het kuipje te monteren. Het hangt nog iets achterover maar dat moet nog komen. Normaal worden dit soort kuipen an de zijkant van de koplamp opgehangen maar de Sportster heeft een montagepunt aan de bovenkant. Op het beugeltje worden dan de knipperlichten gemonteerd.
 
20-11-2016:

Omdat de speling tussen het band en de kentekenplaat wat erg weinig was heb ik in Duitsland een paar "take-offs" gekocht. Splinternieuw maar spotgoedkoop. Deze zijn ongeveer 4 cm langer dan de oude schokbrekers.
 
19-11-2016:

Van de restanten van het afgezaagde spatbord heb ik een beugel gemaakt om de lamp "op zijn kop" te kunnen monteren. Zo kon ik de originele ophanging gewoon gebruiken.

Onder het zitje heb ik een verstelbare plaat gemaakt om wat stevigheid aan het kunststof te geven. Als het zitje binnen is en aangepast dan kan ik daar de kunstof kap aan vastmaken. Het zitje wordt met drukknopen aan het kunststof vastgemaakt a la XLCR.

Maak mij wel wat zorgen over de speling tussen de band de kentekenplaat. Dat kan opgelost worden met wat langere achterschokbrekers. Komt allemaal goed.
Dit is het afgezaagde achterspatbord waarvan je niets meer terug ziet als de kap gemonteerd is. Daar heb ik het achterlicht met kentekenplaatbeugel op vastgemaakt.
 
18-11-2016:

Zo, het tempo zit er weer lekker in. Vanavond het achterspatbord afgetekend. Als je het kunstof kontje erover plaatst zie je geen afgezaagd spatbord meer maar nu kan ik het gebruiken om het achterlicht en de kentekenplaat te monteren. Komt dan nog een beugel bij om het kunstof te stabiliseren en dan moet het gaan passen. Hetzelfde achterlicht van de foto ga ik gebruiken door het om te draaien. Dan kan de kentekenplaat eronder. Niet helemaal zoals het bij een originele XLCR zit maar het wordt een kopie, geen replica.
Aan de voorkant een pasplaat gemaakt om te kijken hoe de kuip er op kan. Het "petje" wordt geschoren zodat ik de afstelling van de koplamp kan blijven gebruiken. De dikkere plaat krijgt een iets andere vorm zodat de beide zijkanten van de kuip mooi worden afgedekt. Als het matzwart is gespoten zie je ze niet meer zitten. Op die zijplaten worden de knipperlichten op houders gemonteerd zoals dat bij een XLCR zit. De kilometerteller kan er op verschillende manieren op maar daar wacht ik even mee tot de kuip gepast kan worden.
 
16-11-2016:

Vond wat later op de avond een tank die wat meer in de buurt kwam van datgene dat ik zoek. De voorkant komt erg overeen met de XLCR tank. Misschien kan ik de achterkant verbouwen? Jammer dat de tankdop niet in het midden zit. Ben nog in overleg over de prijs.
Liep tegen deze tank op voor € 126,- in India. Heb hem maar gekocht omdat hij dicht in de buurt zit van het model dat ik zoek dus misschien kan ik hem laten verbouwen door een goede plaatwerker.
In China een caferacer buddyseat gevonden waarvan ik alleen het schuimrubber en dekje ga gebruiken.
 
15-11-2016:

De voorspattert kwam vandaag ook binnen uit Duitsland. Het verschil van een XLCR spatbord met een "gewoon" spatbord zit hem in de richel (knik) in het midden.
 
10-11-2016
Kontje is ook binnen en ziet er perfect uit. Ga ik wat moois van maken. Bijna zonde om er gaten in te boren. Voorspatbord en stuur zijn onderweg.
 
9-11-2016:
Kuipje is al binnen. Lijkt een beetje op een originele XLCR maar niet helemaal. We moeten het er voorlopig maar mee doen.
 
7-11-2016:

Na een paar dagen nadenken en foto's kijken besloten dat het toch geen 2003 model gaat worden. Vind ik wat saai eigenlijk. Ik ga er toch een caferacer van maken. Niet zo maar een caferacer maar een XLCR Café Racer van Harley uit 1977. Dat heb ik al eens gedaan maar niet met een EVO. Begon met een zitje op Marktplaats, nu de rest nog. Ik ga het wat budgetvriendelijker doen dan de vorige keer. Dus niet met allemaal onbetaalbare originele onderdelen. Het wordt dus een "bolt on" project.
 
6-11-2016:
Nou, zo moet hij dan ongeveer gaan worden. Vond een nieuwe bijpassende buddyseat en zo wordt een motor uit 1987 een motor uit 2003. Achterspatbord zal nog wat hoofdbrekens opleveren maar alles is oplosbaar, hoop ik. De fenderstruts achter worden nog "geschoren".
 
25-10-2016:
Moest even kijken of dit ging passen. Waanzinnig dat een tank van een 2003 model gewoon past op een motor uit 1987. Zit gewoon zestien jaar tussen. Kortom, we kiezen voor de ombouw naar een 2003 model. Waarom? Omdat het kan. Ook omdat ik toevallig een onverkoopbaar setje spatborden en tank heb liggen. Komt ook nog een 2003 model buddy op en kleine knipperlichten. Ik laat voorlopig het hoge stuur even zitten omdat ik dat nog nooit op een Sportster heb gehad. Die verving ik altijd meteen voor een laag stuur maar dit ding zit perfect. Heb er wel spiegels van een later model opgezet.
 
Dan ook maar meteen het achterspatbord bekeken. Daar zullen wat meer aanpassingen aan gedaan moeten worden. Niet meer dan wat gaten boren en goed kijken waar. De verschillen tussen de bouwjaren zijn hier wel wat al te duidelijk aanwezig.
 
23-10-2016:

Brommertje werd keurig thuis bezorgd door de verkoper. Zo gaat dat tegenwoordig. Op de teller staat 13711. Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk voor een motor uit 1987. Is dus een andere teller opgekomen. Volgens de verkoper is de stand 21926 echte kilometers. Eerst maar eens de hele motor gaan nalopen en kijken wat er gedaan moet worden. Dan een plan bedenken wat ik er mee ga doen. Eigenlijk vind ik hem zo origineel wel mooi. Het is tenslotte maar een boodschappenfiets. Hij start prima en loopt lekker. Blok klinkt gezond. Wat wel gaat gebeuren is een ander stuur en kleinere knipperlichten. Hier en daar wat roestige boutjes vervangen.
 
 
 
 
22-10-2016:

Vond een budgetvriendelijke Harley op Marktplaats. Leuk project voor de wintermaanden. Eigenlijk is het hele verhaal iets langer maar dat komt wel een andere keer.

Hij is gans origineel en uit 1987. Een XLH883, de kleinste van het hele stel maar toch meer dan 800cc en dat is genoeg voor een rondje om de kerk of boodschap. Voor het echte werk heb ik altijd nog mijn King.

Ik heb nog een nette spuitset liggen van een 2003 model, hopen dat die passen. (De prijs op de foto is digitaal bewerkt :-) Het leuke is dat ik al eens een 87er gehad heb. Maar ook een 88er.

De foto's hieronder zijn van Motorhandel Midden Nederland.

In 1986 kwam Harley met de nieuwe Sportster. De EVO genoemd. Na wat kleine aanpassingen in 87 is dit eigenlijk een "oerevo". Er waren drie types. Een 883, een 883 deLuxe en een 883 Hugger. En er waren ook nog twee 1100cc modellen. Allemaal XLH genaamd. Van deze gewone XLH883 zijn er bijna 5000 gemaakt. De deLuxe uitvoering had o.a. een toerenteller extra. De buddy op deze is waarschijnlijk ven een deLuxe model. 1987 is ook de 30ste verjaardag van het model Sportster.
 
 
 
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages