(Ural) M72 1945

 
1-9-2012
De Chang-Jiang was klaar maar beviel niet. Ondertussen was de belangstelling voor een Ural boxer groter geworden. Op zoek dus naar een Ural. Al snel ontdekte ik dat het dan wel een zeer oude moest zijn of een MT16 uit de 70er jaren. Zijkleppers vind ik leuker dus werd er gezocht naar een M72.

Bij RB-Motorhandel in Genemuiden liep ik tegen een echt oudje op terwijl ik eigenlijk ging kijken voor iets anders. Dit is hem geworden. Gelukkig vond ik, via Richard, de eerste Nederlandse eigenaar Ron. Die stuurde mij het hele verhaal over de motor. Lees maar verder.
 
 
In 2003 vond Ron deze motor bij URAL TEAM in Oberhausen. Er stonden twee M72's. Een uit 1941 en de andere uit 1945. Die uit 41 had een Bosch dynamo waarmee bewezen is dat de eerste motoren gewoon gemaakt zijn met hulp van BMW. Deze uit 45 had al wat langer stilgestaan maar liep wel. Later bleek de olie te bestaan uit yoghurt en teer. Ron heeft er wat mee rondgereden maar monteerde later twee nieuwe zuigers en cilinders. De cylinders zijn geflowed. De krukas gaf geen reden tot vervanging, geen noemenswaardige speling. Hij monteerde meteen twee nieuwe Chinese carburateurs. De sproeiers op dezelfde maat gebracht. meteen de ontsteking vervangen want die bleef problemen geven. Uiteindelijk is de verdeler vervangen door een Harley bobine. Achterwiel ophanging en aandrijving werd gereviseerd met duitse lagers. Laswerk in het bakkie en laswerk aan het frame. Nieuwe velgen met nieuwe banden. Onder alle verflagen kwam de originele kleur tevoorschijn en via het leger museum in Moskou is originele kleur kunnen achterhaald, die zit er nu op. Na de oorlog is er een soort helgroen als standaard verf overheen aangebracht.
 
 
Bij de motor zaten Russische papieren waaruit bleek dat de vorige eigenaar uit Vilnius (Litouwen, voormalige Sovjet republiek) kwam. Een en ander werd vertaald door een kennis die Russisch studeerde.  Deze kennis liep stage in Vilnius en kwam puur toevallig de zoon van de eerste eigenaar tegen. Een waar wonder want er waren geen adres gegevens op de bijbehorende papieren. Die zoon heeft het verhaal compleet gemaakt. Zijn vader is in 1945, net voor het einde van de oorlog met de de M72 in dienst gekomen, heeft de veldtocht naar Berlijn nog meegemaakt en de rest van zijn leven als beroepsmilitair gediend. Toen hij met pensioen ging werden de motoren vervangen en hij kreeg of kocht deze. Hij heeft er tot 1985 op rondgereden en is toen overleden. Zijn zoon zag er niks in en heeft de motor toen uiteindelijk aan een opkoper verkocht die hem naar Duitsland heeft verkocht. Waar Ron hem gevonden heb. Dat was in 2003.
 
 
 
Железный конь (?) tekst: IJzeren paard
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nog meer "eerste dag in huis" foto's. Deze kant krijg je niet veel te zien van een zijspanmachine. Er moet nog wel heel wat aan de machine gedaan worden. Vooral het Russiches laswerk is zeer goed te zien.

Een van de vorige eigenaren heeft hem keurig op kleur gebracht zonder er een fatsoenlijke onderlaag bij te gebruiken. Op veel plaatsen valt de verf er gewoon vanaf.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sommige motoren blijven heel lang in huis. Andere maar kort. Toen zich de gelegenheid voordeed om deze Ural te ruilen voor een erg mooie Chang-Jiang kon ik de verleiding niet weerstaan. De Ural ging dus eind oktober 2012 weer naar een andere eigenaar. Deze keer in Venlo. De interesse in Ural blijft en ik zoek verder naar een van de eerste typen uit 40-45.

Maanden later vond ik twee geheel gedemonteerde Urals van het allereerste model. Moet ze alleen nog even monteren......

In januari 2018 kwam hij weer terug. Kan gek lopen.
 
7-1-2018
 
Via Richard Busweiler kwam ik er achter dat een van mijn oude motoren weer op de markt kwam. Heb even getwijfeld maar hem toen weer terug gekocht. Wat ik toen niet heb gedaan ga ik nu doen. Hem restaureren naar nieuwstaat. Veel werk maar dan ben ik weer een tijdje bezig. Deze motor kocht ik in september 2012 maar in oktober ging hij weer weg omdat ik een prachtige Chang-Jiang kon kopen. Deze motor heeft een verhaal hoewel sommigen dat niet geloven of er waarde aan hechten. Ik wel dus. Door op de foto te tikken kom je op de nieuwe pagina.
 
Typevergelijk M72 >>>