(Ural) M72 1945

 
1-9-2012: De belangstelling voor een Ural boxer was groter geworden. Op zoek dus naar een Ural M72. Het moest dan wel een zeer oude zijn. Zijkleppers vind ik leuk dus werd er gezocht naar een M72. Bij RB-Motorhandel in Genemuiden, wie kent hem niet, liep ik tegen een echt oudje op terwijl ik eigenlijk ging kijken voor iets anders. Dit is hem geworden. Gelukkig vond ik, via Richard, de eerste Nederlandse eigenaar Ron. Die stuurde mij het hele verhaal over de motor. Lees maar verder.
 
In 2003 vond Ron deze motor bij URAL TEAM in Oberhausen. Er stonden twee M72's. Een uit 1941 en de andere uit 1945. Die uit 41 had een Bosch dynamo waarmee bewezen is dat de eerste motoren gewoon gemaakt zijn met hulp van BMW. Deze uit 45 had al wat langer stilgestaan maar liep wel. Later bleek de olie te bestaan uit yoghurt en teer. Ron heeft er wat mee rondgereden maar monteerde later twee nieuwe zuigers en cilinders. De cylinders zijn geflowed. De krukas gaf geen reden tot vervanging, geen noemenswaardige speling. Hij monteerde meteen twee nieuwe Chinese carburateurs. De sproeiers op dezelfde maat gebracht. meteen de ontsteking vervangen want die bleef problemen geven. Uiteindelijk is de verdeler vervangen door een Harley bobine. Achterwiel ophanging en aandrijving werd gereviseerd met duitse lagers. Laswerk in het bakkie en laswerk aan het frame. Nieuwe velgen met nieuwe banden. Onder alle verflagen kwam de originele kleur tevoorschijn en via het leger museum in Moskou is originele kleur kunnen achterhaald, die zit er nu op. Na de oorlog is er een soort helgroen als standaard verf overheen aangebracht.
 
Bij de motor zaten Russische papieren waaruit bleek dat de vorige eigenaar uit Vilnius (Litouwen, voormalige Sovjet republiek) kwam. Een en ander werd vertaald door een kennis die Russisch studeerde.  Deze kennis liep stage in Vilnius en kwam puur toevallig de zoon van de eerste eigenaar tegen. Een waar wonder want er waren geen adres gegevens op de bijbehorende papieren. Die zoon heeft het verhaal compleet gemaakt. Zijn vader is in 1945, net voor het einde van de oorlog met de de M72 in dienst gekomen, heeft de veldtocht naar Berlijn nog meegemaakt en de rest van zijn leven als beroepsmilitair gediend. Toen hij met pensioen ging werden de motoren vervangen en hij kreeg of kocht deze. Hij heeft er tot 1985 op rondgereden en is toen overleden. Zijn zoon zag er niks in en heeft de motor toen uiteindelijk aan een opkoper verkocht die hem naar Duitsland heeft verkocht. Waar Ron hem gevonden heb. Dat was in 2003.
 
 
 
Железный конь (?) tekst: IJzeren paard
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nog wat "eerste dag in huis" foto's. Deze kant krijg je niet veel te zien van een zijspanmachine. Er moet nog wel heel wat aan de machine gedaan worden. Vooral het laswerk is zeer goed te zien. Een van de vorige eigenaren heeft hem keurig op kleur gebracht zonder er een fatsoenlijke onderlaag bij te gebruiken. Op veel plaatsen valt de verf er gewoon vanaf.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sommige motoren blijven heel lang in huis. Andere maar te kort. Toen zich de gelegenheid voordeed om deze Ural te ruilen voor een heel erg mooie Chang-Jiang kon ik de verleiding niet weerstaan. De Ural ging dus eind oktober 2012 weer naar een andere eigenaar. Deze keer in Venlo. De interesse in Ural blijft en ik zoek verder naar een van de eerste typen uit 40-45. Maanden later vond ik twee geheel gedemonteerde Urals van het allereerste model. Moet ze alleen nog even monteren......
 
7-1-2018: Via Richard Busweiler van RB motorhandel kwam ik er achter dat de bovenstaande motor weer opnieuw te koop kwam. Heb even getwijfeld maar hem toen weer terug gekocht. Wat ik toen niet heb gedaan ga ik nu doen. Hem restaureren naar nieuwstaat. Veel werk maar dan ben ik weer een tijdje bezig. Deze motor kocht ik in september 2012 maar in oktober ging hij weer weg. Deze motor heeft een verhaal hoewel sommigen dat niet geloven of er waarde aan hechten. Ik wel dus.
 
13-1-2018
 


 
14-1-2018: Opmerkelijk. De kilometerstand is dus 4849. Toen ik hem verkocht in oktober 2012 stond hij op 4517. Hij heeft dus sinds die tijd 332 kilometer gereden.

Of de kabel is kapot.
 
15-1-2018: Wat gaan we doen met deze motor uit 1945. Hij heeft een goed verhaal al zijn daar geen bewijsstukken voor. Ik heb een mail naar het militaire museum in Vilnius geschreven en ben benieuwd of daar een antwoord op komt. Ik wil de motor zover mogelijk terugbrengen in de vorm die hij in 1945 gehad zou kunnen hebben. Niemand die dat precies meer weet. Op internet staan vele foto's en verhalen maar ze spreken elkaar vaak tegen of zijn in het Russisch. Eenmaal vertaald leveren zij niet veel meer info op. Hiernaast staat een foto van een manual uit 1944 en dat zal hem dan gaan worden. Hij is nog duidelijk een kopie van de BMW R71. In 1947 werd het model aangepast, herkenbaar aan de achterspatbordbeugel. Op de foto hiernaast ontbreken ook nog de frameversterkingen bij de achtervering. Wat opvalt is de beugel die over het voorspatbord loopt.
 
Het voorspatbord dat er nu op zit is duidelijk een aanpassing die niet origineel is. Ook de ophanging van het opklapstuk van het achter spatbord ziet er niet erg origineel uit.
 
28-1-2018: Dit is wat ik in gedachten heb. Althans zo dicht mogelijk in de buurt. Voorspatbord twijfel ik nog over maar ik heb beide modellen liggen. Achterspatbord zal moeilijk worden. De Duozit blijft er af. De accu op die plek is niet zo mooi maar dat gaan we nog zien. De moderne accu's zijn nog wel onder de kickstarter te plaatsen. Bijzonder op de foto boven zijn de biezen. Duidelijk te zien en kleine luchtfilter en een rare plek voor de claxon. BMW schakelpook moet ik nog zien te vinden. Zit al wel een grotere tank op dan de BMW R71. Maar eerst is er nog een Sportster om af te maken maken. :-)
 
 
Eindelijk tijd om de M72 op de brug te zetten. Nu maar eens goed gaan nadenken wat ik er mee ga doen. Gewoon wat opknappen alles een beetje houden zoals hij nu is. Of het hele zaakie uit elkaar en echt restaureren?

 
Aan het laswerk is wel te zien dat er toen in Rusland veel problemen waren met de techniek. Heeft wel iets oorspronkelijks maar ik erger mij er enorm aan. Dat opknappen zal betekenen dat echt alles van de motor af moet.

 
De kleur is ook een overweging. Meestal worden mijn projecten weer verkocht dus is het handig om een kleur te kiezen die de verkoop bevorderd. Zal dan dus grijs worden. Of groen.
 
 
8-2-2018: Op zoek naar de juiste kleur van een Ural uit 1945. Kleur 1 is de bovendste laag. Daaronder zit een lichte groen nummer 2 en daaronder nummer drie. Die zit direkt op het blanke metaal. We gaan dus op zoek. Tik maar op de kleur.
 
16-2-2018: Dit is de kleur die de motor nu heeft.  Na twee keer de originele lak te hebben laten scannen bij verschillende bedrijven kwam dit tevoorschijn als de originele kleur. De oorspronkelijke laag is wat verouderd, vandaar het verschil. Dit gaat hem dus worden. Voor zover ik de informatie begrijp op internet is dit één van de camouflage kleuren die in de USSR gebruikt werden na 1939. Had het kunnen weten, de eerste Nederlandse eigenaar had het al opgezocht. Het wordt dus RAL7008.
 
Eigenlijk wilde ik even het nieuwe voorspatbord passen. Dus de oude moest er af. Dat gaat niet zonder het wiel eruit te halen. Toen bleek de hele voorvork uit elkaar te vallen. De veren horen in hun houders geschroefd te zijn. Dus maar beide vorkpoten er helemaal afgehaald. Nou, dan ook maar de rest. En zo is de restauratie begonnen. Weet nog niet of ik het blok in het frame laat zitten maar het frame is er slecht aan toe dus waarschijnlijk gaat echt alles uit elkaar.
 
Tijdlijn:

30-06-1945 bouwjaar

31-12-1985 1e eigenaar overleden
02-09-2003 1e registratie Nederland
01-09-2012 gekocht
10-10-2012 verkocht naar Venlo
09-04-2013 koopdatum laatste eigenaar uit Borselle
13-01-2018 weer gekocht
21-05-2018 weer verkocht
 
 
Typevergelijk M72 >>>