SANGLAS 400E 1976
 
blog style
 
23-05-2017
 
De prachtige Dnepr zijspancombinatie had zijn nut gehad en werd weer verkocht aan de verkoper uraldnepr.nl. Er moest dus weer eens wat anders komen. Al jaren had ik gekeken naar een Spaans merk: Sanglas maar dat kwam er niet van. Zijn er niet veel van in Nederland. Ik ontdekte er een in het noorden van het land maar wat later verscheen er een op Catawiki. Daar liggen de prijzen meestal nogal hoog. Toch maar eens gekeken hoe dat werkte en tot mijn stomme verbazing was ik de hoogste bieder en bleef de hoogste bieder. Bingo, een SANGLAS. Hieronder de foto's van catawiki. Waarom een Sanglas? Ergens eind jaren zestig had ik die gezien in Spanje met enge politieagenten erop. Dat gaf een onuitwisbare indruk. Twee van die ééncilinders die laag in de toeren langs kwamen stampen. En met van die boos kijkende politieagenten er op. Toen keek iedereen nog boos in Spanje. Werd een stuk beter na 1975 en deze motor is dan ook uit 1976.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24-05-2017
 
Zo snel kan het gaan. Gisterenavond gekocht en vandaag in huis. Een nieuw avontuur. Spaans merk en ik ben de derde eigenaar in Nederland. Na 1975 zijn er niet veel van verkocht in Nederland en ben dus benieuwd waar die allemaal gebleven zijn. Zijn hele geschiedenis is bekend. Hij is op moment van aankoop dus 41 jaar oud en de tellerstand is 56.354.  Dat is ruim 1300 kilometer per jaar. Geen globetrotter dus. Het voorsptbord is er volgens de wens van de eerste eigenaar met de fantastische naam 'Sie Dhian Ho' zo opgekomen. Hij vond het chromen exemplaar niet mooi. Is waarschijnlijk dus de enige met dit spatbord. Niet de vorm maar de kleurstelling. Overigens is de tank van polyester. Met verfbubbeltjes inclusief. Ik ga hem eerst maar eens op de brug zetten en alles nalopen en poetsen want er is niet veel mee gereden de laatste jaren. Ben bezig de geschiedenis te achterhalen dus dat komt nog.
 
25-05-2017
Het eerste onderdeel dat moest verdwijnen was dat afschuwelijk Krauser kofferrek. Zo is hij echt veel mooier. Natuurlijk het chroom wel even gepoetst want dat was wel nodig. Een aantal rubbers zijn wel vergaan in de loop van de tijd dus die vervangen. De knipperlampen gaan vervangen worden door modellen die zo dicht mogelijk bij het origineel komen. Waarschijnlijk zijn ze gewoon van Japanse makkelij en afkomstig van Honda of Suzuki aan het model te zien. Wat later las ik dat het knippers zijn van het Engelse merk Lucas. Die zijn gewoon nog te koop. De accu was uit 2009 en die wordt vervangen door een lekvrije gelaccu met wat meer startvermogen. De motor heeft namelijk een startmotor maar die klonk niet echt enthousiast. De uitlaat vastgezet met een beugel zoals dat toen gebruikelijk was op de 400E. Mooi? Niet echt. De Hagon dempers even beter vastgezet met wat sluitringen. Dan is het plan om wat verder klein onderhoud te doen. Zoals de ketting bijstellen, de voorrem nakijken en kabels smeren.
 
26-05-2017
In totaal werden er 54 Sanglas motoren naar Nederland gehaald door de importeur tussen 1972 tot 1980. Daarvan 5 x de 500S en 2 x de 400Y die later door Motorhuis Henk Vink naar Nederland werden gehaald. Het verhaal van Jan de Bruin is op internet te vinden op: LINK Volgens een kentekensite staan er op dit moment in Nederland nog 23 Sanglas motoren op kenteken waarvan 12 van dit model, de 400E. 8 stuks van het model 500S en 1 x 400Y model met Yamaha motor. 1 onbekende en 1 x 400F. De oudste is uit 1974 en de jongste is in 2014 op kenteken gekomen.
 
01-06-2017
Vandaag de knippers gemonteerd. Ik dacht dat het Japanse waren maar ze zijn van het merk Lucas. Welbekend als Master of darkness. Wel blij dat ze gewoon nog te koop zijn. Er zaten van die chopperlampjes op. Geen probleem maar ik heb het nu eenmaal liever origineel. Verder vandaag tussendoor nog wat gewerkt aan de geschiedenis van Sanglas.
 
4-6-2017
 
Zo, die is ook weer zomerklaar. Moeten nog wat kleine dingen aan gebeuren maar dat blijft altijd bij een motor die 41 jaar oud is.
 
 
18-06-2017
Vandaag ontdekte ik een boek over Sanglas. Voor zover mij bekend is het in het Spaans. Daar moet aan te komen zijn. Hij is gedrukt in 2000. Het boek zou de hele geschiedenis van het merk beschrijven met alle modellen en protypes. Vele anekdotes over het merk en waarom het stopte.
 
19-06-2017
Flink wat nieuwe teksten toegevoegd op de pagina met geschiedenis en informatie. Mooi boek gevonden in Canada met hopelijk veel achtergrond informatie over de racemotoren van Sanglas. Kwam er later achter dat alles over Sanglas geschreven al op internet gevonden was. Sanglas heeft niet veel geld in races gestopt.
 
20-06-2017
Nog meer leuke informatie over Sanglas op de site geplaatst. Tik maar op de advertentie links.
 
22-06-2017
Eerste onderdelen komen binnen. Nette en nieuwe kettingrand met voetrubbers. Ziet hij er meteen wat netter uit. Het zijn de kleine dingen die het um doen. Veel is er gewoon te koop in Spanje. Wordt een nieuw vakantiedoel.
 
25-06-2017
Kleinste aankoop tot nu toe. Een speldje van Sanglas. Verder nog wat nieuwe teksten toegevoegd
 
2 oktober 2017
Langzaam maar zeker begint het tot mij door te dringen dat er ooit een einde komt aan de actieve motorhobby. Wat overblijft is een project om lekker aan te sleuten en het rijden aan de jongere generatie over te laten. De Sanglas ging dus op Marktplaats. Zo goed als geen reactie ondanks mijn lage prijs. Dat moest ik dus anders gaan aanpakken. Ik besloot om een wervende tekst te schrijven om het vooral niet te kopen. Dat hielp en hij is uiteindelijk bij een liefhebber terecht gekomen. Dit was de tekst met wat reacties:
Sanglas gebouwd in Spanje. Nooit van gehoord? Kan kloppen want er zijn er maar een paar in Nederland. Geen wonder want het is een foeilelijk ding. Weet ook niet waarom ik hem kocht. Hij moet nu plaats maken voor een echt mooie motor. Eerlijk gezegd zou ik hem ook niet kopen. Wat moet je nu met een ééncilinder met kickstarter. Hij heet 400E. Die E is voor Electra. Zit dus ook een knoppie op zodat je niet hoeft te trappen. Echte mannen gebruiken die niet natuurlijk. Zelden zo'n lelijke en saaie motor te koop gezet. Advies: Niet doen, gewoon laten staan. Hij staat nu onder een deken dan hoef ik er niet naar te kijken. Mocht je mij er vanaf willen helpen dan ben je € 2750,- kwijt. Bedankt voor de moeite van het het lezen van de advertentie.

Hieronder een paar reacties:
# Ja ziet er niet uit zeg, en je vraagt omgerekend de nieuwprijs? Ik ken ze zeker nog van vroeger, geen echt succes nummer geweest. Succes met de verkoop.

# Wat een ontzettend goede advertentie heb je gemaakt en als liefhebber van alles wat 'mislukte' ontwerpen zijn, mooi van lelijkheid, (Fiat Multipla, Ford Scorpio Mk2), viel jouw motor me echt op. Het enige punt is dat ik nog geen motorrijbewijs heb, anders zou ik er een serieus bod op willen doen.

# Dit is de mooiste advertentie die ik ooit in m'n 47 jarige leven heb gezien:) Ik wil je hartelijk bedanken hiervoor want de tranen van het lachen lopen ons hier over de wangen. Heel veel succes gewenst met de verkoop, je humor en de rest van het leven!

# Ik las net op het Sanglas forum dat ze boos op je zijn. Alle drie de leden! Hahahahahaha

# Is dit de nieuwe manier van adverteren??

# Klopt is echt lelijk

# Nee, ik wil je Sanglas niet kopen. Helaas. Niet omdat ie (inderdaad) best lelijk is, maar gewoon omdat ik al teveel oud ijzer heb staan. Maar waarom ik dan toch reageer? Nou, omdat ik vreselijk veel lol heb gehad bij het lezen van je advertentie. Het bewijs dat we met z'n allen het leven wat meer moeten relativeren. Zo ook onze oud ijzer hobby. Bedankt voor de lach die je veroorzaakt hebt. Dat zouden we met z'n allen meer moeten doen. Natuurlijk wens ik je veel succes met de verkoop!

# Ik heb je advertentie met een grijs op me gezicht gelezen, leuk gedaan zo en een blikvanger. Moet zeggen dat ik het model niet mooi vind maar het kan erger. Heel veel suc6 met de verkoop.

# De lelijkste motor in Nederland is de Kawasaki LTD 450. Deze komt wel op nummer twee hahaha
 
 
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages